Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Δημ.Τζάνας: Συμπεριφορά ιδανικού αυτόχειρα παρουσιάζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο

tags :
Δημ.Τζάνας: Συμπεριφορά ιδανικού αυτόχειρα παρουσιάζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο
Έχοντας αγνοήσει σειρά θετικών εξελίξεων
Δημ.Τζάνας: Συμπεριφορά ιδανικού αυτόχειρα παρουσιάζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο

Συμπεριφορά ιδανικού αυτόχειρα παρουσιάζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε όλες τις συνεδριάσεις του Μαΐου, καθώς έχει αγνοήσει σειρά θετικών εξελίξεων και έχει υιοθετήσει ως οδηγό του τον καταγγελτικό λόγο ενός συγκεκριμένου Αμερικανικού fund, που αφορά, ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία της Folli – Follie, εταιρείας με συμμετοχή σε όλους τους δείκτες αναφοράς.

  • Έτσι, αγνοήθηκαν τα ικανοποιητικά αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2017, σε συνδυασμό με την ουσιαστική βελτίωση των προς διανομή μερισμάτων.
  • Αγνοήθηκε η επίσημη ανακοίνωση, αναμενόμενη ως ένα βαθμό, των Εποπτικών Αρχών για τις συστημικές Τράπεζες, σύμφωνα με την οποία δεν προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο για καμία Τράπεζα.
  • Αγνοήθηκε η αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την DBRS και τέλος αγνοήθηκε το θετικό κλίμα των Διεθνών Αγορών τις τελευταίες ημέρες, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για κίνηση “contrarian” με τους πωλητές να κυριαρχούν καθημερινά οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη προς τις 800 μονάδες.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα μια νέας κρίσης αξιοπιστίας που προέρχεται από την αμφισβήτηση των οικονομικών στοιχείων, μιας από τις κορυφαίες σε επιδόσεις και αποδόσεις επενδυτικής επιλογής του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Εταιρείας, με επιχειρηματικές δράσεις που διαχρονικά ακολούθησαν με επιτυχία το μοντέλο της εξωστρέφειας, εστιάζοντας στις Ασιατικές Αγορές.

Είναι θέμα χρόνου να ξεκαθαρίσει η εικόνα των οικονομικών στοιχείων σε συνέχεια της ανάθεσης του ελέγχου της από Ανεξάρτητο Διεθνή Οίκο, ενέργεια που είχε παραλείψει να διενεργήσει η εταιρεία στο πλαίσιο της βελτιστοποποίησης ενεργειών σε σχέση με την εταιρική διακυβέρνηση.

Έτσι, οι Ξένοι Επενδυτές που κυριαρχούν στην Ελληνική Αγορά πιθανώς να εγείρουν θέμα αξιοπιστίας των οικονομικών στοιχείων και για άλλες εταιρείες, γεγονός που προκύπτει από τις ανοικτές πωλήσεις που διενεργούν και επί άλλων μετοχών.
  • Είναι φανερό ότι η όλη διαδικασία εμπεριέχει το στοιχείο της υπερβολής,γεγονός που ήδη φάνηκε από τη συμπεριφορά και του Τραπεζικού κλάδου για τον οποίο ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2017 υπήρχε ανάλογο κλίμα.
  • Για το σκοπό αυτό, είναι αναγκαία η αυξημένη επαγρύπνηση των Αρχών ώστε να επισημανθούν τυχόν κινήσεις insiders, ή άλλες παράτυπες κινήσεις, η επισήμανση των οποίων οφείλει να γίνει έγκαιρα.
  • Παράλληλα, τα αντανακλαστικά των αγοραστών λειτούργησαν όταν ο Δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 800 μονάδες, οπότε κάποιοι επεσήμαναν εμφανείς επενδυτικές ευκαιρίες.
Στο εξωτερικό, οι εξελίξεις έχουν ευνοήσει την ανοδική κίνηση των Αγορών. Στις ΗΠΑ τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου τρέχουν με ρυθμό ψηλότερο του αναμενομένου  (+24%) βοηθώντας την αποκατάσταση των απωλειών για τους δείκτες στη Wall Street. Στην Ευρώπη, η υποχώρηση του Ευρώ βοηθά πάλι στη βελτίωση των εταιρικών μεγεθών και οδηγεί τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε ανόρθωση.

Στο βαθμό που ο μαύρος κύκνος, που με τη μορφή των μαζικών πωλήσεων στο Folli-Follie πάψει να επηρεάζει ως μεταδοτικός ιός μεγάλο μέρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ένα ράλι ανακούφισης είναι πιθανό. Το timing ωστόσο μιας τέτοιας εξέλιξης είναι άγνωστο με τα παρόντα δεδομένα και είναι απολύτως συνδεδεμένο με το πόρισμα του ελέγχου του Ελεγκτικού Οίκου που θα κληθεί να τον διενεργήσει.

Δ.ΤΖΑΝΑΣ

http://www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης