Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Επεκτείνει την κυριαρχία της η Κίνα στο Χονγκ Κονγκ μετά το "διορισμό" της κυβέρνησης Lam

Reuters: Επεκτείνει την κυριαρχία της η Κίνα στο Χονγκ Κονγκ μετά το
Οι Δημοκρατικοί χαρακτηρίζουν την εκλογή της Lam ψηφοφορία-απάτη καθώς ουσιαστικά επελέγη από το Πεκίνο 
Η Carrie Lam, θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ μετά τη νίκη της στις εκλογές, που καλείται να κυβερνήσει μια διαιρεμένη πολιτικά χώρα μετά το σχέδιο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που υποστήριζε το Πεκίνο και είχε προκαλέσει το κίνημα διαμαρτυρίας του 2014.
Η εκλεκτή της Κίνας, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι πρώτη προτεραιότητά της είναι ο κατευνασμός της κοινωνικής έντασης που επικρατή στο Χονγκ Κόνγκ, εξαιτίας της ισχυρής επιρροής του Πεκίνου στο κρατίδιο.
Η Lam εξελέγη ανάμεσα από αρκετούς υποψηφίους με τις ευλογίες της ελεγκτικής επιτροπής που αποτελείται από 1200 άτομα και διορίζεται απευθείας από την κινεζική κυβέρνηση γεγονός που οδήγησε τους Δημοκρατικούς να χαρακτηρίσουν την εκλογή της Lam «ψηφοφορία-απάτη».

John Tsang (L) congratulates Carrie Lam as Woo Kwok-hing stands next to them after Lam won the election for Hong Kong's next Chief Executive in Hong Kong, China March 26, 2017.   REUTERS/Tyrone Siu

Είναι ο πρώτος διορισμός επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας μετά την «εξέγερση της ομπρέλας» το 2014, ενός κινήματος κατά τη διάρκεια του οποίου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν κατεβεί στους δρόμους ζητώντας -μάταια- πραγματική και καθολική ψηφοφορία για την εκλογή αυτή.
Το ημιαυτόνομο έδαφος του Χονγκ Κονγκ απολαμβάνει θεωρητικά μέχρι το 2047 ελευθερίες που είναι άγνωστες στην ηπειρωτική χώρα, βάσει της αρχής «μια χώρα, δύο συστήματα» που είχε επικρατήσει κατά την μεταβίβαση της κυριαρχίας του από τη Βρετανία στην Κίνα το 1997.
Ωστόσο 20 χρόνια αργότερα, πολλοί κάτοικοι εκτιμούν ότι το Πεκίνο αυξάνει την επιρροή του σε πολλούς τομείς, όπως η πολιτική, τα μέσα ενημέρωσης και η εκπαίδευση.
Ο επικεφαλής της απερχόμενης κυβέρνησης, ο Leung Tsun Jing, είναι μισητό πρόσωπο, καταγγέλθηκε από επικριτές του ως μαριονέτα του Πεκίνου.
Θα έχει τα ηνία μέχρι τον Ιούλιο.
Η εκλογική επιτροπή αποτελείτο από 1.194 μέλη που εκπροσωπούν ομάδες συμφερόντων -αθλητισμό, τομέα ακινήτων, γεωργία, τέχνες- η πλειοψηφία των οποίων ελέγχεται από την Κίνα.
Μόνο το 1/4 αυτών προέρχονται από το δημοκρατικό στρατόπεδο.
Η Lam κέρδισε αναμφισβήτητα στην ψηφοφορία με περισσότερες από 700 ψήφους, σύμφωνα με την καταμέτρηση των μέσων ενημέρωσης, έναντι λιγότερο από 400 για τον βασικό αντίπαλό της, τον John Tsang, επίσης πρόσωπο του κατεστημένου που όμως θεωρείται πιο μετριοπαθές.
Η αποτυχία του κινήματος το 2014, η απουσία πολιτικών μεταρρυθμίσεων και αυτό που θεωρείται αυξημένη ανάμιξη του Πεκίνου προκάλεσαν τις εκκλήσεις για την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ ή ακόμα την ανεξαρτησία του, προς δυσαρέσκεια του Πεκίνου.
Το σχέδιο καθίδρυε την καθολική ψηφοφορία για τις εκλογές του 2017.
Αλλά οι υποψήφιοι φέρεται να είχαν λάβει το χρίσμα από το Πεκίνο και η αντιπολίτευση είχε κάνει λόγο για "ψεύτικη δημοκρατία".
Έκτοτε, η μεταρρύθμιση έμεινε στο ντουλάπι.
Πολλά μέλη της αντιπολίτευσης αμφισβητούν κάθε νομιμότητα της εκλογής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης