Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Πρόκληση» για τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά το 9ο Συνέδριο του κόμματος – Ζητούμενο ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας και της ιδεολογίας του κόμματος μετά τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ – Το «στοίχημα» του πρωθυπουργού

tags :
«Πρόκληση» για τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά το 9ο Συνέδριο του κόμματος – Ζητούμενο ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας και της ιδεολογίας του κόμματος μετά τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ – Το «στοίχημα» του πρωθυπουργού
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ομιλία (στις 20:00 το βράδυ) του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά στο 9ο Συνέδριο της ΝΔ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί έως την Κυριακή στο γήπεδο Ταε Κβο Ντο, στο Φάληρο.
Το ενδιαφέρον προκύπτει από τις εξαιρετικά σημαντικές και πρωτοφανείς πολιτικές εξελίξεις που προέκυψαν την τελευταία εβδομάδα. Η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα, με τη ΝΔ να αναζητά επειγόντως να προσδιορίσει εκ νέου την ταυτότητα της, την φυσιογνωμία της, την ιδεολογία της και τη θέση της στον πολιτικό χώρο, η οποία ενδεχομένως μετά τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τις κυβερνητικές διεργασίες να την έχει μετατοπίσει από τη λαϊκή δεξιά προς το κέντρο.
Σε δηλώσεις του ο κ.Σαμαράς κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «υπέρτατη ιδεολογία είναι η σωτηρία της πατρίδας».
Την θέση αυτή εκτιμάται ότι θα επαναλάβει και απόψε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη πολιτικά δύναμη και ότι ο συμβιβασμός είναι αναγκαίος προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα στην ακυβερνησία και στο χάος.
Με το τελευταίο αυτό επιχείρημα θα επιχειρήσει να «κάμψει» τις αντιδράσεις που έχουν ανακύψει στο εσωτερικό του κόμματος ύστερα από τη συνεργασία με τον «αιώνιο αντίπαλο», το ΠΑΣΟΚ.
Όμως είναι φανερό ότι για να πείσει τη βάση του κόμματος, ιδιαίτερα την παρούσα χρονική στιγμή μια και το Συνέδριο θα επικεντρωθεί στην ιδεολογία του κόμματος, στην πολιτική επικαιρότητα και στις καταστατικές αλλαγές, θα πρέπει να πάει ένα βήμα πιο πέρα, να μην προσκολληθεί στην «κινδυνολογία» του παρόντος, αλλά να επικεντρωθεί στην προοπτική του μέλλοντος.
Ο κ.Σαμαράς αναφέρεται ότι θα απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης των κεντροδεξιών και των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων γύρω από τη ΝΔ, γεγονός που από αρκετούς πολιτικούς αναλυτές μεταφράζεται ως κίνηση διεύρυνσης του κόμματος με την επιστροφή στελεχών. Αυτό θα είναι, κατά πολλούς, και το πρώτο βήμα της νέας εποχής για το κόμμα, μια και θα σηματοδοτήσει το τέλος ενός κύκλου που άρχισε πριν από μερικά χρόνια με έντονες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και έριδες.
Αλλά το μείζον ζήτημα είναι ότι ο κ.Σαμαράς θα πρέπει να πείσει για το πολιτικό του όραμα, βασικό χαρακτηριστικό της ΝΔ του ιδρυτή της, Κωνσταντίνου Καραμανλή, και για το σχεδιασμό του για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
Ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι στην ομιλία του, θα επιμείνει στο «success story», θα αναφερθεί στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και στην επίτευξη της συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ, ο οποίος εκτιμάται ότι θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία, αλλά από το 2019.
Ωστόσο, αυτό που ζητά πλέον ο εξουθενωμένος μέσος πολίτης δεν είναι μια ακόμα «παροχολογία» υποσχέσεων και δεσμεύσεων. Αυτό που απαιτεί είναι συγκεκριμένα βήματα, συγκεκριμένες προτάσεις, συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις που θα έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Με λίγα λόγια ζητά αποτελεσματικότητα. Αυτό είναι ένα ακόμα «στοίχημα», το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κ.Σαμαράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης