Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρασκηνιακές διεργασίες για να υπάρξει εσπευσμένο deal στις τράπεζες; - Τα 7 σοβαρότατα εμπόδια σε μια συγχώνευση Alpha bank και Eurobank…. θα απαιτηθούν 5-6 δις κεφάλαια

   Παρασκηνιακές διεργασίες για να υπάρξει εσπευσμένο deal στις τράπεζες;  -  Τα 7 σοβαρότατα εμπόδια σε μια συγχώνευση  Alpha bank και Eurobank…. θα απαιτηθούν  5-6 δις κεφάλαια
Εντονότατες παρασκηνιακές διεργασίες φαίνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη υπό την εποπτεία και τις παροτρύνσεις της κυβέρνησης ώστε να υπάρξει deal μεταξύ της Eurobank και της Alpha bank, ωστόσο το deal αυτό αν υπάρξει - οι τράπεζες το διαψεύδουν - θα αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα που σχετίζονται με κεφάλαια, ομόλογα και ρευστότητα.

Επαφές έχουν υπάρξει μεταξύ Κωστόπουλου προέδρου και βασικού μετόχου της Alpha bank και της Eurobank με τον Τ. Χριστοδούλου πρόεδρο του ομίλου αλλά και άλλων στελεχών ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν αλλά και την τρέχουσα περίοδο.
Οι πιέσεις που ασκούνται από την κυβέρνηση είναι ασφυκτικές, ωστόσο τι έχει αλλάξει ώστε…να αλλάξει η στρατηγική της Alpha bank;
Δεν προχώρησε το deal με την Εθνική η Alpha bank με την βασική αιτιολογία ότι το ρίσκο των ομολόγων είναι τεράστιο και το εγχείρημα θα μπορούσε εμμέσως πλην σαφώς να οδηγούσε στην κρατικοποίηση της Alpha bank.
Στις 17 Ιουλίου στελέχη της Alpha bank δήλωναν στο www.bankingnews.gr ότι «εκτός πλάνων και σχεδίων βρίσκονται τα  deals.
Τα σενάρια που την έφεραν να βρίσκεται σε επαφές με την Eurobank ώστε να υπάρξει deal διαψεύδονται. Η Alpha bank δεν συζητάει με κανένα αλλά επικεντρώνεται σε πρωτοβουλίες σταθερότητας του ομίλου στην πλέον κρίσιμη περίοδο για την πορεία της χώρας» δήλωναν τα στελέχη.
Ο όμιλος της Alpha bank επικεντρώνεται στην θωράκιση του ισολογισμού και βεβαίως στην κεφαλαιακή ενίσχυση που θα υλοποιήσει σε εύθετο χρόνο.
Η διοίκηση της Alpha bank λαμβάνει προκαταβολικά την απόφαση για αύξηση κεφαλαίου  και όταν κρίνει δηλαδή όταν το ευνοήσουν οι χρηματιστηριακές συνθήκες θα υλοποιήσει τον σχεδιασμό της.
Αν το χρηματιστηριακό κλίμα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους μήνες αναφέρουν ορισμένες πηγές η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα μπορούσε να προσδιοριστεί πάνω από τα 3 ευρώ που αυτό πρακτικά σημαίνει χρηματιστηριακή τιμή πάνω από τα 5 με 5,3 ευρώ τουλάχιστον. Την τρέχουσα περίοδο η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται πέριξ των 3,06 ευρώ. Με βάση τις τωρινές τιμές αν προσδιοριζόταν σήμερα η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα καθοριζόταν στα 1,8 ευρώ.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση της Alpha πραγματοποιείται και για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών ύψους 950 εκατ ευρώ»
Η επικρατούσα εικόνα είναι θολή και δυσδιάκριτη καθώς αν τελικώς Alpha bank και Eurobank προχωρήσουν στην μεταξύ τους συγχώνευση θα πρέπει να ξεπεράσουν 7 σοβαρότατα εμπόδια.

Τα εμπόδια

Κεφάλαια

Το νέο σχήμα θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 με 6 δις ευρώ κεφάλαια καθώς πρέπει να αποπληρωθούν κοντά στα 2 δις ευρώ προνομιούχες μετοχές. Θα απαιτηθούν 2 -2,5  δις για να αντιμετωπιστούν οι ζημίες από το haircut από τα ομόλογα και θα χρειαστούν και επιπλέον 2 με 1,5 δις ευρώ κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τυχόν μεγάλες αυξήσεις στις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια μέσω της μελέτης που θα υλοποιήσει η BlackRock για λογαριασμό της ΤτΕ.

Τα ομόλογα
Το νέο σχήμα θα διαθέτει συνολικά 14,27 δις ευρώ ομόλογα και λόγω της εμπλοκής των τραπεζών στην ελληνική κρίση χρέους είναι πολύ πιθανό να υποστούν σοβαρή κεφαλαιακή ζημία.
Τα 14,27 δις ευρώ ομολόγων μπορεί να ναρκοθετήσουν την κεφαλαιακή ανεξαρτησία των τραπεζών.

Η ρευστότητα
Το νέο σχήμα θα έχει λάβει από την ΕΚΤ ρευστότητα 35,8 δις ευρώ. Η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να αναπληρωθεί από άλλες πηγές και ως εκ τούτου η εξάρτηση του νέου σχήματος θα παραμείνει επί μακρόν.

Η μετοχική δομή

Στο νέο σχήμα το ποσοστό της οικογένειας Λάτση θα υποχωρήσει στο 24% από 44% και το ποσοστό της οικογένειας Κωστόπουλου θα υποχωρήσει στο 4% από 9%.
Η οικογένεια Κωστόπουλου θα είναι μέτοχος μειοψηφίας.

Οι επικοινωνιακές τακτικές
Χωρίς καμία αμφιβολία τόσο η Eurobank όσο και η Alpha bank είναι τράπεζες που διαφυλάσσουν την σταθερότητα στο σύστημα έχοντας διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο διαχρονικά στην ανάπτυξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και αυτό αναγνωρίζεται από όλους.  
Όμως οι έσχατες εξελίξεις με την Eurobank να περνάει τα stress tests με την δεύτερη φορά και την Alpha bank να βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου θα εγείρουν πολλά ερωτηματικά για την σκοπιμότητα ενός deal αυτή την περίοδο.

Καθοδικός οικονομικός κύκλος
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι εν μέσω καθοδικού οικονομικού κύκλου τα deals δεν είναι πάντα επιτυχημένα.
Τόσο η Alpha όσο και η Eurobank έχουν υποστεί – όπως και όλες οι τράπεζες – καθίζηση εσόδων από την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παράξει κέρδη  και συγχωνεύοντας πάνω από 750 καταστήματα στην Ελλάδα με συντελεστή αλληλοεπικάλυψης 30% δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να υπάρξει ένα σχήμα που θα κάνει την διαφορά.
Συν τοις άλλοις μέχρι να ολοκληρωθεί η συγχώνευση το νέο σχήμα δεν θα δύναται να προωθήσει σχέδια ανάταξης ή ανάκαμψης της οικονομίας.

Το deal έκτακτης ανάγκης
Τα deals στις τράπεζες αυτή την περίοδο δεν προσφέρουν προστιθέμενη αξία.
Μπορεί να εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες ή βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές τακτικές,  αλλά εν μέσω κατάρρευσης της οικονομίας οι συγχωνεύσεις δεν αλλάζουν και δεν θα αλλάξουν το κλίμα θα γεννήσουν περισσότερα προβλήματα και θα οξύνουν τα ήδη υπάρχοντα.

Το συμπέρασμα
Η συγχώνευση Alpha bank με την Eurobank δεν θα μεταβάλλει την γενική εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Η Eurobank με τις κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει με τις θυγατρικές στο εξωτερικό βρίσκει κεφάλαια και θωρακίζεται.
Η Alpha ακολουθώντας μια ευέλικτη στρατηγική σχεδιάζει κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους περίπου 1,4 δις ευρώ χωρίς να έχει προσδιορίσει τους όρους της αύξησης κεφαλαίου.
Η στρατηγική είναι απλή εφόσον ο χρόνος υλοποίησης της αύξησης κεφαλαίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί και προφανώς δεν θα είναι άμεσα από Φθινόπωρο θα αξιολογηθούν οι παράμετροι και θα οριστικοποιηθεί ο χρόνος αλλά και οι όροι η διοίκηση θα επιδιώξει να επιτύχει την καλύτερη δυνατή χρηματιστηριακή συγκυρία και να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια.
Η Alpha bank με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,3% και core tier 1 9,3% διαθέτει καλή κεφαλαιακή διάρθρωση ωστόσο σε μια περίοδο όπου θα καταστούν αναγκαίες οι επιπρόσθετες κεφαλαιακές ενισχύσεις η στρατηγική κίνηση της Alpha bank για νέα αύξηση κεφαλαίου ήταν απαραίτητη.
Οι δύο τράπεζες μόνες τους θα τα πάνε καλύτερα από ότι συγχωνευόμενες…..

Μετοχική σύνθεση Alpha bank

131,2 χιλ μέτοχοι

Οικογένεια Κωστόπουλου 9%

Ξένοι θεσμικοί 34%

Έλληνες θεσμικοί 11%

Ιδιώτες 46%

Μέτοχοι που κατέχουν πάνω από 50 χιλ μετοχές 793


Μετοχική σύνθεση της Eurobank

Οικογένεια Λάτση 44,8%

Ιδιώτες 25%

Ξένοι θεσμικοί 20%

Νομικά πρόσωπα 8%


Τα οικονομικά μεγέθη της Eurobank και της Alpha bank

Ποσά σε δις ευρώ

Τράπεζες

Ενεργητικό

Δάνεια

Καταθέσεις

Κεφάλαια

Eurobank

80,5

49,9

40,43

5

Alpha bank

64

48,35

37,6

5,2

Σύνολο

144,5

98,25

78

10,2

Τράπεζες

Ομόλογα

Ρευστότητα ΕΚΤ

Eurobank

8,799

20,8 Ε

Alpha bank

5,475

15 Ε

Σύνολο

14,274

35,8

Πέτρος Λεωτσάκος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης