Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Τράπεζες- Δύο χρόνια στο μηδέν: Γιατί παρά τις βελτιώσεις οι τράπεζες δεν βγάζουν κέρδη

tags :
Τράπεζες- Δύο χρόνια στο μηδέν: Γιατί παρά τις βελτιώσεις οι τράπεζες δεν βγάζουν κέρδη
Που θα βρίσκεται η κερδοφορία των τραπεζών το 2018, ποιες θα είναι οι βασικές τάσεις
Τράπεζες- Δύο χρόνια στο μηδέν: Γιατί παρά τις βελτιώσεις οι τράπεζες δεν βγάζουν κέρδη

Που θα βρίσκεται η κερδοφορία των τραπεζών το 2018, ποιες θα είναι οι βασικές τάσεις, που διαπραγματεύονται σε σχέση με την αναθεωρημένη καθαρή τους θέση

Υπάρχει μια δυσκολίαπρόβλεψης στα νούμερα που παρουσιάζουν οι ελληνικές τράπεζεςαπό τρίμηνο σε τρίμηνο καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την εκτίμηση του που θα πάει η χρονιά ακόμα και αν έχουν καλυφθεί τα ¾ της χρήσης. Hδυσκολία έχει να κάνει με την πρόθεση πλέον των διοικήσεων να καθαρίσουν τους ισολογισμούς, να φτάσουν σε επίπεδο αποτύπωσης μεγεθών που να είναι ακόμα πιο συντηρητικό προκειμένου να ικανοποιήσουν τις εποπτικές αρχές και να μιλήσουν πειστικότερα στην επενδυτική κοινότητα.

Έτσι, ενώ υπήρξαν τρία συμπαθητικά τρίμηνα προόδου μέσα στο 2017, το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς ήρθε να μηδενίσει όλη την προσπάθεια σε επίπεδο τελικής γραμμής, να επαναλάβει δηλαδή ότι έγινε και στην χρήση του 2016.  Φαίνεται ότι παρά την βελτίωση κάποιων τάσεων σε εισόδημα, ρευστότητα και μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις η αύξηση των προβλέψεων των κόκκινων δανείων παραμένουν σε προτεραιότητα για τον κλάδο. Αυτό σημαίνει ότι η τελική γραμμή θα μείνει σε πίεση και το 2018 αφού ο βαθμός κάλυψης και η προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων γίνεται με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις που έχει ο κάθε ισολογισμός.


Για αυτό σήμερα θα ξεκινήσουμε ανάποδα. Θα δούμε δηλαδή τι περιμένουν από εδώ και πέρα οι τράπεζες το 2018, πως θα διαμορφωθούν οι επιμέρους κατηγορίες εσόδων τους και φυσικά οι προβλέψεις τους με βάση τα όσα είπαν στις τηλεδιασκέψεις των τριμήνων. Ξεκινώντας επομένως από την γραμμή των εσόδων από τόκους η μείωση που επιταχύνθηκε στο τέλος του 2017 (Q4:17 -6%) αναμένεται να συνεχιστεί. Πειραιώς, Eurobank και Εθνική Τράπεζα αναμένουν μικρές μονοψήφιες ποσοστιαίες μειώσεις στην γραμμή των εσόδων από τόκους ενώ η AlphaBank αιφνιδίασε δίνοντας κατεύθυνση για υψηλή μονοψήφια ποσοστιαία μείωση. δεδομένης και της υψηλότερης μόχλευσης που έχει σε σχέση με τον ανταγωνισμό (124%).

Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην απομόχλευση των ισολογισμών από ενήμερα δάνεια (με αντίστοιχη μείωση του 
ELA) αλλά και την μείωση των αποδόσεων άλλων εντόκων στοιχείων του ενεργητικού (έντοκα γραμμάτια, ομόλογα κλπ). Επισημαίνεται πάντως ότι παρά την μείωση των εσόδων από τόκους ως ποσοστό επί του ενεργητικού, το επιτοκιακό περιθώριο διευρύνθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,54% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2016 καθιστώντας την επίδοση αυτή ως την καλύτερη από το α’ τρίμηνο του 2012 (2,73%).


Από την άλλη πλευρά τα έσοδα από προμήθειες αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα υποστηριζόμενα από προμήθειες διαχείρισης (λόγω και MifidII) πιστωτικές κάρτες και ασφαλιστικά προϊόντα. Στο δ’ τρίμηνο οι προμήθειες στο σύνολο σταθεροποιήθηκαν πάνω από τα 300 εκατ. ευρώκαι ήταν ίσως η πιο ενθαρρυντική επίδοση των προ-προβλέψεων αποτελεσμάτων παρουσιάζοντας αύξηση 12% σε σχέση με το Q3:17 και +19% σε σχέση με το Q4:16. Το οργανικό κόστος υποχώρησε μεν (1,6%) ωστόσο το σχετικό μέγεθος περιείχε τις προβλέψεις της Alphabankκαι της Τράπεζας Πειραιώς για εθελούσια αποχώρηση υπαλλήλων μέσα στο 2018. Η αίσθηση πάντως είναι κοινή για μείωση του οργανικού κόστους κατά μέσο όρο 5% στο σύνολο. Βάζοντας όλα τα παραπάνω στην εξίσωση των προ προβλέψεων αποτελεσμάτων, το οργανικό αποτέλεσμα θα πρέπει να αναμένεται στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά.

Και πάμε στα δύσκολα τώρα: Οι τράπεζες είδαν τις προβλέψεις τους να εκτοξεύονται και το κόστος απομείωσης επί των μικτών δανείων να απογειώνεται στο 3,51% (σε μέσο επίπεδο) μετά από επτά τρίμηνα παραμονής κάτω από τις 200 μονάδες βάσης (2%). Την «ζημιά» την έχει κάνει κυρίως η Τράπεζα Πειραιώς η οποία είδε το κόστος απομείωσης να φθάνει το 7,8% παίρνοντας απομειώσεις ύψους 1,2 δις ευρώ.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της πρόβλεψης, η Τράπεζα Πειραιώς το 2015 στην άσκηση «επιβίωσης» είχε καταγράψει κόστος απομείωσης 9,6% κινήθηκε δηλαδή προληπτικά ανεβάζοντας αισθητά την κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση στο 75% (από 70% στο 
Q3:17) και 47,3% στα NPEs. Η πρόβλεψη αυτή αντισταθμίστηκε με την εμφάνιση αναβαλόμενης φορολογίας (αρνητικός φόρος) ο οποίο προστέθηκε στα κεφάλαια της τράπεζας. Από εδώ και πέρα οι τράπεζες βλέπουν το κόστος απομείωσης δανείων να κινείται μεταξύ 150 και 200 μονάδων βάσης μια εκτίμηση κανονικότητας που συνόδευσε τα αποτελέσματα για επτά συνεχή τρίμηνα. Μεταφράζοντας το σε κόστος το μέγεθος κινείται μεταξύ 850 και 900 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο.


Με το προ προβλέψεων εισόδημα στα ίδια με το 2017 και τις πιστωτικές προβλέψεις στα 3,6 δις ευρώ -στην χειρότερη περίπτωση- δεν μένουν και πολλά «ψιλά» πάνω στο τραπέζι. Μπορεί μετά τα τεστ αντοχής του 2018 και το ΔΠΧΠ 9 να μην υπάρχει κάποια σκληρή εποπτική άσκηση αλλά η πίεση από την ανάγκη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων μάλλον προϊδεάζουν για μια οριακή χρονιά.

Κατά τα άλλα:

§  Πλέον η Τράπεζα Πειραιώς έχει την υψηλότερη συμμετοχή αναβαλλόμενης φορολογίας στα κεφάλαια της (85%). Από τα 29 δις ευρώ που είναι τα συνολικά εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών τα 20,6 δις ευρώ  (71%) αφορούν την αναβαλλόμενη φορολογία και από αυτά τα 16,3 δις ευρώ (56%) είναι αναβαλλόμενος πιστωτικός φόρος (DTC) ο οποίος ενεργοποιεί την έκδοση μετοχών υπέρ του δημοσίου σε ενδεχόμενη ζημιογόνο χρήση στο μητρικό σχέδιο.

§  Οι πλειστηριασμοί μπορεί να ξεκίνησαν πλέον ωστόσο οι τράπεζες προσδοκούν να φθάσουν πιο γρήγορα στους στόχους του SSM μέσω προγραμματισμένων πωλήσεων πακέτων δανείων. Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί δύο μεγάλες πωλήσεις δανείων από Alpha bank και Eurobank ενώ εντός του α’ εξαμήνου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι πωλήσεις τριών ακόμα πακέτων. Συνολικά τα δάνεια που έχουν ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία ξεπερνούν το 1 εκατ. φακέλους και θα φέρουν ποιο κοντά το στόχο μείωσης των NPEsτου 2018 ο οποίος είναι 14,2 δις ευρώ. Από αυτά τα 5,6 δις ευρώ αφορούν την Τράπεζα Πειραιώς που έχει και το δυσκολότερο έργο ενώ το πιο βατό πρόγραμμα έχει η Εθνική Τράπεζα με 2,1 δις ευρώ.

§  Η Εθνική Τράπεζα είναι η πρώτη που βγαίνει από τον ELAοι τράπεζες έχουν υπόλοιπα 12,2 δις ευρώ στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (με την Eurobankνα «χρωστάει» τα περισσότερα  -5,3 δις ευρώ) και άλλα 11,2 δις ευρώ στην απευθείας χρηματοδότηση της ΕΚΤ με την Πειραιώς να βρίσκεται στην κορυφή με 5 δις ευρώ. Σε αυτό συνέβαλε και η επιστροφή των καταθέσεων κατά 4,5 δις ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο. Λογικά με το ρυθμό μείωσης που παρατηρείται προς το τέλος της χρονιάς και αν δεν έχει συμβεί κάποιο απρόοπτο με το waiverτης ΕΚΤ ο ΕLAθα πρέπει να έχει μηδενιστεί.

§  Οι δείκτες φερεγγυότητας έπεσαν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (16,5% έναντι 17,3%) παραμένουν ωστόσο ψηλά και μπορούν να απορροφήσουν και νέες πιστωτικές ζημιές αν χρειαστεί. Τα κεφάλαια των τραπεζών βρίσκονται κοντά στα 29 δις ευρώ και ακόμα και σε μια πολύ αυστηρή υπόθεση ενός συντηρητικού σεναρίου το απόθεμα των κεφαλαίων (12 δις ευρώ) αρκεί για να μην δημιουργηθούν κεφαλαιακές ανάγκες.

Προγραμματισμένες πωλήσεις πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων

Τράπεζα

Όνομα πακέτου

Κατηγορία

δανείου

Ονομαστική Αξία

( δις. ευρώ)

Αξία συν τόκοι

(δις. ευρώ)

Αριθμός

δανείων

Κατάσταση

Στόχος Μείωσης NPEs 2018

(δις ευρώ)

AlphaBank

“Venus”

Καταναλωτικά

2,0

3,7

220K

Ολοκληρώθηκε

3,7

Eurobank

“Eclipse”

Καταναλωτικά

1,5

2,8

315K

Ολοκληρώθηκε

2,8

Τράπεζα Πειραιώς

“Arctos”

Καταναλωτικά

1,5

2,3

200K

Εκκρεμεί

5,6

Τράπεζα Πειραιώς

“Amoeba”

Επιχειρηματικά

1,6

Μ.Δ.

-

Εκκρεμεί

Εθνική Τράπεζα

“Earth”

Καταναλωτικά

2,0

5,2

300K

Εκκρεμεί

2,1

Σύνολο





8,6

>14,0

>1,035Κ



14,2



ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Beta Χρηματιστηριακή


http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης