Τελευταία Νέα
Ελλάδα

SoS στα έσοδα εξέμπεμψε ο προϋπολογισμός τον Ιούλιο! Μόλις κατά 74 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ!

SoS στα έσοδα εξέμπεμψε ο προϋπολογισμός τον Ιούλιο! Μόλις κατά 74 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ!
Σήμα κινδύνου εξέμπεμψε ο προϋπολογισμός τον Ιούλιο με το «μαξιλάρι» των δαπανών να περιορίζεται κατά 1,6 δις. ευρώ και τα έσοδα από τον ΦΠΑ να παραμένουν σχεδόν στάσιμα. Η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία φθάνει τα 2,647 δισ ευρώ.
Επίσης, σημαντική αύξηση σημείωσαν τον Ιούλιο οι δαπανές για τόκους γεγονός που οφείλεται στο πρόγραμμα αποπληρωμής των δανέιων του δημοσίου. Αυτές ανήλθαν σε 8,91 δις. ευρώ από 8,93 δις. ευρώ το περσινό επτάμηνο.     
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 19% στο 23% οι εισπράξεις από τον φόρο σημειώνουν αύξηση μόλις κατά 74 εκατ. ευρώ ( !) σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο. Συνολικά ανήλθαν φέτος σε 1,905 δις. ευρώ από 1,831 δις. ευρώ τον Ιούλιο του 2009.  
Η καθίζηση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ  έχει προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο το οποίο εκτιμά ότι η απότομη αύξηση την συντελεστών του φόρου γύρισε «μπούμερανγκ» στα κυβερνητικά σχέδια καθώς πολλές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες εμφαν΄ζικονται να κλέβουν τον φόρο από το ελληνικό δημόσιο.     
Την ίδια στιγμή οι εξοικονομήσεις στον τομέα των δαπανών περιορίστηκαν σημαντικά  και δη κατά 1,6 δις. ευρώ  με αποτέλεσμα το  «μαξιλάρι» των δαπανών στο επτάμηνο να περιορίζεται στα 4 δις. ευρώ από 5,6 δις. ευρώ που ήταν εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2010.
Το «μαξιλάρι» των 4 δις. ευρώ που έχει δημιουργηθεί από τις περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων στο Δημόσιο αλλά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατάφερε να περιορίσει την « τρύπα» των εσόδων στα κρατικά ταμεία, η οποία στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2010 φθάνει τα 2,6 δις. ευρώ.
Βέβαια, στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για μικρότερο μέγεθος υστέρησης  που δεν ξεπερνά τα 772 εκατ. ευρώ.  
Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν έσοδα 28,668 δις. ευρώ στο επτάμηνο με στόχο είσπραξης 29,439 δις ευρώ.
Έτσι η απόκλιση στα έσοδα είναι μικρότερη  και αποδίδεται κυρίως στην καθυστέρηση του ρυθμού εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων  αλλά και στο γεγονός ότι το υπουργείο δεν έχει εισπράξει ακόμη τους φόρους στα ακίνητα, ΕΤΑΚ 2009 και ΦΜΑΠ 2010.
Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου η αύξηση των εσόδων είναι μόλις 4,1%, με την υστέρηση – αν γίνει αναγωγή στον ετήσιο στόχο- να υπερβαίνει τα 2,6 δις ευρώ.
Οι εισπράξεις ανέρχονται στα  28,667 δις. ευρώ τις οποίες όμως θα έπρεπε να τις είχε «πιάσει» ένα μήνα νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών  (! ) για να μην παρεκκλίνει από το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής  ( συνολικές εισπράξεις 55,124 δισ. ευρώ ).
Έως το τέλος του έτους υπολείπονται ακόμη εισπράξεις 26,4 δις. ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι τα έσοδα που θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε μηνιαία βάση στα δημόσια ταμεία θα πρέπει να φθάνουν τα 5,28 δις. ευρώ σε μέσα επίπεδα.
Τον Ιούλιο τα έσοδα κατακρημνίστηκαν αφού υποχώρησαν κατά 9%, ενώ αν δεν ήταν οι δαπάνες να ανακόψουν τον κατήφορο τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για τον προϋπολογισμό και ιδιαίτερα για την πορεία του ελλείμματος.
Να σημειωθεί ότι τα έσοδα ήταν ένα από τα σημεία για τα οποία ανησύχησε ιδιαίτερα η τρόικα στον πρόσφατο έλεγχο  που έκανε για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου. Το κλιμάκιο διαπίστωσε ότι παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί τα έσοδα υστερούν σημαντικά κάτι που ενέτεινε την αγωνία τους για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι το 2011.
Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η τρόικα γνωρίζουν καλά ότι το επόμενο έτος οι δαπάνες δεν θα παρουσιάσουν τους ίδιους ρυθμούς μείωσης.
Για το λόγο αυτό ζήτησαν από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου την καλύτερη οργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και την είσπραξη παλαιών οφειλών που κινδυνεύουν να παραγραφούν.
Έτσι αντίθετα με ότι συμβαίνει τώρα πιθανότατα το 2011 τα έσοδα να χρειαστεί  να... σώσουν τις δαπάνες και κατ’ επέκταση τον προϋπολογισμό.
Στο παραπάνω επτάμηνο οι δαπάνες υποχώρησαν κατά 10% δημιουργώντας έτσι θετικό αποτέλεσμα στο έλλειμμα, αφού ήταν χαμηλότερες κατά 4,2  δις. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (37,8 δις ευρώ από 42 δις ευρώ).
Επίσης, οι πρωτογενείς δαπάνες υποχώρησαν κατά 12,6%, όταν ο ετήσιος στόχος είναι να μειωθούν κατά 5,8%.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται μειωμένο κατά 39,7% στο επτάμηνο οριακά καλύτερα από τον ετήσιο στόχο μείωσης κατά 39,5%.
Στη μείωση του ελλείμματος συνέβαλαν και οι εξελίξεις στα έσοδα και τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).  
Τα έσοδα στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2010 σημείωσαν αύξηση μόλις κατά 23,8% αντί της προβλεπόμενης 59,6% σε ετήσια βάση.
Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τα ποσά που πήρε η Ελλάδα από τα διαρθρωτικά ταμεία να φθάνουν μόλις τα 1,27 δις. ευρώ και να είναι εξαιρετικά λίγα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.  
Στην απομείωση του ρυθμού της ανάπτυξης συντελούν και οι δαπάνες του ΠΔΕ οι οποίες στο επτάμηνο είναι μειωμένες κατά 36,3% αντί πρόβλεψης για μείωση 4% στο σύνολο του έτους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης