Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η Ιταλία θα είναι η επόμενη που θα ταρακουνήσει την ΕΕ - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

CNBC: Η Ιταλία θα είναι η επόμενη που θα ταρακουνήσει την ΕΕ - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Μετά τη Βρετανία και τις ΗΠΑ σειρά έχει το ιταλικό δημοψήφισμα για να ταρακουνήσει την Ευρώπη
Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα τον Ιούνιο και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών τον Νοέμβριου, οι Ιταλοί αναμένεται να είναι οι επόμενου που θα ταρακουνήσουν τις αγορές.
Σύμφωνα με το CNBC, κατά πολλούς το δημοψήφισμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με το πολιτικό μέλλον του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi, ο οποίος μπορεί να παραιτηθεί εάν νικήσει το «όχι».
Εξάλλου, οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι περισσότεροι Ιταλοί είναι αντίθετοι στις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές, που σύμφωνα με τους οικονομολόγους τις χρειάζεται η Ιταλία για τον εξορθολογισμό της κυβέρνησης και την επίτευξη ανάπτυξης.
Στο δημοσίευμα του CNBC περιλαμβάνονται και εκτιμήσεις της HSBC σύμφωνα με τις αμερικανικές εκλογές, όπου αναφερόταν ότι φαίνεται να υπάρχει ένα διεθνές συναίσθημα κατά του κατεστημένου -ενδεικτική είναι η περίπτωση του βρετανικού δημοψηφίσματος και οι αμερικανικές εκλογές- που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις λαϊκιστικές απόψεις που υπάρχουν ήδη στην Ιταλία.
Μάλιστα, ο αυξημένος πολιτικός κίνδυνος στην Ιταλία έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται στην πορεία των μετοχών και των ομολόγων.
Την ίδια στιγμή, οι ιταλικές τράπεζες δέχονται σημαντικές πιέσεις λόγω των υψηλών NPLs αλλά και των ανησυχιών ότι δεν θα μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Ωστόσο, η κατάσταση θα μπορούσε να ακόμα χειρότερη για τις ιταλικές τράπεζες εάν υπερισχύσει το «όχι».
Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και καταστήσει ακόμα πιο δύσκολο την ανάκαμψη των ιταλικών τραπεζών.
«Η αύξηση κεφαλαίου θα είναι πιο δύσκολο με ένα μεγάλο ''όχι''» είπε ο Alberto Gallo της Algebris Investments.
«Η πολιτική σταθερότητα θα μπορούσε να βλάψει το ιταλικό σύστημα χρηματοδότησης, ειδικά τις τράπεζες που προσπαθούν να καθαρίσουν τους ισολογισμού τους» είπε στο CNBC ο Andrea Montanino της Atlantic Council και πρώην εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ.
Παρ' όλα αυτά δεν εκτιμά ότι η νίκη του ''όχι'' θα οδηγήσει στην κατάρρευση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος.
«Εάν ο Renzi υποστεί μεγάλη ήττα, δεν μπορεί να συνεχίσει εύκολα.
Ένα αποτέλεσμα 60-40 σημαίνει ότι ο Renzi πιθανότατα θα παραιτηθεί και θα εξαρτηθεί από το Κοινοβούλιο τι θα συμβεί στη συνέχεια» είπε ο Montanino.

(Πρώτη Ενημέρωση: 13:42, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης