Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σχέδια ανατροπής του τραπεζικού χάρτη στην Ελλάδα - Επαφές Εθνικής με την διοίκηση της Credit Agricole για να εξαγοράσει την Emporiki bank – Εξετάζεται η CA να είναι κοινός μέτοχος στο νέο σχήμα – Τα ταξίδια στο Παρίσι και το παρασκήνιο

Σχέδια ανατροπής του τραπεζικού χάρτη στην Ελλάδα -  Επαφές Εθνικής με την διοίκηση της Credit Agricole για να εξαγοράσει την Emporiki bank – Εξετάζεται η CA να είναι κοινός μέτοχος στο νέο σχήμα – Τα ταξίδια στο Παρίσι και το παρασκήνιο
Διερευνητικές επαφές έχουν υπάρξει μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας και της Credit Agricole στο Παρίσι για την Emporiki bank. To σχέδιο είναι διττό η Εθνική να εξαγοράσει την Emporiki και ενδεχομένως η Credit Agricole να διατηρήσει στρατηγικό ποσοστό στο νέο σχήμα Εθνικής με Emporiki bank.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένη πληροφορία στέλεχος της Εθνικής τράπεζας πραγματοποίησε μυστικό ταξίδι στο Παρίσι όπου είχε επαφές με κορυφαία στελέχη της Credit Agricole.

Από τις συζητήσεις προέκυψε ότι η Credit Agricole πουλάει την Emporiki bank και η Εθνική φαίνεται ότι υπό όρους ενδιαφέρεται να την εξαγοράσει.
Η Εθνική όμως για να υλοποιήσει αυτή την μεγάλη στρατηγική κίνηση θα πρέπει πρωτίστως να εγκριθεί από την νέα κυβέρνηση, τον νέο μέτοχο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ΤτΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν εκφράσει καταρχήν ενδιαφέρον στην προοπτική η Εθνική να εξαγοράσει την Emporiki bank.
Η Emporiki είναι μια ζημιογόνος τράπεζας και ούτε λίγο ούτε πολύ έχει στοιχήσει στην Credit Agricole 10-11 δις ευρώ περιλαμβάνονται οι επενδύσεις εξαγοράς, αυξήσεων κεφαλαίου και των σωρευτικών ζημιών.
Το βασικό πρόβλημα της Emporiki bank πέραν των σωρευτικών ζημιών είναι οι μεγάλες προβλέψεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι είναι η τράπεζα με το μεγαλύτερο NPLs στην Ελλάδα έχει φθάσει στο 35% των δανείων που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
Όμως αυτό το μεγάλο μειονέκτημα αποτελεί και μεγάλο πλεονέκτημα για ένα νέο αγοραστή.
Η Credit Agricole έχει πραγματοποιήσει επιθετικό πρόγραμμα προβλέψεων στην Emporiki και δεν είναι τυχαίο ότι τα αποτελέσματα της τράπεζας μετά την Blackrock είναι αρκετά ικανοποιητικά.
Δηλαδή οι νέες προβλέψεις που πρέπει να διενεργηθούν είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.
Η Credit Agricole πρόσφατα  επένδυσε στην Emporiki bank  επιπλέον 2,5 δις κεφάλαια ενώ μειώθηκε η παρεχόμενη ρευστότητα στα 4,6 δις ευρώ την τρέχουσα περίοδο από 10,4 δις ευρώ αρχές του 2011.
Η Εθνική τι μπορεί να κερδίσει από την Emporiki;
Πρωτίστως χαρτοφυλάκια ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η Credit Agricole να παραμείνει μέτοχος στο νέο σχήμα Εθνικής – Emporiki bank στηρίζοντας το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:20 27 Ιουνίου 2012

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης