Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eclectica Asset Management: Φοβόμαστε ότι έρχεται καταιγίδα - Το Brexit είναι η αρχή του τέλους

tags :
Eclectica Asset Management: Φοβόμαστε ότι έρχεται καταιγίδα - Το Brexit είναι η αρχή του τέλους
Ο Hugh Hendry επισημαίνει ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την ΕΕ ανοίγει το δρόμο και για άλλα κράτη-μέλη να πράξουν το ίδιο
Απλά η αρχή του τέλους φαίνεται πως ήταν η ψήφος του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Χαρακτηριστική είναι η μηνιαία έκθεση της Eclectica Asset Management υπό τον Hugh Hendry.
«Βασικό μας συμπέρασμα είναι ότι το Brexit αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα κι άλλα μέλη της ΕΕ να επιδιώξουν την έξοδο από την ΕΕ» αναφέρεται.
Οι αναλυτές αναφέρουν την κατάρρευση του χρυσού κανόνα ως ένα παράδειγμα για το πότε «η αποστασία ενός μόνο μέλους από μια νομισματική ένωση προκάλεσε γρήγορα τη χαλάρωση του συστήματος».
Ο Hendry αναφέρεται και στη πολιτική αβεβαιότητα σε χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία.
Σε αυτές αλλά και σε άλλες χώρες, η εθνικιστική, αντι-μεταναστευτική και αντι-ευρωπαϊκή ατζέντα αποτελεί σημαντική αιτία ανησυχίας το 2017.
Υπάρχει ένας «πραγματικός και υπαρκτός κίνδυνος» ότι περισσότερα μέλη της ΕΕ μπορούν να κινηθούν στο μοτίβο των Βρετανών και να εγκαταλείψουν την ΕΕ καθώς «οι φόβοι για τη μετανάστευση, την ανεργία και την ανισότητα φαίνεται ότι θα καθορίσουν τις εθνικές εκλογές στην Ευρώπη».
«Το σύστημα απλά δεν λειτουργεί», είπε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, η Οδηγία της ΕΕ για την ανάκαμψη και εξυγίανση των τραπεζών (BRRD) καθιστά δύσκολη -για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή τράπεζα- τη διάσωση της σε περίπτωση οικονομικής κρίσης.
Επίσης, συνδυάζοντας την παρούσα νομισματική πολιτική αλλά και την επικείμενη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο Hendry και η ομάδα του «φοβούνται ότι έρχεται καταιγίδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης