Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τρισέ: Δεν ξέρουμε ακόμη αν η Ελλάδα αποφύγει τη στάση πληρωμών – Αν γίνει οι τράπεζες θα χρειαστούν επανακεφαλαιοποίηση

Τρισέ: Δεν ξέρουμε ακόμη αν η Ελλάδα αποφύγει τη στάση πληρωμών – Αν γίνει οι τράπεζες θα χρειαστούν επανακεφαλαιοποίηση
Αβέβαιος για το αν τελικά η Ελλάδα αποφύγει τη στάση πληρωμών εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν – Κλωντ Τρισέ, σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, καθώς απαντώντας σε ερώτηση για το νέο πακέτο της Ελλάδας, δήλωσε ότι ενώ οι κυβερνήσεις απέφυγαν την πρόκληση πιστωτικού γεγονότος, θα πρέπει να δούμε τις εξελίξεις για να μπορέσουμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αποφεύχθηκε η έστω και μερική στάση πληρωμών.
Δηλώναμε συνέχεια δημοσίως και με πολύ σαφή τρόπο ότι συμβουλεύουμε τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τρία πράγματα: Τον εξαναγκασμό του ιδιωτικού τομέα, το πιστωτικό γεγονός και μία – έστω και μερική – στάση πληρωμών. Όσον αφορά τα δύο πρώτα σημεία, μπορώ να πω ότι οι κυβερνήσεις ακολούθησαν τη συμβουλή μας. Σε ό, τι αφορά το τρίτο σημείο, θα πρέπει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τρισέ.
Έχω δηλώσει, επίσης, ότι στην περίπτωση μίας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών, η ΕΚΤ και το σύστημα του Ευρώ θα ζητούσαν την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αναβάθμιση της φερεγγυότητας για τις εγγυήσεις, που έχουν κατατεθεί. Αυτά τα στοιχεία είναι αποφασιστικής σημασίας προκειμένου να είναι δυνατή η αναχρηματοδότηση των τραπεζών με εγγυήσεις που να είναι αποδεκτές. Η οικονομική αξιοπιστία της ΕΚΤ δεν είναι διαπραγματεύσιμη.
Ο Τρισέ δήλωσε ότι είναι αποφασιστικής σημασίας η Ελλάδα να εφαρμόζει εξίσου το πρόγραμμα προσαρμογής σε επίπεδο δημοσιονομικών και σε επίπεδο δομών. Αυτό είναι το Α και το Ω. Αποφασιστικής σημασίας είναι, επίσης, ο στενός έλεγχος της εφαρμογής αυτής, καθώς και μία ευρεία τεχνική υποστήριξη από πλευράς Κομισιόν, ΔΝΤ και ευρωπαϊκών κρατών-μελών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης