Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ε. Βενιζέλος: Και με ομολογιακά δάνεια θα γίνει η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών – Στο 10% θα φθάνει το επιτόκιο – Mία «ανάσα» πριν την τελική συμφωνία το PSI

Ε. Βενιζέλος: Και με ομολογιακά δάνεια θα γίνει η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών – Στο 10% θα φθάνει το επιτόκιο – Mία «ανάσα» πριν την τελική συμφωνία το PSI
Ανησυχία προκαλεί στους τραπεζίτες η κεφαλαιακή ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων πιθανότατα μέσω ομολογιακών δανείων με υψηλά επιτόκια που θα φθάνουν ακόμη και το  10%.
Το ζήτημα προκλήθηκε μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο οποίος ενημερώνοντας για τη Σύνοδο Κορυφής αναφέρθηκε στην πίεση της τρόικας για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με «εργαλεία άνευ ψήφου».
Ουσιαστικά οι τράπεζες θα λάβουν ενίσχυση 30 δις. ευρώ, που θα έχει τη μορφή δανείου, καθώς το δημόσιο δεν θα λάβει μετοχές τους. Τα εργαλεία άνευ ψήφου, για τα οποία μίλησε ο υπουργός, όπως διευκρίνισε και ο ίδιος μπορεί να είναι τα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια με υψηλή σταθερή απόδοση, μεταξύ 5% και 10%.
Ο κ. Βενιζέλος εστίασε κυρίως στο ότι το δημόσιο προσδοκά ανταλλάγματα, μετοχές ή ομολογίες σταθερής απόδοσης, της τάξης του 5% με 10% και όχι 1%.
Το πορτογαλικό μοντέλο φαίνεται να έχει θορυβήσει τους τραπεζίτες. Άμεση ήταν η πρώτη αντίδραση στο Χρηματιστήριο. Τα ενδοσυνεδριακά κέρδη περιορίστηκαν, μετά τη φημολογία για δυσβάστακτους όρους και κυρίως επειδή η απόδοση θα διενεργείται ανά έτος. Τραπεζικοί παράγοντες έκανα λόγο χθες για δυνατότητα επαναγοράς στην τετραετία ή την πενταετία του αρχικού κεφαλαίου συν την προσαύξηση από μια ετήσια σταθερή απόδοση.
Το έτερο ζήτημα που θορύβησε τους τραπεζίτες είναι το υψηλό επιτόκιο δανεισμού τους, που μπορεί να ξεκινάει από 5% και να φθάνει ακόμα και στο 10%! Για παράδειγμα, αν μια τράπεζα αντλήσει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κεφάλαια 1,8 δισ. ευρώ, με ετήσιο επιτόκιο 10%, θα πληρώνει κάθε χρόνο τόκους 180 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, προς οριστικοποίηση βαίνει το PSI σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα επικυρωθεί με την συνάντηση των τριών πολτικω΄ν αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Οι επόμενες 72 ώρες είναι οι πλέον κρίσιμες ενόψει και του Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα εξετασθεί ενδελεχώς το ελληνικό πρόβλημα και θα κριθεί αν οι αποφάσεις είναι ικανοποιητικές.
Θα προηγηθεί το Σαββατοκύριακο η οριστικοποίηση του πακέτου των νέων μέτρων αξίας 4,5 δις. ευρώ που αφορά σε αποκλίσεις της διετίας 2011 -2012 πέραν των περίπου  7 -8 δις. ευρώ  που απαιτούνται για τη διετία2013 -2014.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με στόχο να καλυφθεί το κενό στη χρηματοδότηση της χώρας που φτάνει περίπου στα 15 δισ. ευρώ ακόμα και μετά το PSI. Η ΕΚΤ, πάντως, μέχρι χθες αρνούνταν  τη συμμετοχή της παραπέμποντας σε διατάξεις του καταστατικού της.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, εκτός της συμμετοχής της ΕΚΤ (με ή χωρίς τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, που συνολικά κατέχουν ομόλογα 50 δις. ευρώ) με κούρεμα 50%στην ονομαστική αξία των ομολόγων, οι πραγματικές ζημιές θα φθάσουν μέχρι και το 72% σε βάθος χρόνου, ανάλογα με το κουπόνι που θα αποφασιστεί στα νέα ομόλογα, δεδομένου του στόχου μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης