Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Juncker: Η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα, τον Μάρτιο τα νέα μέτρα - Πιο σκληρή η στάση της ΕΚΤ

Juncker: Η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα, τον Μάρτιο τα νέα μέτρα - Πιο σκληρή η στάση της ΕΚΤ
(upd) Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της και αν αυτό συμβεί τότε η ΕΕ θα υποστηρίξει ενεργά την Ελλάδα ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Juncker και διευκρίνησε ότι τον Μάρτιο θα εξετασθεί εκ νέου αν χριεασθεί η Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων της.
Εν των μεταξύ ακόμη πιο αυστηρά μέτρα φαίνεται ότι ζητά η ΕΚΤ από την Ελληνική Κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει τον εκτροχιασμό των ελλειμμάτων  αλλά και να αποδείξει την βούληση της ότι θέλει να αποκαταστήσει τις ανισορροπίες. Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο διοικητής της ΕΚΤ κ Τρισέ σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Ο διοικητής της ΕΚΤ συγκεκριμένα τόνισε ότι «όλη η Ελλάδα οφείλει να αντιληφθεί οι στρεβλώσεις πρέπει να διορθωθούν».
Σε ερώτηση αν προβληματίζουν και άλλες χώρες ο διοικητής της ΕΚΤ τόνισε ότι η Ελλάδα και όχι η Ισπανία ή Πορτογαλία είναι η μόνη με την οποία τα άλλα κράτη της ΕΕ έχουν προβλήματα.
Παράλληλα ανέφερε ότι η κατανάλωση στα νοικοκυριά και οι επενδύσεις στις επιχειρήσεις θα επανακάμψουν μόνο όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της χώρας και προς την χώρα.
Με βάση ορισμένες πηγές η ΕΚΤ έχει ζητήσει και από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρε σαν υποχρεώσουν την Ελλάδα να λάβει πολύ σκληρότερα μέτρα ώστε να τιθασεύσει τα ελλείμματα της.
Σήμερα πάντως ξεκινούν οι εργασίες του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση, να βρίσκονται στο μικροσκόπιο.
Στην σύνοδο θα αξιολογηθεί το πρόγραμμα σταθερότητας.
Πάντως όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών , υποστηρίχτηκαν οι προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης, ώστε να εκπληρωθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που τίθενται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατά το 2010 και τα επόμενα έτη. Η Ελλάδα κλήθηκε να εφαρμόσει όλα μέτρα κατά τρόπο αυστηρό και καθορισμένο, προκειμένου να μειωθεί αποτελεσματικά το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4% το 2010. Το προσεχές Συμβούλιο ECOFIN καλείται να εγκρίνει συστάσεις προς την Ελλάδα, που βασίζονται στην πρόταση της Επιτροπής και τα πρόσθετα ελληνικά μέτρα που αναγγέλθηκαν

Το www.bankingnews.gr έχει επισημάνει ότι

«Η οικονομία της Ελλάδος τύποις έχει χρεοκοπήσει , ουσία ακόμη αντιστέκεται» αναφέρει στέλεχος της RBS στο www.bankingnews.gr.
To επιχείρημα αυτό βρίσκει πολλούς θιασώτες στο εξωτερικό. Πάνω σε αυτό το επιχείρημα εδράζεται και η τακτική των κερδοσκοπικών funds τα οποία άδραξαν την ευκαιρία να χτυπήσουν την ελληνική αγορά ομολόγων αποκομίζοντας μεγάλες υπεραξίες.
Πάνω σε αυτό το επιχείρημα η ΕΕ στήριξε την δική της θέση για την Ελλάδα , μια Ελλάδα που από το 1980 καταναλώνει , δανειζόμενη κατασπαταλά ευρωπαϊκό χρήμα κονδύλια έρχονται και κανείς δεν ξέρει που πάνε , Έλληνες πολιτικοί εισέρχονται στον πολιτικό στίβο σχεδόν άφραγκοι και εξέρχονται σχεδόν πάμπλουτοι.
Πάνω σε αυτό το επιχείρημα στήνεται  και η νέα πολιτική της κυβέρνησης η οποία θα περάσει τα πιο σκληρά μέτρα στην ιστορία του τόπου.
Η κατάργηση του 14ου μισθού έχει ζητηθεί όχι από τις αγορές που διαρρέουν ορισμένοι κύκλοι αυτά είναι επιχειρήματα του αέρα. Η ΕΕ έχει ζητήσει όλοι οι Έλληνες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια , ουσιαστικής χρεοκοπίας της χώρας.
Το www.bankingnews.gr προφανώς και σε καμία περίπτωση δεν θα πάρει θέση πολιτική όμως όταν ο Καραμανλής είπε αυτά που έπρεπε να γίνουν η κοινωνία τον καταδίκασε δικαιολογημένα καθώς στην αντίληψη του μέσου πολίτη εγκατέλειψε την προσπάθεια, τώρα η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει μέτρα όμως αυτά θα αποδώσουν;
Είναι ξεκάθαρο ότι μια σοσιαλιστική κυβέρνηση μπορεί να περάσει σκληρά μέτρα καθώς οι πάντοτε αντιδρώντες συνδικαλιστές θα ποιήσουν την νήσσα οπότε η κοινωνία θα δεχθεί σκληρότερα μέτρα με λιγότερες αντιδράσεις και κραδασμούς.
Για να περάσουν τα μέτρα αυτά έπρεπε να βρεθεί ένα ισχυρό επιχείρημα , οι κακοί κερδοσκόποι, το ευρώ που κινδυνεύει από το κακό δολάριο , το ντόμινο σε άλλες χώρες.
Αυτό είναι το κατασκεύασμα μιας επιχειρηματολογίας ώστε να υποχρεώσουν τον κόσμο να δεχθεί σκληρά μέτρα.  
Όμως ενώ τα μέτρα είναι άκρως αντιλαϊκά σε κάθε περίπτωση είναι και αναγκαία καθώς μόνο έτσι θα πεισθούν οι πάντες ότι είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε γενναία μέτρα.
Το συμπέρασμα ποιο είναι ο μέσος πολίτης θα πληρώσει την διαχρονική ανικανότητα των Ελλήνων πολιτικών , ωστόσο ο μέσος πολίτης δεν είναι και άμοιρος ευθυνών. Έμαθε ότι του έμαθαν να καταναλώνει με δανεικά ήρθε ή ώρα του λογαριασμού



Γερμανογαλλική εγγύηση στα ελληνικά ομόλογα – Πως θα κινηθεί το ΧΑ ;


Με την εγγύηση της Γερμανίας και της Γαλλίας θα υλοποιούνται οι εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού κράτους σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές στις Βρυξέλλες.
Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδος που θα αποτελέσει τελικά δέσμη μέτρων και τα οποία προοδευτικά θα ξεδιπλωθούν όταν η Ελλάδα θα τα έχει ανάγκη μεταξύ των άλλων περιλαμβάνεται και η παροχή εγγύησης της Γερμανίας και Γαλλίας στις εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού κράτους.
Προσεχώς το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει να υλοποιήσει έκδοση 10ετών ομολόγων με στόχο να αντλήσει συνολικά 5 δισ ευρώ.
Η δημοπρασία θα υλοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου. Με βάση τα τωρινά δεδομένα η απόδοση θα διαμορφωθεί περί το 6,5% με 6,6%.
Όμως το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να καλύψει δανειακές ανάγκες ύψους 18 με 20 δις ευρώ μέχρι τον Απρίλιο – Μάιο και ως εκ τούτου θα πρέπει με κάθε τρόπο το ελληνικό κράτος να αντλήσει κεφάλαια.
Με το spread στις 300 μονάδες βάσης και τους κερδοσκόπους να καραδοκούν είναι ξεκάθαρο ότι οι δυσκολίες για το δημόσιο θα είναι όχι τόσο στην κάλυψη των εκδόσεων , το υψηλό επιτόκιο ούτως ή άλλως λειτουργεί ως κίνητρο για τους ξένους επενδυτές και τις ελληνικές τράπεζες αλλά ως αντικίνητρο για το ελληνικό δημόσιο που πληρώνει πανάκριβα τον δανεισμό του.


Κρίσιμη η πορεία του ΧΑ


Είναι ξεκάθαρο ότι το διήμερο Δευτέρας και Τρίτης θα τεθούν οι βάσεις στήριξης της Ελλάδος από την ΕΕ.
Όμως οι αποφάσεις που θα ληφθούν με βεβαιότητα θα καθορίσουν την τύχη του ΧΑ το επόμενο διάστημα και των τραπεζιών μετοχών.
Αν τελικά συγκεκριμενοποιηθεί το πλαίσιο στήριξης στην Ελλάδα το ΧΑ και οι τραπεζικές μετοχές θα ανακάμψουν.
Το www.bankingnews.gr έγκαιρα έχει τονίσει ότι η νέα εβδομάδα θα διαμορφωθούν σχετικά καλύτερες συνθήκες στην αγορά.
Χρηματιστηριακά μπορεί να υπάρξει μια αντίδραση.
Όμως όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η άνοδος δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια και θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία απεγκλωβισμών από το ΧΑ. Η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική στο ΧΑ.
Οι 2100 δεν αποτελούν μη επιτεύξιμο στόχο βραχυχρόνια αλλά ούτε και οι 1650 μονάδες αποτελούν ουτοπικό στόχο μεσοπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης