Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τις χρηματιστηριακές αγορές

tags :
Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τις χρηματιστηριακές αγορές
Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές
Ενώ η ιδέα ότι οτιδήποτε μπορεί να πάει κάτι "στραβά" στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές (ειδικά στις αγορές των ΗΠΑ) είναι απλά ακατανόητη για τους περισσότερους επενδυτές, ο στρατηγικός αναλυτής του Bloomberg Mark Cudmore τολμά να αναφέρει μερικά από τα πιό πρόδηλα "γνωστά άγνωστα γεγονότα" που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν το ράλι για το υπόλοιπο του 2017.
Το βασικό σενάριο για τις αγορές για τις τελευταίες 11 εβδομάδες του 2017 είναι ότι οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές θα συνεχίζουν να καταγράφουν κέρδη.
Ωστόσο αξίζει για τους επενδυτές να κατανοήσουν ποιοι κίνδυνοι έχουν τη δυνατότητα να εκτροχιάσουν σημαντικά τις αγορές και ποιοι μπορούν να αγνοηθούν.
Ο δείκτης MSCI All World έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 40% από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου 2016.
Τι θα μπορούσε να προκαλέσει μια πτώση πριν από το τέλος του 2017;
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο συνδυασμός της καλής ανάπτυξης, των σταθερών κερδών και της πλεονάζουσας ρευστότητας παραμένει υποστηρικτικός για τις αγορές.
Ωστόσο οι παρακάτω τρεις κίνδυνοι ενδέχεται να εκτροχιάσουν τις αγορές.
1) Η στρατιωτική σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα θα βάλει "φωτιά" στα διεθνή χρηματιστήρια.
2) Με την Ισπανία να απειλεί να καταλάβει τον άμεσο έλεγχο της Καταλονίας, δεν μπορεί να αποκλειστεί η μεγάλη εμφύλια αναταραχή και η επιβολή στρατιωτικού νόμου.
Η απειλή αυτονομίας από την Καταλονία δε θα γίνει δεκτή από την Μαδρίτη.
Το "χτύπημα" για το ευρωπαϊκό συναίσθημα και τα περιουσιακά στοιχεία έχει τη δυνατότητα να είναι αρκετά σοβαρό και να πλήξει τις παγκόσμιες αγορές.
3) Το "κλείσιμο" της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ λόγω της μη συμφωνίας για το όριο του χρέους είναι ένας εντελώς υποτιμημένος κίνδυνος.
Ωστόσο, η απόφαση Trump να καταργήσει τον Obamacare έχει αυξήσει τις διαφορές Δημοκρατικών με τους Ρεπουμπλικάνους.
Η επίσημη προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου 2017 είναι σημαντική στιγμή για τις αγορές, αλλά καθώς πλησιάζουμε τον Δεκέμβριο χωρίς συμφωνία για το χρέος, η αρνητική επίδραση στις αγορές θα είναι σοβαρή.
Άλλοι σημαντικοί κίνδυνοι για τις αγορές είναι οι διαπραγματεύσεις για NAFTA, η απομόχλευσης της Κίνας, οι συνομιλίες για το Brexit, η αποτυχία της φορολογικής μεταρρύθμισης των ΗΠΑ, η ένταση στο Κουρδιστάν, ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης