Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι υπερχρεωμένες κινεζικές εταιρίες (χρέος/EBITDA 41,5) όπως η Cosco αγόρασε τον ΟΛΠ;

tags :
Γιατί οι υπερχρεωμένες κινεζικές εταιρίες (χρέος/EBITDA 41,5) όπως η Cosco αγόρασε τον ΟΛΠ;
Οι εξαγορές στο εξωτερικό ήταν ένας τρόπος για πολλές κινεζικές εταιρίες να βρουν τρόπο να αποφύγουν τα capital controls
Πως συνδέονται τα capital controls με τις εξαγορές στο εξωτερικό εταιριών από μεγάλες κινέζικες εταιρίες;
Θα σκεφθείτε καμία σχέση
Όμως αποκαλύπτεται κάτι το αξιοπερίεργο.
Τον Μάρτιο του 2016, όταν η Κίνα υιοθέτησε ορισμένες ήπιες μορφές capital controls με στόχο να ανακόψει τις εκροές κεφαλαίων από την Κίνα παρατηρήθηκε ένα φαινόμενο που σίγουρα χρήζει ανάλυσης.
Πολλές εταιρίες άρχισαν να εξαγοράζουν μαζικά εταιρίες στο εξωτερικό παρ΄ ότι είναι υπερχρεωμένες.
Ας δώσουμε ορισμένα παραδείγματα.
Η Zoomlion, μια ελλειμματική κινεζική εταιρεία μηχανημάτων που είναι εν μέρει κρατική.
Το συνολικό χρέος της ανέρχεται σε 83 φορές το EBITDA της.
Η Fosun, δασπάνησε 6,5 δισ σε 18 ξένες εταιρείες σε διάστημα έξι μηνών το 2015, είχε  55,7 φορές συνολικό χρέος προς EBITDA, τον Ιούνιο του 2015.
Η Fosun έχει αγοράσει brand names όπως το Club Med και το Cirque du Soleil, καθώς και ένα πλήθος άλλων στοιχείων ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής ιδιωτικής τράπεζας Hauck & Aufhaeser και έχει επενδυτική θέση και στην Ελλάδα στην FF Group"
Η κινεζική Cosco Holdings εξαγόρασε τον ελληνικό Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς ΟΛΠ για368,5 εκατ ευρώ και έχει ανακοινώσει σχέδια για επενδύσει 500 εκατ στο ελληνικό λιμάνι παρά το γεγονός ότι το συνολικό χρέος είναι 41,5 φορές το EBITDA!
Η Cofco Corporation, η οποία κατέληξε πρόσφατα σε συμφωνία με τον Όμιλο Noble σύμφωνα με την οποία η θυγατρική της, Cofco International, θα αποκτήσει μερίδιο στο Noble Agri έναντι 750 εκατ δολ. το συνολικό χρέος της ισοδυναμεί με 52 φορές το EBITDA!
Η Bright Food, η οποία αγόρασε την Weetabix για 1,2 δισ δολάρια το 2015 έχει συνολικό χρέος κατά 24 φορές το EBITDA! 



Κατά ένα περίεργο τρόπο πολλές κινεζικές εταιρίες προσπαθούν να παρκάρουν τα χρήματα τους σε υπεράκτιες εταιρίες ή προβαίνουν σε μεγάλες εξαγορές στο εξωτερικό.
Όπως διαφαίνεται οι κινεζικές εταιρίες μέσω των εξαγορών ανακάλυψαν την πίσω πόρτα για να βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό.
Η κυβέρνηση της Κίνας αναζητάει τρόπους για να κλείσει αυτό το διαβόητο παράθυρο, το οποίο παρεμπιπτόντως είχε σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των αποτιμήσεων των μετοχών στην Κίνα που υπερβαίνουν τα επίπεδα φούσκας λόγω της δυνατότητας
να εξαγοράζουν στο εξωτερικό.
Όπως ανέφερε η WSJ, η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι θα πατάξει με αυστηρότερους ελέγχους τους μηχανισμούς που έχουν βρει οι κινεζικές εταιρείες ώστε να επενδύσουν στο εξωτερικό.
Η Κίνα θέλει να ανακόψει την φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση της Κίνας θα επικεντρωθεί στις «πολύ μεγάλες» εξαγορές που πραγματοποίησαν οι κινεζικές εταιρίες και αποτιμώνται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια  ή περισσότερο ανά συμφωνία, σε επενδύσεις σε ακίνητα από κρατικές επιχειρήσεις πάνω από 1 δισ δολάρια και επενδύσεις 1 δισεκ. δολάρια ή περισσότερα από οποιαδήποτε κινεζική εταιρεία σε ofshore που δεν σχετίζονται με το core business των κινεζικών εταιριών.
Σ
ύμφωνα με τους υπολογισμούς της Goldman, το Σεπτέμβριο του 2016 η φυγή κεφαλαίων από την Κίνα επιταχύνθηκε από τα 19 δισ δολάρια σε 78 δισεκ δολάρια, η υψηλότερη μηνιαία εκροή κεφαλαίων το 2016.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης