Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στην Τρόικα σήμερα το πρώτο χαρτοφυλάκιο με τα top 20 ακίνητα του Δημοσίου που θα βγει στις διεθνείς αγορές

   Στην Τρόικα σήμερα το πρώτο χαρτοφυλάκιο με τα top 20 ακίνητα του Δημοσίου που θα βγει στις διεθνείς αγορές
Εκτάσεις  του Δημοσίου με ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που βρίσκονται σε Ναύπλιο, Άνδρο, Ρόδο, Κρήτη, Χαλκιδική και Αργολίδα, πρόκειται να παρουσιάσει  σήμερα στην Τρόικα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Πρόκειται για το πρώτο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που θα διατεθεί προς αξιοποίηση  σε ιδιώτες επενδυτές. Αυτό θα είναι έτοιμο μέσα στο καλοκαίρι, ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η προώθηση του στις διεθνείς αγορές.  

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών Θα ακολουθήσει άλλο ένα  χαρτοφυλάκιο ακινήτων το οποίο θα παραδοθεί στην κυβέρνηση  τον Δεκέμβριο του 2011.  
Τα έσοδα για το δημόσιο από τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας υπολογίζονται σε 15 δις. ευρώ έως το 2013.
Η κρατική περιουσία προβάλλει πλέον ως εγγύηση για την χορήγηση της επόμενης δόσεως του δανείου των 110 δισ. αλλά και τη βάση διαπραγμάτευσης για το νέο δάνειο που αναμένεται να ζητήσει η χώρα για να καλύψει τις ανάγκες της διετίας 2012-2013.
Το ελληνικό αίτημα θα συζητηθεί πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα και στο κρίσιμο συμβούλιο Eurogroup, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος των κρατικών ακινήτων που θα παρουσιαστεί στους ξένους ελεγκτές περιλαμβάνει στρατηγικές επενδύσεις στο τουρισμό και στην ενέργεια, που θα κινηθούν με διαγωνισμούς ή με διαδικασίες Fast Track.

Τα καινούργια σχέδια που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην Τρόικα αφορούν σε εκμετάλλευση τουριστικών εκτάσεων:

*  1400 στρεμμάτων  στην περιοχή Τσαμπίκα στο νησί της Ρόδου.

*  1000 στρεμμάτων κοντά στο ξενοδοχείο " Ξενία" στο νησί της Άνδρου.

* 700 στρεμμάτων στην παραλία (πλαζ) Καραθώνα του Ναυπλίου

Τα ακίνητα αυτά είναι ανάμεσα στα top  20 που σε πρώτη φάση, θεωρούνται έτοιμα προς παραχώρηση σε ιδιώτες,  με μακροχρόνιες συμβάσεις έως και 99 χρόνια για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Περιλαμβάνονται ακόμη τα ακίνητα:

·         Στην  Αφάντου Ρόδου (μέρος των οποίων έχει υπό τη διαχείρισή της και η ΚΕΔ, εκτός από την ΕΤΑ),

·         Το Πρασονήσι - Κατταβία (80.000 στρέμματα) στη νότια Ρόδο για το οποίο θεωρητικά υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές του Ντουμπάι με στόχο και τη δημιουργία καζίνου,

·         Το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας και η λίμνη Βεγορίτιδα στον νομό Πέλλας (18.400 στρεμμάτων),

·         Η πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών, 738 στρεμμάτων.,

·         Οι πρώην εγκαταστάσεις της «Φωνής της Αμερικής» στον δήμο Τοπείρου στην Ξάνθη (7.990 στρ. στο Δέλτα του ποταμού Νέστου),

·         Το παραλιακό ακίνητο 153.000 τ.μ., απέναντι από τη νησίδα «Δοκός» στην Ερμιόνη

·         Η παραλιακή έκταση των 94 στρεμμάτων στη Σιθωνία - Λιβάρι Βουρβουρούς,

·         Το παραλιακό ακίνητο των 76 στρεμμάτων στην Τορώνη - Συκιά στον νομό Χαλκιδικής.

Στην κυβέρνηση δρομολογούν επίσης σχέδια:

- Για την δημιουργία νέου σταθμού (terminal) κρουαζιερόπλοιων στην Αττική ο οποίος θα υποδέχεται κρουαζιερόπλοια από όλη την Μεσόγειο. Το σχέδιο χωροθετείται,  εναλλακτικά, είτε στον Φαληρικό όρμο είτε το λιμάνι του Λαυρίου αν και τα συναρμόδια υπουργεία φαίνεται να εξετάζουν και άλλες λύσεις.

-   Για την εγκατάσταση φωτοβολταικών τόξων στην Κομοτηνή από την εταιρεία Ηλιακόν Βέλος, που θυγατρική της ΔΕΗ – Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

-   Για τουριστική επένδυση στην Χαλκιδικής από την Crystal regal- Μακεδονικά Γκολφ

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης