Τελευταία Νέα
Διεθνή

12+1 ημέρες για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ – Η τελική πρόβλεψη...

12+1 ημέρες για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ – Η τελική πρόβλεψη...
Το μη χείρον βέλτιστο
Ούτε δύο εβδομάδες δεν έχουν απομείνει για μία από τις πιο πολύκροτες, όχι με τη θετική έννοια, προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών…
Αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν να περιγραφούν πολύ καλά με την εξής φράση:
Το μη χείρον βέλτιστο.
Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι τα δύο φαβορί για την επικράτηση υστερούν κατά (πάρα) πολύ του νυν πλανητάρχη Barack Obama, ωστόσο, για να μην τους αδικούμε, το ίδιο ισχύει και για τους έτερους δύο υποψήφιους Προέδρους, τον Φιλελεύθερο Gary Johnson και την «Πράσινη» Jill Stein.
Ποιος όμως κατά τη γνώμη μας θα κερδίσει τελικά;
Οι πιθανότητες γέρνουν συντριπτικά υπέρ της Hillary Clinton…
Καταρχάς, δημοσκοπικά, η διαφορά είναι όντως πολύ μεγάλη.
Ακόμα και αν οι εταιρείες ερευνών τα παραλένε λόγω κάποιας «συμπάθειας» προς την Clinton, όπως σχολιάζουν οι Trumpικοί, είναι σαφές ότι η Hillary βρίσκεται μπροστά, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με την πρόωρη ψήφο (δεν προσμετράται στις εκλογές) των Αμερικάνων.
Εδώ να σημειωθεί ότι, σε αντίθετο κλίμα, ορισμένες δημοσκοπικές επιμένουν στον Ρεπουμπλικάνο (βλέπε USC)…
Ο βασικός λόγος όμως που καθιστά την Clinton το μόνο φαβορί είναι το γεγονός ότι άντεξε μία σειρά σκανδάλων που αποκαλύπτονταν το τελευταίο διάστημα.
Εκτός από την υγεία της που φυσικά και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «σκάνδαλο», οι διαδοχικές διαρροές των Wikileaks από το e-mail του Podesta που αποκάλυψαν αρκετά για την καμπάνια της, δεν στάθηκαν ικανές να την ρίξουν από την πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων.
Μάλιστα, ούτε η αποκάλυψη πως ήθελε να στείλει drone (!) στον Julian Assange το 2010 φαίνεται να λήφθηκε και πολύ υπόψη από τους πολίτες των ΗΠΑ.
Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά τον Trump, η διαρροή του βίντεο με τα σεξιστικά του σχόλια ήταν αρκετή για να ξεσηκωθεί ακόμα μεγαλύτερο κύμα αντιδράσεων εναντίον του και να χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος στις δημοσκοπήσεις.
Η μόνο ελπίδα του Donald για ανάκαμψη μετά από αυτό, ήταν τα debate των υποψήφιων Προέδρων, με το σκορ να είναι το εξής:

Hillary – Donald: 3 – 0

Εκεί ίσως ισοπεδώθηκαν οι ελπίδες για νίκη του ρατσιστή Ρεπουμπλικάνου…
Και για όσους στηρίζουν το επιχείρημα πως στις αμερικανικές εκλογές θα συμβεί η ανατροπή που έγινε στο βρετανικό δημοψήφισμα, η απάντηση είναι πως εδώ οι πολίτες έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε πρόσωπα, άρα υπάρχει μεγαλύτερος φανατισμός των ψηφοφόρων.
Επίσης, το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό, καθώς μία εκλογή Trump έχει συνδεθεί με την καταστροφή (λίγο υπερβολικό), ενώ στη Βρετανία, έστω και στο πίσω μέρος του μυαλού τους, οι οπαδοί του Bremain ήξεραν ότι η χώρα τους είναι αρκετά ισχυρή για να ανταπεξέλθει.
Καταλήγοντας, πιστεύουμε καθαρά πως η (επιεικώς) φιλοπόλεμη Hillary δεν θα είναι και η καλύτερη επιλογή για την προεδρική καρέκλα της ισχυρότερης χώρας στον κόσμο, ωστόσο σε αυτήν την πολύ κρίσιμη επιλογή φαίνεται να μην υπάρχουν εναλλακτικές.
Παρεμπιπτόντως, παρατίθεται στον σύνδεσμο η προσωπική πρόβλεψη για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος (link)....

Υ.Γ.: Η παραπάνω άποψη δεν εκφράζει κατ' ανάγκη την άποψη του bankingnews.gr...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης