Αίτημα για την ενεργοποίηση του ELA του Emergency Liquidity Assistance υποβάλλουν οι τράπεζες στην ΤτΕ λόγω κατάπτωσης collaterals στην ΕΚΤ – Πως ενεργοποιείται ο μηχανισμός….

   Αίτημα για την ενεργοποίηση του ELA του Emergency Liquidity Assistance υποβάλλουν οι τράπεζες στην ΤτΕ  λόγω κατάπτωσης collaterals στην ΕΚΤ – Πως ενεργοποιείται ο μηχανισμός….
Αίτημα ώστε να ενεργοποιηθεί ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας προς την ΤτΕ το ELA το Emergency Liquidity Assistance φέρεται ότι θα υποβάλλουν μεγάλες ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με πληροφορίες. Δεν αποκλείεται η διαδικασία αυτή να ενεργοποιηθεί και άμεσα πιθανότατα μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Στις 6 Ιανουαρίου του 2011 για πρώτη φορά αναφέρθηκε ένας κωδικός από το www.bankingnews.gr το ELA το Emergency Liquidity Assistance ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας. Μάλιστα τονίστηκε ότι είναι θέμα χρόνου να ενεργοποιηθεί. Ότι συνέβη στην Ιρλανδία είναι πλέον θέμα ελάχιστου χρόνου να ενεργοποιηθεί και στην Ελλάδα από τις τράπεζες.

Ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας Emergency Liquidity Assistance είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί από την ΤτΕ μέσα στον Σεπτέμβριο ή στο διάστημα 16 με 19 Αυγούστου καθώς το ελληνικό δημόσιο αποπληρώνει 6 δις στις 19 Αυγούστου την Παρασκευή δηλαδή  και προφανώς θα τα πάρει από τις τράπεζες στις οποίες τα έχει δανείσει….
Μέχρι τώρα το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται από τις καταθέσεις του ελληνικού δημοσίου με  7 - 8 δις ευρώ από τα δημόσια Ταμεία και δημόσιες επιχειρήσεις ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα κλονιστεί το τραπεζικό σύστημα….
Είναι σε όλους πλέον γνωστό ότι το ελληνικό δημόσιο για να στηρίξει τις τράπεζες τους διοχέτευε ρευστότητα. Οι καταθέσεις του δημοσίου στις τράπεζες ξεπερνάει πλέον τα 8,5 δις ευρώ.
Οι καταθέσεις του δημοσίου κρατούν εν ζωή τις ελληνικές τράπεζες.
Η στρατηγική αυτή αποδείχθηκε σωτήρια για το τραπεζικό σύστημα γιατί αν δεν είχαν υπάρξει καταθέσεις από το δημόσιο προς τις  τράπεζες πιθανότατα θα έχει κλονιστεί σοβαρά το τραπεζικό σύστημα.
Η απόφαση του Ε. Βενιζέλου να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα ακόμη και με νομοθετική πράξη δηλαδή να διοχετεύει ρευστότητα προς τράπεζες που εμφανίζουν βραχυχρόνια προβλήματα ρευστότητας ήταν σωστή υπό την έννοια ότι πρέπει πάση θυσία να προστατευτεί η σταθερότητα του συστήματος.
Το ελληνικό κράτος πάντως πλειστάκις φορές έχει στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες.
Το προηγούμενο διάστημα ορισμένες ελληνικές τράπεζες 4 με 5 όπως αναφέρουν πηγές κινδύνευσαν να βρεθούν σε αδιέξοδο όσον αφορά την ρευστότητα τους.
Μέσα σε αυτές τις τράπεζες περιλαμβάνονται και 2 μεγάλες και 3 μικρότερες τράπεζες οι οποίες λόγω της συνεχούς εκροής καταθέσεων η οποία φθάνει σε μηνιαία βάση τα 3-4 δις ευρώ αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
Ωστόσο οι τράπεζες χρειάστηκαν πρόσφατα σημαντική ρευστότητα ώστε να καλύψουν βραχυχρόνιες ανάγκες τους.
Αποτάθηκαν και στην ΕΚΤ και έτσι εξηγείται γιατί η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 103 δις ευρώ για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο επίσης αυξάνεται στα 105 δις ευρώ.  
Όμως ως γνωστό οι εγγυήσεις των τραπεζών έχουν απολέσει μέρος της αξίας τους και οι τράπεζες για να μπορούν να δανείζονται είτε καταθέτουν περισσότερες εγγυήσεις είτε καταθέτουν ρευστά διαθέσιμα για να βελτιώσουν την πιστοληπτική ικανότητα των collaterals. Εσχάτως παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στα collaterals και η ενεργοποίηση του ELA θεωρείται πλέον πάρα πολύ πιθανή.

Ο ρόλος του ΕLA

Η ΤτΕ είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει και πιο ακραίες κρίσεις αν ανακύψει θέμα με την ρευστότητα των τραπεζών, ενεργοποιώντας το  Emergency Liquidity Assistance δηλαδή τον  έκτακτο μηχανισμό  παροχής ρευστότητας  από την ΤτΕ η οποία θα αποδέχεται τα μη αποδεκτά στοιχεία της ΕΚΤ. Το ELA θα  αποτελεί ένα εργαλείο για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και την κεντρική τράπεζα ώστε να αποφορτίσει τυχόν εμπλοκή με τις εγγυήσεις στην ΕΚΤ.
Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν ζητήσει από την ΤτΕ και προφανώς έχουν παρασχεθεί όλα τα στοιχεία για το πώς λειτουργεί το ELA αυτός ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας.
Η ΤτΕ έχει ενημερώσει αναλυτικά το τραπεζικό σύστημα για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το ELA και υπό ποιες συνθήκες.  
To  ELA είναι ένας μηχανισμός 2 σταδίων. Στο πρώτο στάδιο μια τράπεζα με μη αποδεκτά στοιχεία από την ΕΚΤ προσφεύγει στην ΤτΕ στην εθνική εποπτική αρχή και ζητάει ρευστότητα.
Στο  δεύτερο στάδιο οι τράπεζες εφόσον έχουν καταπέσει μέρος των collaterals από την ΕΚΤ που ανέρχονται εσχάτως στα 148,8  δις ευρώ μεταφέρουν όλες τις εγγυήσεις τους στην ΤτΕ η οποία τις κάνει αποδεκτές υπό την βασική προϋπόθεση ότι κάθε τράπεζα που θα ζητάει ρευστότητα από την ΤτΕ θα πρέπει να διαθέτει μια βασική προϋπόθεση το tier 1 - όχι το core tier 1 – να βρίσκεται πάνω από 8%.
Η ΤτΕ έχει πλήρως προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα και είναι έτοιμη να προστατεύσει την ρευστότητα των τραπεζών να προστατεύσει την σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Πέτρος Λεωτσάκος

BREAKING NEWS