Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αν η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου τιναχθεί στον αέρα και δεν επιτευχθεί ούτε ο στόχος της 2ετούς επιμήκυνσης θα παρασύρει σε βίαιη χρεοκοπία την Ελλάδα – Παρά τους ορατούς κινδύνους η Γερμανία εμφανίζεται (τεχνικά) αδιάλλακτη….

Αν η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου  τιναχθεί στον αέρα και δεν επιτευχθεί ούτε ο στόχος της 2ετούς επιμήκυνσης θα παρασύρει σε βίαιη χρεοκοπία την Ελλάδα – Παρά τους ορατούς κινδύνους η Γερμανία εμφανίζεται (τεχνικά) αδιάλλακτη….
Το πολιτικό σύστημα μετά από απαίτηση της κοινωνίας δια μέσου της εκλογικής αναμέτρησης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.
Η ΝΔ μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του μνημονίου.

Το ΠΑΣΟΚ για επαναξιολόγηση όρων του μνημονίου.
Η ΔΗΜΑΡ έχει προτείνει απεμπλοκή από το μνημόνιο σταδιακά και επαναδιαπραγμάτευση άμεσα.  
Η εκλογική αναμέτρηση έβγαλε ένα αδιαμφισβήτητο νικητή το 90% του ελληνικού λαού έχει ταχθεί κατά του μνημονίου.
Η κοινωνία, τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους χωρίς προοπτική ανάκαμψης από ένα αποσαθρωμένο πολιτικό σύστημα.
Άρα όλη η στρατηγική της χώρας πλέον έχει στραφεί στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.
Όμως η στάση της Γερμανίας πρωταρχικώς και κατ΄ επέκταση της Αυστρίας ή ακόμη και της ΕΚΤ αποδεικνύουν ότι ενώ η Ελλάδα είναι έτοιμη να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης κρατούν αδιάλλακτη στάση.
Στην σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου κρίνεται πραγματικά η τύχη της Ελλάδος.
Αν η Ευρώπη αποδεχτεί το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής του μνημονίου κατά 2 χρόνια, θα αποτελέσει μια θετική εξέλιξη.
Μπορεί να μην είναι αυτό που αναμένει η κοινωνία αλλά σίγουρα θα είναι μια όχι αρνητική εξέλιξη.
Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα κερδίσει πολύτιμο χρόνο για να ξεκινήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία.
Όμως από την άλλη αν η προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου αποτύχει και η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιμηκύνει το χρόνο προσαρμογής τότε είναι ξεκάθαρο ότι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα καταρρεύσει.
Σε αυτή την περίπτωση τι θα πει στην κοινωνία το αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα;
Πως θα διαχειριστεί το οικονομικό, πολιτικό και θεσμικό αδιέξοδο;
Πολλοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει λύση για την Ελλάδα και μάλιστα υπάρχει καλό σενάριο για την Ελλάδα.
Ποιο είναι αυτό;
Να δοθεί bonus αποχώρησης έως 80 δις ευρώ….από το ευρώ  στην Ελλάδα και options ότι αν επιτύχει τους οικονομικούς και μακροοικονομικούς στόχους να μπορεί να υποβάλλει αίτημα εισόδου με συνοπτικές διαδικασίες.
Η Ελλάδα θα διαθέτει κεφάλαια για να διαχειριστεί το αρχικό σοκ ενώ κατά το πιθανότερο θα λειτουργεί με 2 νομίσματα το ευρώ για τις συναλλαγές με την Ευρώπη και τις εξωτερικό και με νέα δραχμή για τις εσωτερικές συναλλαγές.
Δηλαδή η Ελλάδα με βάση αυτό το στάδιο θα τεθεί σε ένα προθάλαμο και όταν επανέλθει η οικονομία θα ξαναγίνει μέλος ισότιμο μέλος της ΕΕ.
Μπορεί να παραμείνει σε αυτή την μεταβατική φάση δορυφορικό μέλος της ΕΕ.
Προφανώς και έχουν εξεταστεί πολλά εναλλακτικά σενάρια από την παραμονή ως την πλήρη απομάκρυνση όμως σε αυτή την φάση που το μνημόνιο έχει καταρρεύσει καθώς καμία δέσμευση της Ελλάδος δεν τηρείται ίσως η λύση του bonus αποχώρησης να ήταν ρεαλιστική επιλογή και ίσως και η καλύτερη επιλογή.
Όμως η ουσία είναι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να παραμείνει στο ευρώ με μεγάλες θυσίες;
Η λογική λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει θυσίες  για να ανακάμψει η οικονομία καθώς αν αποφύγει τις μεταρρυθμίσεις τα χρονίζοντα προβλήματα θα επανέλθουν και η χρεοκοπία θα είναι πιο βίαιη.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην εξής κατάσταση μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης