Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Επέκταση QE κατά 9 μήνες, έως 12/2017 με μηνιαίες αγορές 60 δισ. - Διευρύνονται τα κριτήρια από τον Ιανουάριο 2017

tags :
ΕΚΤ: Επέκταση QE κατά 9 μήνες, έως 12/2017 με μηνιαίες αγορές 60 δισ. - Διευρύνονται τα κριτήρια από τον Ιανουάριο 2017
Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε χαλάρωση των κριτηρίων της για την αγορά των ομολόγων, καθώς έχει περιορισθεί η δεξαμενή των επιλέξιμων για αγορά τίτλων με τα σημερινά κριτήρια
(upd)Την επέκταση του προγράμματος αγορών ομολόγων κατά εννέα μήνες έως τον Δεκέμβριο του 2017,  αλλά με στόχο τις αγορές ύψους 60 δισ. ευρώ, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που συνεδρίασε σήμερα στη Φρανκφούρτη, με τον Draghi να τονίζει ότι το QE θα συνεχιστεί για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο. 
Μέχρι τον Μάρτιο του 2017, ο στόχος για τις μηνιαίες αγορές ομολόγων θα παραμείνει στα 80 δισ.
Παράλληλα, αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια αναφοράς, όπως αναμενόταν από το σύνολο των αναλυτών.
Στη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%.
Το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%.
Θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για όσο χρειαστεί, τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.
«Από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2017 οι μηνιαίες αγορές τίτλων θα είναι 60 δισ.
Διευρύνουμε την γκάμα των κρατικών ομολόγων που θα μπορεί η ΕΚΤ να αγοράζει, από τον Ιανουάριο», ανακοίνωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
«Θα μπορούμε να αγοράζουμε ομόλογα και με απόδοση χαμηλότερη του επιτοκίου διευκόλυνσης καταθέσεων», πρόσθεσε.
Στόχος των αλλαγών, σύμφωνα με τον Draghi, είναι να ενισχυθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Draghi επιβεβαίωσε ότι πράγματι υπήρξαν δύο προτάσεις που συζητήθηκαν: Η 6μηνη επέκταση μηνιαίων αγορών ύψους 80 δισ και η 9μηνη παράταση με αγορές ύψους 60 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Mario Draghi, η αγορά τίτλων με απόδοση χαμηλότερη του επιτοκίου διευκόλυνσης καταθέσεων είναι μια εναλλακτική, όχι αναγκαιότητα.
Οι δομικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, επανέλαβε για άλλη μια φορά ο διοικητής της ΕΚΤ. 
Ο μόνος τρόπος για τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα είναι να προχωρήσουν άμεσα στις μεταρρυθμίσεις, τόνισε και έστειλε μήνυμα σε όλες τις κυβερνήσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες Σταθερότητας.

Για τις ιταλικές τράπεζες

Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες, με φόντο και την πολιτική αναταραχή μετά την παραίτηση Renzi, ο Draghi παρέπεμψε στις εθνικές αρχές, απαντώντας σε ερώτηση για το αν χρειάζεται μέσω διευκολύνσεων να δοθεί χρόνος στις ιταλικές τράπεζες. 
Δεν γνωρίζουμε ακόμη για την πιθανότητα ο ESM να παράσχει δάνεια στις ιταλικές τράπεζες, τόνσιε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης. 

Πηγή αβεβαιότητας οι πολιτικές εξελίξεις

Ο Draghi τόνισε ότι οι πολιτικές εξελίξεις αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας.
Χαρακτήρισε την εκλογή του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ, ένα ριζοσπαστικό νέο.
«Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τις αλλαγές στην αμερικανική οικονομία», τόνισε.
Και πρόσθεσε ότι το Brexit και η νίκη Trump στις αμερικανικές εκλογές θα έχουν μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στις αγορές.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην Ευρωζώνη, τις χαρακτήρισε άγνωστες προς το παρόν. 

Εκτιμήσεις για ΑΕΠ - πληθωρισμό


Η ΕΚΤ προχώρησε στην αναβάθμιση των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ του 2017 στην Ευρωζώνη, στο 1,7%, από 1,6% προηγουμένως και στο 1,6% το 2018 και το 2019.
Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 0,2% το 2016, στο 1,3% το 2017 (από 1,2%), στο 1,5% το 2018 (από 1,6%) και 1,7% το 2019.

H ανακοίνωση της ΕΚΤ

Αναλυτικά, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων.
Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εξακολουθήσει να διενεργεί μηνιαίες αγορές ύψους 80 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (asset purchase programme - APP) μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017.
Από τον Απρίλιο του 2017 προβλέπεται ότι το ύψος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων θα διαμορφωθεί σε 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.
Εάν, στο μεταξύ, οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος.
Οι καθαρές αγορές θα πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής ομαλή εφαρμογή των αγορών περιουσιακών στοιχείων από το Ευρωσύστημα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να τροποποιήσει ορισμένες παραμέτρους του προγράμματος APP, οι οποίες θα ανακοινωθούν στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου και σε ξεχωριστό δελτίο Τύπου.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Οι αναλυτές αναμένουν ένα θετικό σήμα από τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης, Mario Draghi, με φόντο την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ιταλία και την αβεβαιότητα για την τύχη της ανακεφαλαιοποίησης των προβληματικών ιταλικών τραπεζών.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Financial Times και της Wall Street Journal, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα εξετάσουν δύο επιλογές:
- Την επέκταση του προγράμματος κατά ένα εξάμηνο (έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2017) με τον σημερινό ρυθμό μηνιαίων αγορών ομολόγων (ύψους 80 δισ. ευρώ)
- Την επέκταση κατά ένα εννεάμηνο (έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2017) με χαμηλότερο μηνιαίο ρυθμό αγορών ( 60 δισ. ευρώ).
Παράλληλα, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε χαλάρωση των κριτηρίων της για την αγορά των ομολόγων, καθώς έχει περιορισθεί η δεξαμενή των επιλέξιμων για αγορά τίτλων με τα σημερινά κριτήρια.
Όποιο από τα δύο σενάρια και αν επιλέξει η ΕΚΤ, η διαφορά για τον επιπλέον όγκο των αγορών της δεν θα είναι σημαντική, καθώς στην πρώτη περίπτωση θα αγοράσει επιπλέον 480 δισ. ευρώ και στη δεύτερη 540 δις. ευρώ.
Από την αρχή του προγράμματος – τον Μάρτιο του 2015 – οι αγορές ομολόγων αναμένεται να φθάσουν τα 2,2 έως τα 2,4 τρισ. ευρώ.
Ωστόσο, το ύψος των μηνιαίων αγορών έχει σημασία, καθώς μία μείωση του θα θεωρηθεί πιθανόν από την αγορά ως η αρχή μίας σταδιακής κατάργησης του QE ( tapering) με ενδεχόμενες αρνητικές αντιδράσεις στην αγορά ομολόγων. Αναλυτές σημειώνουν ότι όταν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε το δικό της tapering, οι αγορές αντέδρασαν με αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων.
Αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, θα το σταθμίσει η ΕΚΤ στην αυριανή απόφασή της.

Η Ελλάδα στο επίκεντρο

Η Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα επεκταθεί ευνοείται καθώς κινδύνευε να λήξει το πρόγραμμα τον Μάρτιο του 2017 και να μην προλάβουν να ενταχθούν τα 3,8 δισεκ. ελληνικά ομόλογα σε QE σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οπότε η επιμήκυνση κατά 6 μήνες ευνοεί τα ελληνικά σχέδια.
Η Ελλάδα όμως περιμένει από την ΕΚΤ την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Είναι προφανές ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του ΔΝΤ θα είναι αρνητική οπότε έχει εξεταστεί να μην δημοσιευθεί η έκθεση βιωσιμότητας αφού το ΔΝΤ θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος.
Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν περιθώρια στην ΕΚΤ στην έκθεση βιωσιμότητας να καταλήξει σε θετικό συμπέρασμα και έτσι εν συνεχεία να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί την Ελλάδα είναι ο χρόνος ενεργοποίησης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για τα ελληνικά ομόλογα.
Εάν τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν Μάρτιο 2017 και λήξει το πρόγραμμα Σεπτέμβριο του 2017 θα υπάρχει ένα διάστημα 6 μηνών όπου οι τιμές των ομολόγων θα ανέβουν οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν π.χ. η 10ετία στο 5% ή οριακά χαμηλότερα 4,6%.
Θα είναι βραχύβιο το όφελος για την Ελλάδα.
Από την άλλη υπάρχει ο Schaeuble ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ που θέλει να αποτρέψει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πέντε κρίσιμα θέματα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σήμερα την πλέον σημαντικότερη συνάντηση των τελευταίων μηνών, διαπιστώνει ανάλυση των Financial Times.
Και ο δρόμος που ακολουθεί είναι τελείως διαφορετικός από εκείνον της Federal Reserve.
Ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται ότι θα αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι ΗΠΑ μετατοπίζονται από τη νομισματική στη δημοσιονομική ώθηση, η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων προκειμένου να κρατήσει την ανάκαμψη στην ευρωζώνη ισχυρή.
Όμως τα ερωτήματα για τις αντοχές της ΕΚΤ, αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι πολιτικές της στην οικονομία είναι πολλά.
Οι Financial Times, δημιούργησαν γι' αυτό έναν οδηγό για το τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές από τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου του Mario Dra

Επιβράδυνση του ρυθμού των αγορών

Η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης σχεδόν πριν από δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2015 - αρχικά με μηνιαίες αγορές 60 δισ ευρώ, ενώ αργότερα το ποσό αυξήθηκε στα 80 δισ. ευρώ.
Ένα βασικό θέμα σήμερα είναι το κατά πόσον η ΕΚΤ θα επιβραδύνει το ρυθμό.
Σε κάποιο βαθμό ο Draghi είναι παγιδευμένος ανάμεσα στις ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης και σε εκείνες που βλέπουν τις αγορές ως ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη μιας εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας.
Επίσης, πρέπει να κάμψει και τις ανησυχίες των σκεπτικιστών για την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική, ιδίως στη Γερμανία, όπου οι πολιτικοί της τακτικά κατακρίνουν τον αντίκτυπο που έχει η πολιτική αυτή στους αποταμιευτές.
Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η τράπεζα δεν θα μεταβάλει το μηνιαίο ύψος των 80 δισ. ευρώ.
Επίσης, σε περίπτωση που μειώσει το ποσό στα 60 δισ. ευρώ και ο Draghi δεν καταφέρει να πείσει τις αγορές ότι η μείωση του μεγέθους της αγοράς είναι διαφορετική από το tapering της Fed, τότε το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων θα μπορούσε να αυξηθεί - ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες χώρες της νομισματικής ζώνης, οι οποίες είναι περισσότερο εξαρτημένες από τις αγορές περιουσιακών στοιχείων για να κρατήσουν τις αποδόσεις υπό έλεγχο.
Αυτό θα ανατρέψει πολύ από τη δουλειά που έχει κάνει το πρόγραμμα, ειδικά για τη μείωση του κόστους δανεισμού σε προβληματικές οικονομικές ζώνες της περιοχής.

Συγχρονισμός

Ένας λόγος που η ΕΚΤ μπορεί να ισχυριστεί ότι μια επιβράδυνση στην ταχύτητα των αγορών περιουσιακών στοιχείων είναι διαφορετική από το tapering της Fed, είναι το γεγονός ότι μια τέτοια κίνηση δεν χρειάζεται να μειώσει τον αριθμό των ομολόγων που οι κεντρικοί τραπεζίτες τελικά αγοράζουν.
Οι αναλυτές έχουν ερμηνεύσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Draghi ότι υπάρχουν δύο επιλογές: 80 δισ. αγορές ομολόγων για έξι μήνες ή 60 δισ. για εννέα μήνες.
Στην πραγματικότητα, μειώνοντας τις μηνιαίες αγορές στα 60 δισ. αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ΕΚΤ αγοράσει περισσότερα ομόλογα.

Μετατόπιση του... σύμπαντος

Όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι συνέστησε επιτροπές για να εξετάσουν νέες επιλογές προς την ενίσχυση του πληθωρισμού και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι αγορές σκέφτηκαν ότι αυτό μπορεί να γίνει λόγω του ότι μετά το δημοψήφισμα για το Brexit υπήρξαν αναταράξεις στην αγορά.
Η ΕΚΤ επίσης διέπεται από κανόνες που περιορίζουν την ποσότητα ενός συγκεκριμένου ομολόγου που μπορεί να αγοράσει, και το συνολικό ποσοστό του χρέους όλων των κρατών μελών που μπορεί να διακρατήσει.
Έτσι, η συνεδρίαση της Πέμπτης είναι πιθανό να περιλαμβάνει μια συζήτηση σχετικά με την αλλαγή των κανόνων του QE, αλλά δεν θα υπάρξει αναγκαστικά μια απόφαση.

Οικονομικές προβλέψεις

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα παρουσιάσει επίσης τα αποτελέσματα του τελευταίου γύρου των τριμηνιαίων οικονομικών προβλέψεων.
Η προσοχή στρέφεται στο τι θα συμβεί με τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη το 2019.
Οι προβλέψεις αναμένεται να παρουσιάσουν ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά ο πληθωρισμός θα αυξηθεί προς το στόχο από το 2019.
Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, ήταν για ανάπτυξη της τάξης του 1,7% φέτος, του 1,6% το 2017 και του 1,6% το 2018.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι 0,2% φέτος, 1,2% το 2017 και 1,8% το 2018.

Ιταλία

Ως πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, ο Mario Draghi πιθανόν να δεχτεί ερωτήσεις για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος στη χώρα.
Μάλιστα, οι ερωτήσεις πιθανόν να περιστραφούν γύρω από τη σταθερότητα του τραπεζικού κλάδου και των προβλημάτων που έχει η Monte dei Paschi.

(πρώτη ενημέρωση 8 Δεκεμβρίου 2016, 12:47)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης