Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται το θρίλερ με τη σύνοδο των 5 για το ελληνικό χρέος στο Βερολίνο - Διαψεύδει η Γερμανία, επιβεβαιώνουν οι Ευρωπαίοι

tags :
Συνεχίζεται το θρίλερ με τη σύνοδο των 5 για το ελληνικό χρέος στο Βερολίνο - Διαψεύδει η Γερμανία, επιβεβαιώνουν οι Ευρωπαίοι
Δεν υπήρξε ποτέ σχεδιασμός για την συνάντηση των 5 για το ελληνικό χρέος ή απλώς αναβλήθηκε;
(upd3)Σε ένα πρωτοφανές επικοινωνιακό παιχνίδι επιδίδονται οι Ευρωπαίοι τις τελευταίες ώρες, "παίζοντας" με το ελληνικό ζήτημα μόλις λίγα 24ωρα πριν από το EuroWorking Group της Δευτέρας (28/11) το οποίο θα εξετάσει την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Και αυτό διότι ενώ χτες διέρρευσε ότι την Παρασκευή, 25/11, θα συγκληθεί το Washington Club, το μίνι συμβούλιο πέντε υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας ) με στελέχη του ΔΝΤ και εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ, για το ελληνικό ζήτημα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών το διέψευσε.
Λίγη ώρα μετά τη διάψευση του Βερολίνου, έρχεται δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου ΜΝΙ, που ανέφερε ότι το συμβούλιο δεν ακυρώθηκε...
Απλά αναβλήθηκε για μία άλλη ημερομηνία, προκειμένου να μην τεθεί στο επίκεντρο της προσοχής των μέσων ενημέρωσης.
Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν την Ελλάδα και την Ιταλία, αναφέρουν οι πηγές του ΜΝΙ.
Υπενθυμίζεται ότι χθεσινό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, ανέφερε ότι έπειτα από πρωτοβουλία του Wolfgang Schaeuble στις 25 Νοεμβρίου θα υπήρχε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, στην οποία θα παραστούν επίσης και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και της Κομισιόν.
Ωστόσο, η επικεφαλής του γραφείου Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Friederike von Tiesenhausen διέψευσε το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.
Υπενθυμίζεται ότι χθεσινό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, ανέφερε ότι έπειτα από πρωτοβουλία του Wolfgang Schaeuble θα υπήρχε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, στην οποία θα παραστούν επίσης και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και της Κομισιόν.
Το ερώτημα όμως παραμένει.
Δεν υπήχε όντως σχεδιασμός για την συνάντηση των 5 συν του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος ή απλά αναβλήθηκε ίσως λόγω ασυμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών;
Τελικά, όποιες ελπίδες κι αν είχε η ελληνική κυβέρνηση για την εξεύρεση κάποιας λύσης στη συνάντηση του Βερολίνου αποδείχθηκαν φρούδες.
Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών αλλά και των εκπροσώπων κοινοτικών αξιωματούχων δεν θα πραγματοποιηθεί ενώ διίστανται οι πληροφορίες εάν πρόκειται για αναβολή ή ματαίωση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η συνάντηση ακυρώθηκε «λόγω των πολλών διαρροών», καθώς δημοσιοποιήθηκαν πολλές λεπτομέρειες.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ΕΕ και ΔΝΤ θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους με άλλους τρόπους.
Ωστόσο, το φως της δημοσιότητας βλέπει ακόμα ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η συνάντηση στο Βερολίνο δεν θα πραγματοποιηθεί έπειτα από πρωτοβουλία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble.

Κομισιόν για Washington Group: Δεν σχολιάζουμε διαρρόες προς τον Τύπο

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές προς τον Τύπο», απάντησε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Annika Breidthardt, κληθείσα να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, το οποίο ανέφερε ότι την Παρασκευή επρόκειτο να συγκληθεί στο Βερολίνο το λεγόμενο Washington Group, με θέμα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η ίδια τόνισε πως δεν είναι στις αρμοδιότητες του επιτρόπου Οικονομικών «να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τέτοιες συναντήσεις».
Επιπλέον, ερωτηθείς εάν ο επίτροπος Οικονομικών, P. Moscovici, είχε προγραμματίσει ταξίδι στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απάντησε: «Δεν σχολιάζουμε διαρροές, ούτε υποθετικές ερωτήσεις που σχετίζονται με αυτές τις διαρροές».
Σε ό,τι αφορά την ακριβή ημερομηνία μετάβασης του κ. Moscovici στην Αθήνα, η Breidthardt σημείωσε πως θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου.
Τέλος, σχετικά με τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πηγές της Επιτροπής υποστηρίζουν ότι «οι επαφές συνεχίζονται σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο», προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της αποστολής στην Αθήνα, έγινε «εξαιρετική δουλειά» και σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος».

Η Ελλάδα είχε επιβεβαιώσει τη σύσκεψη στο Βερολίνο

Για την ιστορία και μόνο πρέπει να σημειωθεί ότι τη συνάντηση στο Βερολίνο είχε αποδεχθεί και ουσιαστικά επιβεβαιώσει και η ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών.
«Σχετικά με δημοσίευμα για έκτακτη συνάντηση υπουργών Οικονομικών στο Βερολίνο, την Παρασκευή, σημειώνεται εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί μια άτυπη ομάδα, το Washington Group, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) καθώς και οι θεσμοί (Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ).
Στη σύσκεψη, η οποία δεν είναι καθόλου έκτακτη, θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος» ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε άτυπη ενημέρωση.

Τι ανέφερε από τις 22 Νοεμβρίου 2016 το www.bankingnews.gr

SZ: Συνάντηση μεταξύ ΥΠΟΙΚ ευρωπαϊκών χωρών και ΔΝΤ με θέμα την Ελλάδα, αλλά... χωρίς την Ελλάδα, στις 25/11

Οι υπουργοί Οικονομικών πέντε ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένεται να συναντηθούν για το επίμαχο θέμα του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, έπειτα από πρωτοβουλία του Wolfgang Schaeuble.
Πρόκειται για τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας.
Στη συνάντηση, η οποία θα γίνει την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, θα παραστούν επίσης και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και της Κομισιόν.
Όπως μεταδίδει η Süddeutsche Zeitung, το «κυρίως πιάτο» της συζήτησης θα είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ένα ζήτημα άκρως «πολιτικό», όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.
Ενδεικτικά, η γερμανική Βουλή ενέκρινε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα με την προϋπόθεση να συμμετέχει σε αυτό και το Ταμείο.
Το δημοσίευμα σημειώνει πως το ΔΝΤ απαιτεί μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά αν τελικά συμμετάσχει στο πρόγραμμα, κάτι που θα γίνει γνωστό έως το τέλος του έτους.
Για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα οι εμπειρογνώμονες της Ουάσιγκτον έχουν θέσει μια σαφή προϋπόθεση:
Την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, ο Wolfgang Schäuble απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Επίσης, η εφημερίδα επισημαίνει τις ελπίδες της Αθήνας, έπειτα και από τις συνομιλίες με τους Θεσμούς που τελείωσαν χθες, για συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016.
Καταλήγοντας, γίνεται αναφορά στα θετικά οικονομικά μεγέθη της χώρας μας το γ' 3μηνο 2016 και την αύξηση της τάξης του 0,5% που σημειώθηκε στο ΑΕΠ.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν συρρίκνωση 0,2%...
«Το μεγαλύτεροι βάρος εξακολουθεί να είναι το χρέος.
Από το 2010, η χώρα προστατεύεται από τις χώρες της Ευρωζώνης.
Η Αθήνα έχει πλέον χρέος ύψους 312 δισ. ευρώ», σημειώνεται…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης