Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι είπε ο Τσακαλώτος στις 26/11 σε αξιωματούχους και funds για αξιολόγηση, ανάπτυξη το 2017 και 6 μήνες «θετικών νέων»

Τι είπε ο Τσακαλώτος στις 26/11 σε αξιωματούχους και funds για αξιολόγηση, ανάπτυξη το 2017 και 6 μήνες «θετικών νέων»
Ο αντίκτυπος των "θετικών νέων" έχει ετεροχρονισμένη επίδραση στην κοινωνία μπορεί να χρειαστούν 12-15 μήνες για να επιδράσουν τα όποια μέτρα στην κοινωνία.
Σε κρίσιμες επαφές που είχε ο Ευ. Τσακαλώτος ο έλληνας υπουργός Οικονομικών με αξιωματούχους της ΕΕ και funds τις τελευταίες ημέρες και ειδικά στις 26 Νοεμβρίου το Σάββατο που μας πέρασε δηλαδή βγήκαν ορισμένες ενδιαφέρουσες ειδήσεις.
Με βάση πηγή που φέρεται να γνωρίζει ότι διεμηνύθη ο Τσακαλώτος ανέφερε ότι

1)Η αξιολόγηση θα κλείσει και αυτό είναι 100% σίγουρο.
Δεν είναι σαφές εάν θα κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου του 2016 ή σε άλλο έκτακτο Eurogroup αλλά η προσέγγιση του Τσακαλώτου ήταν «η αξιολόγηση έχει κλείσει απομένουν ορισμένα ζητήματα που δεν θα σταθούν εμπόδιο, η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά».
Ωστόσο είναι προφανές ότι χρονικά δεν μπορεί να κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου του 2016 και θα απαιτηθεί έκτακτο Eurogroup έως τις 23/12/2016 ή αρχές Ιανουαρίου του 2017.

2)Ως προς την ανάπτυξη υπάρχουν ενδείξεις ότι συγκρίνοντας το α΄ τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2016 να προκύψει ανάπτυξη πάνω από 1,5%.
Το 1,5% ανάπτυξη στο α΄ τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2016 θα αποτελέσει πολιτικό επιχείρημα μεν αλλά αυτό δεν θα φανεί στην καθημερινότητα του πολίτη.
Σημειώνεται ότι το α΄ τρίμηνο του 2016 είχε υπάρξει συγκυριακή επιδείνωση.

3)Η κυβέρνηση επικοινωνεί ότι έρχεται μια περίοδος – που ονομάζουν παράθυρο ευκαιριών – και θα κρατήσει περίπου 6 μήνες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις στην Ιταλία λόγω δημοψηφίσματος και εφόσον βγει το ΟΧΙ, θα μετριάσουν τα θετικά νέα για την Ελλάδα ωστόσο αυτό που επικοινωνεί η κυβέρνηση είναι τα εξής

-Κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο του 2016 ή Ιανουάριο του 2017 και για το 2017 δεν θα υπάρχουν ανάγκες για νέα μέτρα.
-Ανοίγει το ζήτημα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που αφορούν δάνεια 55 δισεκ.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι αυτό που ονομάζεται λύση για το χρέος είναι εικονική πραγματικότητα, γνωρίζουν ότι το όφελος είναι ελάχιστο αλλά οι αγορές θα το εκλάβουν θετικά.
-Στις 19 Ιανουαρίου ή 9 Μαρτίου εντάσσονται τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Και το μέτρο αυτό έχει μικρή πρακτική σημασία καθώς θα ενταχθούν μόνο 3,8 δισεκ. ομόλογα αλλά έχει μεγάλη σημειολογία καθώς η ΕΚΤ θα εμφανίζεται ότι εμπιστεύεται τα ελληνικά ομόλογα.
-Θα ακολουθήσουν αναβαθμίσεις ξένων οίκων τουλάχιστον 2 κλίμακες θα μειωθεί η ψαλίδα από την Πορτογαλία.
-Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές κάποια στιγμή μετά τον Μάιο του 2017.
-Στην κυβέρνηση αποτιμούν αυτό το παράθυρο ευκαιριών που μπορεί να διαρκέσει 6 μήνες διττά
Από την μια θα δημιουργηθούν καλύτερες ευκαιρίες για επενδύσεις και οι αγορές θα εστιαστούν στην Ελλάδα.
Από την άλλη τα μέτρα για το χρέος δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία.
Ο αντίκτυπος έχει ετεροχρονισμένη επίδραση στην κοινωνία μπορεί να χρειαστούν 12-15 μήνες για να επιδράσουν τα όποια μέτρα στην κοινωνία.
Η ανησυχία της κυβέρνησης είναι ότι πολιτικά δεν μπορεί να πουλήσει στους ψηφοφόρους της (δημόσιοι υπάλληλοι, αριστεριστές, πρώην ΠΑΣΟΚ) το σενάριο της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος, οι αγορές είναι κάτι απόμακρο για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η επίδραση στην κοινωνία λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση τουλάχιστον 12-15 μηνών.
Ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δει βελτίωση στην καθημερινότητα του όχι το 2017 αλλά το 2018.

Γιατί οι πρόωρες εκλογές δεν είναι στην ατζέντα

Υπό λογικές συνθήκες και εφόσον δημιουργείτο ένα παράθυρο ευκαιριών ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχαν κάθε λόγο να πάνε σε πρόωρες εκλογές το 2017. 
Όμως σε αυτό το παράθυρο ευκαιριών που δημιουργείται μέσα στο α΄ 6μηνο του 2017 - όπου δεν θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης δαπανών - τα οφέλη στην κοινωνία δεν θα έχουν γίνει αντιληπτά λόγω του ετεροχρονισμού φάσης.
Απαιτείται χρόνος ώστε να περάσουν τα οφέλη στην κοινωνία μεταξύ του πρώιμου σταδίου της βελτίωσης και των τεχνικών μέτρων και της καθημερινότητας του πολίτη.
Για τον λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με το εξής πολιτικό σενάριο.
Στο α΄ 6μηνο του 2017 η κατάσταση λογιστικά να βελτιώνεται, η Ελλάδα να περνάει σε ανάπτυξη αλλά πολιτικά να μην κλείνει η ψαλίδα από την ΝΔ, κοινώς να μην καρπούται πολιτικά οφέλη.
Το σενάριο αυτό είναι η αιτία που αποθαρρύνει την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το plan B δηλαδή προκήρυξη πρόωρων εκλογών στο τέλος του α΄ 6μήνου του 2017.
Ο Τσίπρας θα υποχρεωθεί να πάει στο 2018 καθώς τότε θα ποντάρει να φανούν τα οφέλη της επιστροφής της στην ανάπτυξη στην καθημερινότητα.
Ωστόσο το 2018 μπορεί να ανοίξει – μεγάλες πιθανότητες – το σενάριο του 4ου μνημονίου και εάν αυτό συμβεί θα είναι σίγουρα πολιτική ταφόπλακα για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα έχει χάσει την μοναδική ευκαιρία να ανακόψει την υφιστάμενη πολιτική του φθορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης