Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αϊτή: Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος Michel Martelly - Στις 24 Απριλίου θα εκλεγεί ο διάδοχός του

tags :
Αϊτή: Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος Michel Martelly - Στις 24 Απριλίου θα εκλεγεί ο διάδοχός του
Αναβλήθηκαν για δεύτερη φορά οι προεδρικές εκλογές, με την κατηγορία της νοθείας
Από το αξίωμά του παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της Αϊτής Michel Martelly, αφήνοντας τη χώρα χωρίς διάδοχο, μετά τη δεύτερη αναβολή των εκλογών με την κατηγορία της νοθείας.
Ο Martelly, ο οποίος αποχωρεί από την εξουσία μετά από διάστημα πέντε ετών, προχώρησε σε αποχαιρετιστήρια ομιλία ενώπιον της Εθνικής Συνέλευσης της Αϊτής την περασμένη Κυριακή (7/2).
Η κατάσταση της χώρας βρίσκεται εδώ και καιρό στο κόκκινο, με πλήθος κόσμου να διαδηλώνει κατά της κυβέρνησης, ενώ οι πολίτες έχουν χάσει πλέον την εμπιστοσύνης τους προς την αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας, με χαρακτηριστικό  παράδειγμα τις εκλογές του Οκτωβρίου στις οποίες συμμετείχε μόλις το ¼ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
Αναλυτικότερα, όπως εξήγησε ο Jake Johnston, ο οποίος είναι επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών, «δύο προεδρικές εκλογές αναβλήθηκαν τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο, λόγω ανησυχιών για θέματα ασφαλείας και κυρίως λόγω της απόρριψης των εκλογών από μεγάλο δείγμα της κοινωνίας».
Μόλις 22 ώρες μετά την παραίτηση του Martelly, επετεύχθη συμφωνία για μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα διαρκέσει για 120 μέρες, με τις καινούργιες εκλογές να λαμβάνουν πλέον χώρα στις 24 Απριλίου και τον εκλεγμένο πρόεδρο να αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 14 Μαΐου.
Με δηλώσεις που πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα (8/2), ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon έκανε έκκληση για ηρεμία και σταθερότητα στη χώρα της Καραϊβικής, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη «θα προσφέρουν πλήρη στήριξη στο λαό της Αϊτής για την εκπλήρωση των δημοκρατικών φιλοδοξιών του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης