Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει σε αυτή την φάση – Το selective default έρχεται αλλά δεν θα είναι η χρεοκοπία του χάους – «Εκεί που θα τα κάνουμε μαντάρα είναι στην εφαρμογή των μέτρων, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος» - Τι δηλώνει κορυφαίος τραπεζίτης

   Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει σε αυτή την φάση – Το selective default έρχεται αλλά δεν θα είναι η χρεοκοπία του χάους – «Εκεί που θα τα κάνουμε μαντάρα είναι στην εφαρμογή των μέτρων, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος» - Τι δηλώνει κορυφαίος τραπεζίτης
Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει σε αυτή την φάση. Όσοι περιμένουν η Ελλάδα να χρεοκοπήσει αύριο, μεθαύριο ή σε λίγες μέρες θα διαψευσθούν. Η Ελλάδα θα υποστεί τον χαρακτηρισμό selective default και με την σφραγίδα των οίκων αξιολόγησης θα χρεοκοπήσει βαθμολογικά.
Όμως η χρεοκοπία αυτή δεν θα είναι σαν αυτή που παρουσιάζουν με μελοδραματικούς τόκους.
Χρήματα θα υπάρχουν από την νέα δανειακή σύμβαση, οι συντάξεις θα πληρώνονται η οικονομία έτσι με τα τεράστια προβλήματα της θα συνεχίσει να κυλάει….
Όμως η Ελλάδα μπορεί βαθμολογικά να χρεοκοπήσει αλλά στην ουσία δεν θα αποφύγει νέο χτύπημα καθώς στην πορεία θα διαπιστωθούν 2 πράγματα 1) ότι τα νέα μέτρα που ζητάει η τρόικα είναι ανεφάρμοστα και 2) ότι το PSI+ παρά την μείωση έως 100 με  120 δις ευρώ του χρέους πάλι δεν θα είναι διαχειρίσιμο.
Με μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση κορυφαίος τραπεζίτης σχολιάζει την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία την τρέχουσα ιστορικά δυσμενή πραγματικότητα.
Το κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, επισημαίνει ότι «δεν είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα. Μέχρι τώρα τι κάνει η Τρόικα και όλη η Ευρώπη; Έχουμε ένα βαριά ασθενή την Ελλάδα. Οι γιατροί γνωμάτευσαν ότι η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί έχει αποτύχει και αποφασίζουν να αλλάξουν τις ασπιρίνες που χορηγούσαν με ντεπόν. Κανείς γιατρός ακόμη δεν έχει πάρει την γενναία απόφαση να υιοθετηθεί μια επιθετική φόρμουλα θεραπείας»
Με τραπεζικούς όρους το παράδειγμα που προανέφερα, τονίζει ο τραπεζίτης έχει ως εξής….ο κύριος Αντώνης έχει συνάψει δάνεια από 3 τράπεζες ύψους 300 χιλ ευρώ βγάζει 1000 ευρώ το μήνα και αδυνατεί να τα πληρώσει.
Από αυτές τις 3 τράπεζες έρχεται η μια και λέει κουρεύετε τα δάνεια των άλλων δύο τραπεζών και εγώ η 3η τράπεζα θα αντικαταστήσω το συνολικό χρέος του κυρίου Αντώνη  με νέα δάνεια.
Ο κύριος Αντώνης συνεχίζει να παίρνει 1000 ευρώ το μήνα και συνεχίζει να έχει μεγάλο χρέος το οποίο από 300 χιλ γίνεται 200 χιλ ευρώ.
Η ουσία είναι ότι με αυτή την λύση δεν δίνουμε καμία πιθανότητα στον κύριο Αντώνη να διασωθεί, τις 200 χιλ ευρώ δεν θα τις αποπληρώσει ποτέ.
Αυτό συνέβη στην Ελλάδα η Ελλάδα είναι το παράδειγμα του κ Αντώνη. Στο τέλος φοβούμαι ότι με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αυτή έχει ημερομηνία λήξεως θα πούμε όλοι ο κυρ Αντώνης έφυγε ο κ Αντώνης πάει…

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης