Τελευταία Νέα
Τράπεζες

Πέντε χρόνια από το Καστελόριζο – Εξαΰλωση έως 99,97% στις τραπεζικές μετοχές – Τα εγχώρια… τοξικά της κρίσης!

Πέντε χρόνια από το Καστελόριζο – Εξαΰλωση έως 99,97% στις τραπεζικές μετοχές – Τα εγχώρια… τοξικά της κρίσης!
Ολοκληρωτικό… ολοκαύτωμα των τραπεζών την 5ετία από το Καστελόριζο και μετά - Σε ολική μετάλλαξη ο κλάδος, πλήρωσε το "άπλωμα" των πιστώσεων και την πολιτική υπερδανεισμού
Πέντε δραματικά χρόνια, 60 δύσκολοι μήνες και 1825 ημέρες που καμιά τους δεν ήταν ιδία συμπληρώνονται σήμερα 23 Απριλίου 2015 από την ημέρα που η χώρα οδηγήθηκε στα μνημόνια και στα πρώτα πακέτα στήριξης.
Ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου – που ήταν μόλις 5,5 μήνες στην εξουσία, ανακοίνωσε την απόφαση να μπει η χώρα στο μηχανισμό στήριξης, παρουσιάζοντας αυτή τη λύση ως… νομοτέλεια, καθώς η πίεση των αγορών είχε γίνει εξαιρετικά μεγάλη. Ήταν η ανώμαλη προσγείωση για μια χώρα που για τρεις περίπου 10ετίες πήγαινε… τρένο, σχεδόν ναρκωμένη μέσα στη νιρβάνα των επιδοτήσεων και της «πλαστικής» ανάπτυξης, που από τη μία είχε καταστρέψει κάθε παραγωγική βάση, από την άλλη είχε καταστεί μια χώρα παροχής υπηρεσιών! Μέσα σ’ αυτή την 5ετία, τίποτα δεν είναι όπως παλιά και τα πάντα έχουν αλλάξει πλέον για την ελληνική κοινωνία και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Μεγάλη ευθύνη για την πρότερη νιρβάνα είχε ασφαλώς η τεράστια πιστωτική ανάπτυξη, η τεράστια χρηματοπιστωτική βιομηχανία με κεντρικό παρανομαστή τις τράπεζες! Ο τραπεζικός κλάδος, μετά το τεράστιο… άπλωμα των προηγούμενων δεκαετιών και μετά την «απελευθέρωση» των πιστώσεων επί Σημίτη και Παπαδήμου το 2001, «έχτισε» και επιδότησε εν πολλοίς τη φούσκα της χρεοκοπίας.
Ο υπερδανεισμός χωρίς εχέγγυα έγινε κυρίαρχη κουλτούρα, οδηγώντας στα σημερινά φαινόμενα των κόκκινων δανείων και τις τεράστιες επισφάλειες! Ο τραπεζικός κλάδος παρ’ όλες τις πολλαπλές αυξήσεις κεφαλαίου, τις ανακεφαλαιοποιήσεις, τα πολλαπλά stress tests, τα πακέτα στήριξης και τις εγγυήσεις από ΕΚΤ και ELA, εξακολουθεί να βολοδέρνει εγκλωβισμένος σε σπιράλ χρεοκοπίας.

Τα εγχώρια τοξικά των τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να μην είχαν εμπλοκή στα… τοξικά δάνεια τα λεγόμενα subprime δάνεια τα οποία χρεοκόπησαν δεκάδες διεθνείς τραπεζικούς κολοσσούς μετά το 2008 και τη Lehman Brothers, όμως ήταν υπερβολικά εκτεθειμένες σε εγχώρια… τοξικά δάνεια. Μεγάλες επισφάλειες έβγαιναν και βγαίνουν διαρκώς στην επιφάνεια, με τον κλάδο να έχει να αντιμετωπίσει μια μεγάλη μαύρη τρύπα, μια… χοάνη, μπλέκοντας σ’ έναν φαύλο κύκλο λόγω της κρίσης. Μοιραία και νομοτελειακά, ο κλάδος οδηγήθηκε και συνεχίζει να οδηγείται σε μετάλλαξη, μάζεμα, περιορισμό, συγχωνεύσεις, κλείσιμο καταστημάτων, πωλήσεις θυγατρικών, εθελούσιες εξόδους προσωπικού…

H αποσύνθεση των μετοχών στο ταμπλό

Αυτή την 5ετία, ο τραπεζικός κλάδος έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Το 2010 διαπραγματεύονταν στο ταμπλό του Χ.Α. περισσότερες από 10 τραπεζικές μετοχές, ενώ πλέον έχουν μείνει μόλις τέσσερις μεγάλες συστημικές (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank), καθώς επίσης διαπραγματεύονται οι Τράπεζα Ελλάδος, Κύπρου και Attica Bank! Οι Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Proton Bank, TBank δεν διαπραγματεύονται πλέον, καθώς είτε απορροφήθηκαν είτε χρεοκόπησαν.
Χρηματιστηριακά, η εικόνα των τραπεζικών μετοχών καθρεφτίζει απόλυτα τη χρεοκοπία και τη μετάλλαξη του κλάδου σε επιχειρηματικό επίπεδο! Ο τραπεζικός δείκτης, από τις 23 Απριλίου του 2010, όταν η χώρα μπήκε στα μνημόνια και στα πακέτα στήριξης, χάνει σε ποσοστό 97,3%!
Η μετοχή της Eurobank καταγράφει πτώση 99,77% (!!), η Πειραιώς σημειώνει πτώση 99%, η Εθνική -98%, Attica Bank -97,46%, η Κύπρου -94,38% και η Alpha Bank -88,86%! Πρόκειται για πραγματική εξαΰλωση άνευ προηγουμένου, καθώς ουδέποτε ένας κλάδος – τόσο γενικευμένα και απόλυτα – δεν έχει απαξιωθεί τόσο ολοκληρωτικά και ισοπεδωτικά στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Πόσο μάλλον που μιλάμε για το ακραία τραπεζοκεντρικό ελληνικό χρηματιστήριο, οπότε οι κλυδωνισμοί ήταν υπέρμετρα μεγάλοι και λειτούργησαν πολλαπλασιαστικά σε όλη την αγορά, τόσο σε επίπεδο αποτιμήσεων, όσο και σε επίπεδο ψυχολογίας.
Άλλωστε, χωρίς τα reverse split οι τραπεζικές μετοχές έχουν μηδενίσει σχεδόν ολοκληρωτικά…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης