Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Paul Κrugman: Η Κύπρος πρέπει να φύγει από το ευρώ και... πρέπει να το κάνει τώρα! - Εάν ήμουν δικτάτορας θα κρατούσα κλειστές τις τράπεζες μέχρι να προετοιμάσω το έδαφος για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα...

Paul Κrugman: Η Κύπρος πρέπει να φύγει από το ευρώ και... πρέπει να το κάνει τώρα! - Εάν ήμουν δικτάτορας θα κρατούσα κλειστές τις τράπεζες μέχρι να προετοιμάσω το έδαφος για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα...
"Η Κύπρος πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ! Και πρέπει να το κάνει εδώ και τώρα!". Την ανωτέρω άποψη διατυπώνει ο συχνά εκκεντρικός - και γνωστός πολέμιος της λιτότητας - Αμερικανός οικονομολόγος Paul Κrugman.
Όπως υποστηρίζει στο τελευταίο του άρθρο στους New York Times, η Κύπρος θα είναι πολύ καλύτερα αν αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Γιατί; Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος εξηγεί: Ο λόγος είναι ο προφανής. Αν η Κύπρος παραμείνει στο ευρώ, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια βαθιά και μακροχρόνια ύφεση... Αν στον αντίποδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, το νέο εθνικό νόμισμα που θα υιοθετήσει θα υποτιμηθεί απότομα, δίδοντας πάτημα στη Λευκωσία να επιταχύνει την ανοικοδόμησή της, κυρίως μέσω της ανάπτυξης του εξαγωγικού της κλάδου.
"Εάν παρατηρήσει κάποιος προσεκτικά το εμπορικό προφίλ της Κύπρου θα αντιληφθεί εύκολα πόση ζημιά μπορεί να υποστεί η χώρα στο προσεχές μέλλον", εκτιμά ο Κrugman, για να εξηγήσει στη συνέχεια: Η κυπριακή οικονομία είναι μια κλειστή οικονομία που στηρίζεται σε δύο βασικούς εξαγωγικούς πυλώνες:
- στις τραπεζικές υπηρεσίες
- στον τουρισμό
"Ο ένας από τους δύο πυλώνες μόλις... εξαφανίστηκε!", σχολιάζει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος, αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup της Κυριακής για μεγάλη συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, μέσω της συγχώνευσης της τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής.
"Η συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού κλάδου αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη από μόνη της... Και σαν να μην έφτανε αυτό, η τρόικα πλέον απαιτεί από τη Λευκωσία σκληρή λιτότητα... Δεν θα εκπλαγώ αν δω συρρίκνωση της τάξης του 20% στο πραγματικό κυπριακό ΑΕΠ", προσθέτει.
Κατά τον Krugman, οι έλεγχοι και τα περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή στην Κύπρο, όσο οι τράπεζες της χώρας παραμένουν κλειστές...
"Εάν ήμουν δικτάτορας, θα παρέτεινα την τραπεζική αργία στην Κύπρο, μέχρι να προετοιμάσω το έδαφος για την υιοθέτηση του εθνικού νομίσματος!", καταλήγει ο Krugman.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης