Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Προς μαζική ανακεφαλαιοποίηση οι Κυπριακές τράπεζες – Η Κύπρου θα χρειαστεί 300-400 εκατ, η Marfin 1,35 δισ και η Ελληνική 66,22 εκατ – Υπάρχει κίνδυνος κρατικοποίησης αντλώντας 1 δισ μέσω του EFSF;

Προς μαζική ανακεφαλαιοποίηση οι Κυπριακές τράπεζες – Η Κύπρου θα χρειαστεί  300-400 εκατ, η Marfin  1,35 δισ και η Ελληνική  66,22 εκατ – Υπάρχει κίνδυνος κρατικοποίησης αντλώντας 1 δισ  μέσω του EFSF;
Μαζικές είναι οι ανακεφαλαιοποιήσεις των κυπριακών τραπεζών με στόχο να αντλήσουν τους προσεχείς 3-4 μήνες περίπου 1,7 δις ευρώ.
To ζητούμενο για τις κυπριακές τράπεζες είναι αν μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν με ίδια μέσα ή θα χρειαστεί να καταφύγουν στο EFSF.

Αν υπάρξει πλήρης κινητοποίηση όλων και αποφασίσουν οι παλαιοί μέτοχοι να συμμετάσχουν οι αυξήσεις κεφαλαίου μπορούν να καλυφθούν ή στο χειρότερο σενάριο να καλυφθούν σε ένα μεγάλο ποσοστό.
Ωστόσο αν δεν υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες και καθυστερήσουν οι προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης τότε είναι πιθανό να αυξηθεί ο κίνδυνος κρατικοποίησης μέσω του EFSF. Κατά ορισμένους οι Κυπριακές τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν από το EFSF περίπου 1 δισ.

Τα σχέδια των τραπεζών Κύπρου, Marfin και Ελληνικής

Η Κύπρου συγκέντρωσε περίπου 600 εκατ μέσω αύξησης και μετατρέψιμου αξιόγραφου ωστόσο υπολείπεται 400 εκατ ευρώ και πλέον μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει βρεθεί η φόρμουλα ώστε να έχει καλυφθεί αυτό το κεφαλαιακό κενό.
Η τράπεζα Κύπρου βρίσκεται σε επαφές με θεσμικούς εντός και εκτός Κύπρου.

Marfin
Το σχέδιο και τις απαραίτητες ενέργειες για το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Marfin Popular Bank ενέκρινε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της τράπεζας.
Η συνέλευση ενέκρινε την μείωση της ονομαστικής αξίας στα  0,10 ευρώ από 0,85 ευρώ.
Το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας μετά την μείωση θα  επαναυξηθεί στο ποσό 2.465.000.000 ευρώ  το οποίο θα είναι διαιρεμένο σε 24.650.000.000 συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας 0,10 ευρώ η κάθε μία.
Εγκρίθηκε όπως ποσό του λογαριασμού από υπεραξία μετοχών ανερχόμενο μέχρι 1,9 δις ευρώ  διατεθεί για διαγραφή ζημιών.
Εγκρίθηκε η εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου όπως εκδίδει και παραχωρεί τέτοιον αριθμό μετοχών που αντιστοιχούν σε μετοχικό κεφάλαιο μέχρι 1,8 δις ευρώ  ως ακολούθως:
(Α) σε επενδυτές της επιλογής του είτε:
(i) μέχρι 50% του ποσού των 1,8 δις , με τιμή έκδοσης όχι  χαμηλότερης των 0,30 ευρώ ανά μετοχή, χωρίς οι μετοχές αυτές να προσφέρονται κατά προτίμηση στους μετόχους της τράπεζας, ή
(ii) μέχρι 50% του ποσού των 1,8 δις , με την έκδοση και παραχώρηση από το Διοικητικό Συμβούλιο στο άρτιο αριθμού Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Ομολόγων («ΥΜΟ») σε μετοχές, με τιμή μετατροπής ουχί χαμηλότερης των 0,30 ευρώ
(Β) έκδοση Δικαιωμάτων Προτίμησης (Rights) μέχρι το ποσό των 1,8 δις , τα οποία Δικαιώματα Προτίμησης θα προσφερθούν αναλογικά (pro-rata) στους μετόχους σε τιμή άσκησης ανά μετοχή χαμηλότερης των 0,30 ευρώ.
Εγκρίθηκε η εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου όπως προβεί στην έκδοση Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου συνολικής ονομαστικής αξίας μέχρι ποσού 737.753.000 ευρώ
Η τράπεζα θα μπορεί να δίδει σε όσους αποκτήσουν νέες μετοχές σε αναλογία ένα (1) δωρεάν Δικαίωμα Αγοράς Μετοχών για κάθε πέντε (5) νέες μετοχές που θα αποκτηθούν και με την άσκηση ενός (1) Δικαιώματος Αγοράς Μετοχών θα παραχωρείται μία (1) νέα μετοχή.

Σε κεφαλαιακή ενίσχυση και η Ελληνική 66,224 εκατ ευρώ

Σε αύξηση κεφαλαίου 66,224 εκατ ευρώ θα προχωρήσει και η Ελληνική τράπεζα.
Η αύξηση πραγματοποιείται για να βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας.
Το core tier 1 διαμορφώνεται στο 7,1% και μετά την ολοκλήρωση της αύξησης θα διαμορφωθεί στο 8,4% ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ανέλθει στο 14,1%.
Σημειώνεται ότι τα όρια που θέτει η Κεντρική τράπεζα της Κύπρου για τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας είναι το ελάχιστο 11,5% και 8% για το core tier 1.
H αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί στην τιμή των 0,43 ευρώ.
Παράλληλα η Ελληνική για κάθε 2 μετοχές που θα εκδοθούν λόγω της αύξησης θα λαμβάνει 3 χαριστικές μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης