Τελευταία Νέα
Πολιτική

Obama: Κλειδί για την ανάκαμψη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Ύμνος στα ιδανικά της δημοκρατίας

tags :
Obama: Κλειδί για την ανάκαμψη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Ύμνος στα ιδανικά της δημοκρατίας
Τα ιδανικά της Δημοκρατίας σήμερα αμφισβητούνται, προειδοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι ιδέες της δημοκρατίας είναι αυτές που μας εμπνέουν
Την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα, τη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία και το κράτος, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την οποία οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ως την πολιτική του παρακαταθήκη, δύο μήνες πριν ολοκληρώσει τη θητεία του στον Λευκό Οίκο. 
Ο Barack Obama επανέλαβε ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη, σε μια ομιλία - ύμνο προς τη δημοκρατία και την ανεκτικότητα, ενώ δεν έλειψαν τα μηνύματα στον διαδοχό του, Donald Trump και τους ευρωπαίους ηγέτες. 

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Τσίπρα για τις πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις που κάνει η κυβέρνησή του.
Το ΔΝΤ δήλωσε ότι το χρέος είναι κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας - Και έχει δίκιο.
Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα θα δει καλύτερες ημέρες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους Έλληνες να μην φεύγουν από τη χώρα.
«Μην φεύγετε από την Ελλάδα.
Πρέπει να μείνετε εδώ και να ευημερήσετε
Τίποτα δεν λύγισε το πνεύμα σας, στην ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Barack Obama, εν μέσω χειροκροτημάτων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε την ομιλία του καλησπερίζοντας στα ελληνικά.
«Γεια σας. Καλησπέρα.
Αυτό είναι το τελευταίο μου ταξίδι στο εξωτερικό και ήθελα πολύ να έρθω στην Ελλάδα γιατί έμαθα για την φιλοξενία του ελληνικού λαού και για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου», τόνισε ο B. Obama.
«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που ήρθε σήμερα εδώ με τόσους νέους, το μέλλον της Ελλάδας... Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα προσέφερε η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας. ..
Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους».
«Έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη... Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
«Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα... Καθόλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε», υπογράμμισε ο Barack Obama.
«Ο νους μας καλλιεργήθηκε χάρη στους αρχαίους Έλληνες», τόνισε.
Τα ιδανικά της Δημοκρατίας σήμερα αμφισβητούνται, προειδοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι ιδέες της δημοκρατίας είναι αυτές που μας εμπνέουν.
«Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί.
Οι Δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Και ποτέ άλλοτε στον κόσμο δεν έχουμε δει τέτοια συμπόνια προς τους πρόσφυγες, όπως στην Ελλάδα.
Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το προσφυγικό. Η Δημοκρατία σας όμως ανοίγει την αγκαλιά της», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος. 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης των κρίσεων μέσω της διπλωματικής οδού.
Όπως τόνισε, « είναι δική μου πεποίθηση ότι οι Δημοκρατίες μπορούν να λύνουν προβλήματα μέσω της διπλωματίας. Μέσω της διπλωματίας βρήκαμε λύση με το Ιράν και ανοίξαμε δρόμους επικοινωνίας με την Κούβα».
«Η Δημοκρατία μπορεί να είναι ατελής, μπορεί να είναι αργή, δύσκολη στην υλοποίηση σε μια πολυφυλετική χώρα, όπως είναι η ΗΠΑ, η Δημοκρατία είναι πολύπλοκη, αλλά είναι η καλύτερη».
« Η δημοκρατία, όπως και όλοι οι ανθρώπινοι θεσμοί είναι ατελής.
Μπορεί να είναι ατελής και δύσκολη στην υλοποίηση.
Οι πολιτικοί στις δημοκρατίες είναι αντιδημοφιλείς γιατί στην δημοκρατία απαιτούνται συμβιβασμοί», τόνισε. 
Σημείωσε ωστόσο ότι «η Δημοκρατία είναι καλύτερη γιατί επιτρέπει να δοκιμάζουμε καινούργιες ιδέες και να διορθώνουμε τα λάθη μας.
Κατά τη διάρκεια της δικής μας ιστορίας έτσι καταφέραμε να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο».
«Εδώ όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία για ακόμη μία φορά διατρανώνουμε τις ιδέες μας».
«Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και εγώ έχουμε διαφορετικές απόψεις.
Αλλά η Δημοκρατία εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση», υπογράμμισε ο Barack Obama. 
Η ανισότητα κάποτε γινόταν ανεκτή γιατί οι άνθρωποι δεν είχαν μέτρο σύγκρισης. Τώρα δεν είναι ανεκτή. Στις δικές μας κοινωνίες θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμοίβονται για τα δημιουργήματά τους. Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει, υψώνονται τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους. Το είδαμε στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στο Brexit .Τώρα ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάμε το μέλλον. Δεν μπορούμε να κινούμαστε σε συγκρούσεις ανάμεσα στις χώρες. Το μονοπάτι της παγκοσμιοποίησης πρέπει να καλυτερεύσει», τόνισε ο Barack Obama. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης