Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πίσω από τα φώτα του Euro 2016 και στη σκιά της τρομοκρατίας, το Παρίσι φλέγεται για τα εργασιακά

tags :
Πίσω από τα φώτα του Euro 2016 και στη σκιά της τρομοκρατίας, το Παρίσι φλέγεται για τα εργασιακά
Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις γέννησαν το κίνημα των Γάλλων Αγανακτισμένων υπό τον τίτλο " Nuit debout" 
Πίσω από τα φώτα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και στη σκιά της τρομοκρατικής απειλής, εκατομμύρια Γάλλοι διαδήλωσαν την Τρίτη (14/02) στους δρόμους του Παρισιού και 50 πόλεων της επαρχίας, κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση του Francois Hollande.
Μπορεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να «κρύψει» και να καταστείλει τις διαδηλώσεις, ωστόσο 1,3 εκατ. άνθρωποι που πλημμύρισαν τους δρόμους του Παρισιού, δεν είναι εύκολο να κρυφτούν κάτω από το χαλί...
Ενδεικτικό της προσπάθειας να υποβαθμιστεί η σημασία των μεγαλειωδών συγκεντρώσεων στο Παρίσι, είναι το γεγονός ότι την ώρα που οι οργανωτές κάνουν λόγο για πάνω από ένα εκατ. διαδηλωτές, η αστυνομία τους υπολογίζει σε 125 χιλ. σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Η αστυνομική καταστολή είχε και πάλι τον πρώτο λόγο, καθώς ξέσπασαν βίαια επεισόδια, με τουλάχιστον 40 τραυματίες.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Hollande απειλεί με απαγόρευση των διαδηλώσεων λόγω Euro, ενώ o πρωθυπουργός Manuel Valls διαμηνύει ότι οι επίμαχες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν και καλεί τα συνδικάτα να επανεξετάσουν τη στάση τους.
Ωστόσο, το κίνημα που ξεκίνησε την άνοιξη στη Γαλλία κόντρα στον νέο εργασιακό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, γιγαντώνεται.
Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις γέννησαν το κίνημα των Γάλλων Αγανακτισμένων υπό τον τίτλο " Nuit debout" (Ολονυχτία), στο οποίο συμμετέχουν νέοι οργισμένοι με το πολιτικό σύστημα, ξυπνώντας μνήμες του αντίστοιχου κινήματος στην Ισπανία.
Στη διαδήλωση της Τρίτης κάλεσε τους εργαζόμενους η CGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας), το συνδικάτο που έχει την πλειοψηφία στους κόλπους της SETE, και η FO (Force Ouvriere, Εργατική Δύναμη), με τους πολίτες να ανταποκρίνονται μαζικά, παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο, λόγω της διεξαγωγής του Euro 2016.

Γιατί αντιδρούν τα συνδικάτα - Οι ανατροπές που φέρνει ο νέος εργασιακός νόμος

O περιβόητος νόμος «Ελ Κομρί» που πήρε την ονομασία του από την υπουργό Εργασίας Myriam El Komhri, έχει στόχο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τη μείωση της ανεργίας η οποία έχει αυξηθεί στο 10%.
Η κυβέρνηση Hollande βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς η μείωση της ανεργίας αποτελούσε μία από τις βασικές της δεσμεύσεις, ωστόσο προς τον παρόν δεν έχει καταφέρει τίποτα ουσιαστικό.
Η ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του νέου νόμου, καθώς επιτρέπει στους εργοδότες να επιβάλλουν ευέλικτα ωράρια εργασίας.
Όσον αφορά την εβδομαδιαία εργασία διατηρείται ως βάση το 35ωρο, ωστόσο το μέγιστο όριο αυξάνεται στις 48 ώρες, ενώ σε έκτακτες περιπτώσεις μπορεί να εκτοξευθεί στις 60 ώρες (!) και ημερησίως στις 12 ώρες (από 10 ώρες που ισχύει μέχρι σήμερα στον ιδιωτικό τομέα).
Σημειώνεται ότι από το 2000 ισχύει στη Γαλλία το 35ωρο εβδομαδιαίως, το οποίο είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε.
Έναντι καταβολής υπερωριών θα προβλέπονται περισσότερες ημέρες ρεπό, σύμφωνα με τον νέο νόμο.
Επίσης, το νομοσχέδιο συσχετίζει τον αριθμό των απολύσεων με τη μείωση του τζίρου ή του αριθμού των παραγγελιών μιας εταιρείας.
Παράλληλα, για εργαζόμενους που έχουν ξεπεράσει τα 20 έτη απασχόλησης, η αποζημίωση δεν θα ξεπερνά τους 15 μισθούς.
Σε κάθε περίπτωση, όλα θα τίθενται υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο και τίποτα δεν θα θεωρείται ως κεκτημένο, στο όνομα της ευελιξίας, πάντα εντός των πλαισίων που θα ορίζει ο νόμος.
Τα συνδικάτα θεωρούν ότι οι αλλαγές θα οδηγήσουν τη Γαλλία σε εργασιακό «μεσαίωνα» και δηλώνουν αποφασισμένα να μην υποχωρήσουν από τις διεκδικήσεις τους, όπως άλλωστε και η κυβέρνηση, γεγονός που προμηνύει μία σύγκρουση μέχρι τελικής πτώσης...

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης