Τελευταία Νέα
Οικονομία

Moody's: Κατώτερη των προσδοκιών αναβάθμιση της Ελλάδας κατά 2 κλίμακες σε Caa3

Moody's: Κατώτερη των προσδοκιών αναβάθμιση της Ελλάδας κατά 2 κλίμακες σε Caa3
Η αγορά ανέμενε αναβάθμιση στην κλίμακα Β3 και η Moody's αναβάθμισε την Ελλάδα μόνο κατά 2 κλίμακες σε Caa3
Στην κλίμακα Caa3 αναβάθμισε την Ελλάδα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's από C προηγουμένως.
Ωστόσο η αναβάθμιση αυτή ήταν κατώτερη των προσδοκιών, καθώς η αγορά ανέμενε η Ελλάδα να καταταχθεί στην κλίμακα Β3, αρκετά υψηλότερα δηλαδή από το Caa3 και σε εναρμόνιση με τις αξιολογήσεις που δίδουν για την ελληνική οικονομία οι έτεροι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor's και Fitch.
Η ανακοίνωση της Moody's επιβεβαιώνει ωστόσο τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr για τον χρόνο πραγματοποίησης της αναβάθμισης της Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα, η Μοοdy's αναβάθμισε σε Caa3 τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, από C προηγουμένως, δίδοντας σταθερό outlook. Ταυτόχρονα, δίδει αξιολόγηση Not Prime (NP) για τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας.
Η αναβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας αντανακλά τον συνδυσμό των εξής λόγων:
1) Η σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτύχει η Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος που ακολουθεί, παρά τη χαμηλή ανάπτυξη και την πολιτική αβεβαιότητα.
Ως αποτέλεσμα, η Moody's εκτιμά πως η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει να επιτύχει (και πιθανότατα να ξεπεράσει) το στόχο για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος τόσο το 2013, όσο και το 2014.
2) Η βελτίωση του οικονομικού outlook της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Η βελτίωση αυτή υποστηρίζεται από την κυκλική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και από την πρόοδο που έχει καταγράψει η ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
3) Η σημαντική μείωση του βάρους (δημοσίου χρέους) της κυβέρνησης της Ελλάδας μετά τις αναδιαρθρώσεις και τη συνεχή στήριξη του επίσημου τομέα.
Όπως εκτιμά η Moody's, όλα τα ανωτέρω περιορίζουν την πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί μια ακόμη αναδιάρθρωση χρέους, με τη μορφή του (Private Sector Involvement - PSI).
Ταυτόχρονα, ο οίκος ανακοίνωσε πως αύξησε και το ceiling της Ελλάδας σε τοπικό και ξένο νόμισμα  (local and foreign-currency ceiling), σε B3 από Caa2 προηγουμένως.
Πρώτος και κύριος καταλύτης για την απόφαση της Moody's να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδα είναι η πρόοδος της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος που υποστηρίζεται από την τρόικα.
Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα πέτυχε τη μείωση κατά 74% (ή 11,6% του ΑΕΠ) στο δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 2009.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, ο στόχος για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,1% πιθανότατα θα επιτευχθεί.
Η Moody's αναγνωρίζει πως ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2014 αντανακλά το εύθραυστο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους διεθνείς δανειστές της.
Ως αποτέλεσμα, ο προϋπολογισμός του 2014 εστιάζει στις εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και όχι σε νέες περικοπές δαπανών.
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως είναι ισχυρή η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει το στόχο για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2014, ιδίως τώρα που ο στόχος αυτός αποτελεί προϋπόθεση για μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από τους επίσημους πιστωτές της χώρας.
Ο δεύτερος ισχυρός καταλύτης που κρύβεται πίσω από την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας είναι η απόδειξη πως η ύφεση της ελληνικής οικονομίας (μετά από 6 συναπτά έτη) πλέον έχει πιάσει ταβάνι.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καλλιεργούν προσδοκίες για την ανάπτυξη της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Πιο αναλυτικά, ο οίκος προβλέπει όμως διατήρηση της ύφεσης και το 2014 στην Ελλάδα (ύφεση στο 0,5%) και επιστροφή στην ανάπτυξη (της τάξης του 1%) το 2015.
Όπως προσθέτει η Moody's, οι εξαγωγές θα αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με την ταυτόχρονη υποστήριξη του τουρισμού και την ανάπτυξη των επενδύσεων.
Ωστόσο ο οίκος παραδέχεται πως οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένουν εύθραυστες και αδύναμες.
Όπως τονίζεται στην έκθεση, η εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, με την επόμενη επιβεβαίωση να έρχεται από τα εξής στοιχεία: Τη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο 0,5% του ΑΕΠ το 2013, από 10% περίπου τα τελευταία 5 χρόνια.
Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας έχει αλλάξει, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης, αναφερόμενος στο PSI και στη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές της.
Η Moody's προβλέπει πως στα τέλη του τρέχοντος έτους, 2013, το 83% από το σύνολο του ελληνικού χρέους θα βρίσκεται στην κατοχή του επίσημου τομέα (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΚΤ, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις). Ωστόσο, προειδοποιεί πως η δυναμική αύξησης του χρέους παραμένει σοβαρή.
Υπενθυμίζεται εδώ πως στα τέλη του 2013 το ελληνικό χρέος θα έχει ανέλθει στο 175% του ΑΕΠ, αποτελώντας αρνητικό παράγοντα για τη φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους.
Κατά τη Moody's, το ελληνικό χρέος θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2015 και έπειτα, αλλά η μείωσή του θα είναι σταδιακή και πλήρως εξαρτώμενη από την πορεία της ανάπτυξης της χώρας.
Ταυτόχρονα, θα εξαρτηθεί και από τους κινδύνους που κρύβει η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της χώρας.
Η Moody's προειδοποιεί πως το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται η ελληνική κυβέρνηση είναι γεμάτο προκλήσεις, σε όρους διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Αυτό άλλωστε έχει ήδη γίνει αντιληπτό από την πορεία των τελευταίων διαπραγματεύσεων Αθήνας - τρόικας για τον προϋπολογισμό του 2014.

Ο λόγος αναβάθμισης του currency ceiling της Ελλάδας

Το currency ceiling της Ελλάδας (τόσο σε τοπικό, όσο και ξένο νόμισμα) αναβαθμίστηκε σε B3 από Caa2 προηγουμένως.
Παρά το εύθραυστο και απρόβλεπτο πολιτικό περιβάλλον της Ελλάδας, η αξιολόγηση B3 για το currency ceiling αντανακλά τη μείωση του κινδύνου περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς βελτίωσης της οικονομίας της.
Αντίθετα, η Ελλάδα είναι μια χώρα που συνεχίζει να λαμβάνει τη στήριξη των Ευρωπαίων και πετυχαίνει τους στόχους που έχει θέσει, από κοινού με την τρόικα, στο οικονομικό πρόγραμμα που ακολουθεί.

Τι μπορεί να μεταβάλλει την αξιολόγηση της Ελλάδας

Η Moody's θα μπορούσε να προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, στην περίπτωση που προκύψει ο συνδυασμός των εξής παραγόντων:
- αποκλιμάκωση της πολιτικής αβεβαιότητας
- συνέχιση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι ικανές να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας
- η παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων που να μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμα για να υποστηρίξουν τη μείωση του χρέους.
Στον αντίποδα, η Moody's θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, στην περίπτωση που επιβραδυνθεί η εφαρμογή του οικονομικού της προγράμματος, λόγω της αύξησης του πολιτικού ρίσκου και της μεταρρυθμιστικής κόπωσης.
Αν αυτό συμβεί, τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η προσπάθεια της Ελλάδας να καλλιεργήσει προσδοκίες ανάπτυξης και να παράξει πρωτογενή πλεονάσματα, κατά τα επόμενα χρόνια.

Τι ανέφερε στις 12 και 18 Νοεμβρίου το bankingnews.gr

Μεταξύ 5 και 16 Δεκεμβρίου με βάση πληροφορίες θα δημοσιοποιήσει έκθεση για την Ελλάδα ο  αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής διαβάθμισης Moody’s και ενδέχεται να περιλαμβάνει και αναβάθμιση στην κλίμακα Β3 ή Caa από C.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έλληνες αξιωματούχοι που πρόσφατα βρέθηκαν στις ΗΠΑ και συναντήθηκαν με στελέχη της Moody’s ενημερώθηκαν ότι «μέσα στον Δεκέμβριο θα υπάρξει έκθεση – ανάλυση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με πιθανό σενάριο την αναβάθμιση»
Ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τον Δεκέμβριο του 2013 να δημοσιοποιηθεί έκθεση της Moody’s που να είναι θετικότερη για την πορεία της οικονομίας να θέτει σε καθεστώς παρακολούθησης για αναβάθμιση και η αναβάθμιση να πραγματοποιηθεί μέσα στο α΄ δίμηνο του 2014.
Ωστόσο τον Δεκέμβριο θα υπάρξει έκθεση της Moody’s για την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι η Moody’s είναι ο μόνος οίκος που αξιολογεί ακόμη την Ελλάδα σε C σε καθεστώς δηλαδή χρεοκοπίας και αυτό φαίνεται ότι αλλάζει.
Πρόσφατα είχαμε αναφέρει ότι είχαν υπάρξει περίεργες διαρροές ότι η  Moody’s θα μεταθέσει τα σχέδια της να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία στην ζώνη του Β3 δηλαδή στα επίπεδα και των άλλων οίκων αξιολόγησης και να περιμένει πιθανότατα τις οριστικές αποφάσεις για την βιωσιμότητα του χρέους.
Αλλά μια τέτοια εξέλιξη δεν θα επιβεβαιωθεί.
Η Standard and Poor’s όσο και η Fitch έχουν αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β-.
Στην κατηγορία Β- υπάγονται ομόλογα junks δηλαδή σκουπίδια με έντονα κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά.
Περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας δηλαδή σε κλίμακα πάνω από Β- δεν αναμένεται άμεσα.
Αν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα και σταθεροποιηθεί…σε πλεόνασμα ο προϋπολογισμός θα μπορούσε να υπάρξει αναβάθμιση αλλά όπως έχει τονιστεί η μεγάλη αναβάθμιση της Ελλάδος σε ΒΒ ή κατά το πιθανότερο ΒΒΒ- θα έρθει μόνο αν το νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που θα προταθεί στην Ελλάδα, καταστήσει βιώσιμο το χρέος.
Να σημειωθεί ότι ομόλογα ΒΒΒ- και υψηλότερα θεωρούνται investment grade δηλαδή φέρουν πιστοληπτική διαβάθμιση.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται μάλλον το 2015.  
Παραδοσιακά η Standard and Poor’s θεωρείτο η πλέον αυστηρή στις βαθμολογίες της και αυτό αποδείχθηκε στις υποβαθμίσεις της Ελλάδος.
Ωστόσο στις αναβαθμίσεις η πιο αυστηρή αποδεικνύεται η Moody’s καθώς είναι ο μόνος οίκος αξιολόγησης που διατηρεί ακόμη την Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας.
Βέβαια ως γνωστό στις βαθμολογίες λαμβάνονται υπόψη – τουλάχιστον στην Ευρώπη και από την ΕΚΤ – η υψηλότερη βαθμολογία δηλαδή η Ελλάδα βαθμολογείται με B- και αυτή θεωρείται η επίσημη βαθμολογία της Ελλάδος.
Ωστόσο το C στιγματίζει την Ελλάδα καθώς ένας μεγάλος οίκος αξιολόγησης μας κατατάσσει στην κατηγορία των χρεοκοπημένων χωρών.



Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων











Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+



Aa2

AA

AA



Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας

Αξιολόγησης

Α1 Ελλάδα
2005


Α+ Ελλάδα 2005

Α+ Ελλάδα 2005





Α2

Α

Α



Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+



Baa2

BBB

BBB



Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)

Ba1

BB+

BB+



Ba2

BB

BB



Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+



B2

B

B



B3**

B-*Ελλάδα

B- *Ελλάδα

Υψηλού κινδύνου

Caa1

CCC+

CCC+



Caa2

CCC**Eλλάδα

CCC



Caa3*

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC





C

C

Χρεοκοπία

C Ελλάδα

D ***Ελλάδα

D**Ελλάδα

*Ισχύουσα βαθμολογία Ελλάδος

** Η βαθμολογία της Ελλάδος μετά το PSI+ και την έκδοση των νέων ομολόγων….

***Ήταν σε αυτή την βαθμολογία

www.bankingnews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης