Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

High Frequency: Τρέξτε να κρυφτείτε αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα – Οι τράπεζες θα ζητούν επειγόντως βοήθεια - Ακόμη και το bund θα καταρρεύσει...

High Frequency: Τρέξτε να κρυφτείτε αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα – Οι τράπεζες θα ζητούν επειγόντως βοήθεια - Ακόμη και το bund θα καταρρεύσει...
Ένα από τα πλέον αρνητικότερα σενάρια παραθέτει ο διάσημος οικονομολόγος της High Frequency Economics, Carl Weinberg, για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι η κρίση θα οδηγήσει την ευρωζώνη σε ύφεση, ανεργία, αποπληθωρισμό και μηδενικά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μετά από μήνες αδράνειας, ο Weinberg πιστεύει ότι τα περιθώρια που είχαν οι Ευρωπαίοι ώστε να σταματήσουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας έχει παρέλθει. Όταν η Ελλάδα φτάσει στη χρεοκοπία, η αγορά θα αντιδράσει αφού θα συνειδητοποιήσει ότι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία θα αφεθούν να χρεοκοπήσουν όπως και η Ελλάδα.
Οι πέντε αδύναμες χώρες της ευρωζώνης έχουν συνολικά 3 τρις. δολάρια χρέους, με τις απώλειες που μπορεί να προκληθούν στο σύστημα να φτάνουν ακόμη και τα 50 cents ανά δολάριο, ή 1,5 τρις δολάρια, σε περίπτωση αρνητικού σεναρίου, σύμφωνα με τον Weinberg. Γι’ αυτό το λόγο συστήνει στις τράπεζες να σταματήσουν να δανείζουν. Ούτως ή άλλως θα αναγκαστούν να συνεισφέρουν στην τεχνητή μείωση του χρέους των εθνικών κυβερνήσεων.
Το πραγματικό κόστος μίας χρεοκοπίας της ευρωζώνης είναι απίθανο να το υπολογίσουμε εξαιτίας και του μη γνωστού όγκου των CDS που κυκλοφορούν στην αγορά. Ενδεχόμενο σοκ στην αγορά μπορεί να μεταδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο πάρα πολύ εύκολα και πάρα πολύ γρήγορα, όπως άλλωστε έγινε και με την υπόθεση της Lehman, αναφέρει ο Weinberg.
Ο αναλυτής της High Frequency επικροτεί τα έκτακτα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ιδιαίτερα εκείνα που στηρίζουν τη ρευστότητα των τραπεζών, με σοβαρές μάλιστα επιπτώσεις στον ισολογισμό της, ο οποίος αναμένεται να φτάσει ακόμη και τα 2 τρισ. ευρώ. Εάν κάποιος μάλιστα λάβει υπόψη του ότι και η Βρετανική και η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα έχουν προχωρήσει σε γιγάντωση των ισολογισμών τους, όλοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα, αναφέρει ο Weinberg.
Ο Weinberg κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει μέρος να “κρυφτεί” ο επενδυτής, τουλάχιστον ότι στην ευρωχώρα. Οι γερμανικές τράπεζες δεν είναι πιο ασφαλείς από ότι είναι οι ελληνικές υπό μία προοπτική κατάρρευσης. Ο μύθος του ασφαλούς bund (10ετούς γερμανικού ομολόγου) ότι είναι ο ασφαλής παράδεισος στην Ευρώπη θα αποδειχθεί εύθραυστος σε λίγα λεπτά ενώ οι τράπεζες θα ζητούν επειγόντως βοήθεια ακόμη και με το τίμημα της κρατικοποίησης τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης