Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έφθασε η απόδοση του ομολόγου λήξης 20 Μαρτίου 2012 στο 950% ή τιμή 38,5 μ.β. – Δύο νέες προτάσεις που συζητώνται για τους ιδιώτες φυσικά πρόσωπα και την εμπλοκή τους στο PSI+

   Έφθασε η απόδοση του ομολόγου λήξης 20 Μαρτίου 2012 στο 950% ή τιμή 38,5 μ.β. – Δύο νέες προτάσεις που συζητώνται για τους ιδιώτες φυσικά πρόσωπα και την εμπλοκή τους στο PSI+
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι πριν το Eurogroup στις 23 Ιανουαρίου, θα έχει υπάρξει συμφωνία στους όρους του PSI+.
Αυτό σημαίνει ότι το ομόλογο 20 Μαρτίου 2012 θα υποστεί το haircut που θα οριστεί στην διαφαινόμενη συμφωνία του PSI+.

Αν δεχθούμε ότι όλα εξελίσσονται θετικά και το PSI+ προχωρήσει τότε οι επενδυτές που είχαν καταβάλλει συνολικά 14,43 δις ευρώ θα πάρουν πίσω κοντά στα 8 με 8,5  δις ευρώ.
Σημειώνεται ότι ομόλογο λήξης Μαρτίου 2012 κατέχει και η ΕΚΤ και βεβαίως ιδιώτες.
Ωστόσο τα κουπόνια θα πληρωθούν τα οποία ανέρχονται σε 620 εκατ. Σημειώνεται ότι το κουπόνια πληρώνονται ως την ημέρα ενεργοποίησης του haircut και του PSI.
Να σημειωθεί ότι η τιμή του ομολόγου 20 Μαρτίου 2012 βρίσκεται κοντά στις 38,5  μονάδες βάσης  που σημαίνει απόδοση 950%.
Η άνοδος της απόδοσης σε ετησιοποιημένη βάση και η πτώση της τιμής ένα φαινόμενο που έχει ενταθεί τις τελευταίες μέρες αναδεικνύει την διάχυτη αβεβαιότητα του αν και κατά πόσο θα πληρωθεί το ομόλογο 20 Μαρτίου 2012.
Για τους ιδιώτες φυσικά πρόσωπα, το ιδανικό σενάριο θα ήταν να πληρωθούν στο ακέραιο το επενδεδυμένο κεφάλαιο τους.
Οι πιθανότητες είναι αρκετά μεγάλες αλλά ακόμη δεν μπορεί να ειπωθεί με  απόλυτη βεβαιότητα.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα φυσικά πρόσωπα θα πληρωθούν π.χ. το εν λόγο ομόλογο κανονικά.
Ωστόσο πέραν της πρότασης για το όριο των 100 χιλ ευρώ ανά ομολογιούχο έχουν πέσει στο τραπέζι και δύο άλλες προτάσεις ή κατά το ορθότερο έχουν συζητηθεί σε διάφορους κύκλους και 2 νέες προτάσεις για τα φυσικά πρόσωπα.

Νέα πρόταση 1

Να δημιουργηθεί ένας ειδικός λογαριασμός για τα φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι ομολόγων και με την πάροδο της 5ετίας να πάρουν πίσω τα κεφάλαια που έχουν επενδύσει. Π.χ. ο λογαριασμός αυτός θα μπορούσε να ανοίξει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τα φυσικά πρόσωπα εσωτερικού.

Νέα πρόταση 2

Τα χρήματα που δυνητικά χαθούν αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης να συμψηφιστούν με την ευφορία.
Π.χ. από ένα ομόλογο ένας επενδυτής χάσει 20 χιλ ευρώ και πληρώνει ετήσιο φόρο 10 χιλ για 2 χρόνια δεν θα πληρώσει φόρο.
Η λύση αυτή έχει ένα πλεονέκτημα.
Θα υποχρεώσει όλους να αποκαλύψουν τα εισοδήματα τους.
Π.χ. αν κάποιος δηλώνει 50 χιλ ευρώ και έχει ομόλογα 500 χιλ ευρώ αυτά που θα χάσει δεν θα μπορέσει να τα συμψηφίσει με την εφορία.
Το μέτρο αυτό θα ευνοήσει τους νομοταγείς πολίτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης