Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αυξάνεται η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία, αλλά δεν κινδυνεύει με υποβάθμιση η χώρα

tags :
Fitch: Αυξάνεται η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία, αλλά δεν κινδυνεύει με υποβάθμιση η χώρα
«Η απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία είναι απίθανη»
Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας έρχεται για να αυξήσει την ήδη υπάρχουσα πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία, σχολιάζει σε ανάλυσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η δεύτερη δεν κινδυνεύει με υποβάθμιση σε ό,τι αφορά στην πιστοληπτική της ικανότητα, καθώς η τρέχουσα αξιολόγηση «ΒΒΒ+» (με θετικό outlook) περιλαμβάνει το πολιτικό ρίσκο.
Οι άμεσες συνέπειες του δημοψηφίσματος της Κυριακής είναι δύσκολο να προβλεφθούν, σημειώνεται.
Δεν μπορεί να εκτιμηθεί εάν υπάρξει μονομερής δήλωση ανεξαρτησίας ή ο τρόπος με τον οποίο θα ανταποκριθεί η κυβέρνηση σε μία τέτοια περίπτωση.
Ωστόσο, παραμένει ο κίνδυνος νέων διαταραχών.
«Τα πρόσφατα γεγονότα θα μπορούσαν επίσης να αποδυναμώσουν την ικανότητα της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος να εφαρμόσει την εθνική πολιτική του, για παράδειγμα στη διασφάλιση της υποστήριξης μικρότερων κομμάτων όπως το Εθνικό Κόμμα των Βάσκων για τον προϋπολογισμό του 2018.
Θεωρούμε ότι η απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία είναι απίθανη και βασική μας εκτίμηση παραμένει ότι τελικά θα υπάρξει μεγαλύτερη αυτονομία για την Καταλονία εντός της Ισπανίας», αναφέρει η Fitch, υπενθυμίζοντας πως το θετικό outlook αντανακλά την ευρεία οικονομική ανάκαμψη αλλά και την προσδοκία για ταχύτερη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2017.
Η αξιολόγηση περιορίζεται από το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, την υψηλή ανεργία και τον πολιτικό κίνδυνο.
Ο οίκος αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 3,1% για την Ισπανία το 2017, και επιβράδυνση στο 2,5% το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης