Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Απλές σκέψεις περί... απλής Οικονομίας (16/8)

tags :
Απλές σκέψεις περί... απλής Οικονομίας (16/8)
ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ: Οι αναπροσαρμοσμένες τιμές ανά μετοχή των υψηλών του 2007 για κάθε μία τράπεζα είναι οι εξής: Alphabank 424 ευρώ, Εθνική Τράπεζα 2.730 ευρώ, Τράπεζα Πειραιώς 12.999 ευρώ και Eurobank 22.425 (είκοσι δυο χιλιάδες τετρακόσια είκοσι πέντε) ευρώ.  Να ζήσουμε να τις θυμόμαστε.

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ: ‘Εχασαν το 99,99% των κεφαλαίων τους στις τοποθετήσεις τους σε τραπεζικές μετοχές ουκ ολίγοι επενδυτές. ‘Οσοι εξ αυτών όμως επένδυσαν στα ιστορικά χαμηλά τους έχουν υπερκαλύψει τις ζημίες τους και πέρασαν στα κέρδη για τα καλά… Η αγορά δεν είναι μόνον για να εξοντώνει αλλα και για να αποκαθιστά… Απλοί, απλούστατοι οι κανόνες της, εμείς κάνουμε την χρηματιστηριακή ζωή μας δύσκολη… Και αρμόδια να εξηγήσει το φαινόμενο… μόνον η ψυχιατρική επιστήμη.

NPL’s και NPE’s: Η κυριότερη διαφορά των μη εξυπηρετούμενων (NPE) σε σχέση με τον ορισμό των δανείων σε καθυστέρηση (NPL) έγκειται στο γεγονός ότι στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα περιλαμβάνονται και ανοίγματα που είναι μεν ενήμερα ή εμφανίζουν κατά την ημερομηνία αναφοράς καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οοφειλέτης ενδέχεται τελικά να μη μπορέσει να εκπληρώσει πλήρως τις δανειακές υποχρεώσεις του.

Αναλυτικότερα:

  • Δάνεια σε καθυστέρηση (non-performingloans – NPLs): δάνεια σε καθυστέρηση θεωρούνται τα δάνεια για τα οποία έχει καθυστερήσει η αποπληρωμή (του συνόλου ή ενός μέρους) των τόκων ή/και του κεφαλαίου για χρονικό διάστημα πέραν των 90 ημερών ή βρίσκεται σε δικαστικές ενέργειες. Ένα δάνειο παύει να είναι μη εξυπηρετούμενο εάν επαναδιαπραγματευθεί και υπάρξει ρύθμιση ή αποπληρωθούν οι καθυστερημένες οφειλές άνω των 90 ημερών.
  • Μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις (non-performingExposure – NPEs): Μια πιστοδότηση θεωρείται μη εξυπηρετούμενη έκθεση ότα ισχύει μια εκ των κάτωθι προϋποθέσεων
  • α) είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών,
  • β) Είναι σε στάδιο δικαστικών ενεργειών
  • γ) Εμφανίζει ένδειξη αδυναμίας πληρωμής
  • δ) Είναι απομειωμένη και
  • ε) είναι μη εξυπηρετούμενη ρύθμιση.
Στην περίπτωση των ρυθμισμένων χορηγήσεων στα NPE’s εμπίπτουν

α) πιστοδοτήσεις που είχαν χαρακτηρισθεί ως μη εξυπηρετούμενες πριν την ρύθμιση,

β) Ρυθμισμένα δάνεια τα οποία είχαν επιστρέψει σε εξυπηρετούμενα, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων υπό παρακολούθηση τα οποία είτε επαναρρυθμίζονται είτε ξεπερνούν τις 90 ημέρες καθυστέρησης.

ΑΥΤΑ που δεν μας λένε οι… “Ξερόλες” είναι το τι θα γίνει μετά. Κι ας υποθέσουμε ότι επαληθεύονται -έστω μετά παρέλευση πολλών ετών… – οι δοξασίες τους περί της επερχόμενης καταστροφής…

  • Μετά τι θα γίνει; Θα τους φωνάξουν για να τους… σώσουν οι κρατούντες τα ηνία;
  • Και τι θα κάνουν αν υποθετικά τους έδιναν τα ηνία; Θα… μηδένιζαν τα κοντέρ;
  • Θα δημιουργούσαν ένα νέο σύστημα χωρίς εικονικό χρήμα, χωρίς μόχλευση και όλα τα συναφή;
  • Και ποιός θα μπορούσε να επιβάλλει ένα τέτοιο σύστημα, αφού προηγουμένως θα έχουν διαλυθεί όλες οι οικονομίες και όταν δεν θα υπάρχει… παγκόσμια διακυβέρνηση;
  • Το πρόβλημα είναι από μόνο του “too big to fail”…Ας μην ξεχνάμε και τι έγινε το 2008, κόντρα στις εκτιμήσεις των “Ξερόλων”…
ΘΑΥΜΑΣΙΑ: Τρεις μόλις τίτλοι διαμορφώνουν το 43% της αξίας του FTSE25!!! Mία ανωμαλία πολλών ετών που δεν λένε να την διορθώσουν, αν και στον συγκεκριμένο παίζονται ςσχεδόν τα πάντα όλα της αγοράς!! Με τις ΕΕΕ, ΑΛΦΑ και ΟΤΕ κουμαντάρεις το…σύμπαν, πόσο μάλλον όταν αυτό προκειμένου περί ΧΑΑ είναι σχεδόν ανύπαρκτο…

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ: Και άντε στην αρχή της κρίσης να το καταλάβουμε. Είχαμε τράπεζες με μεγάλη έκθεση σε τραπεζικά ομόλογα. Τώρα; Το πρόβλημα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Λες και μόνο οι Έλληνες δεν πληρώνουν τα δάνειά τους. Αλλού τι γίνεται;

  • Τις γερμανικές τράπεζες, που αν δει κανείς ισολογισμούς και κοιτάξει μόχλευση και δει τι έχουν κρύψει κάτω από το χαλί θα φρίξει. Δεν τις ακουμπάνε όμως.
  • Με τις ισπανικές τι έγινε; Μάλλον τις χάιδεψαν απλά και ούτε που τις… ακούμπησαν!!
  • Με τις γαλλικές; Τους απαντούν για το φαινόμενο του… ΤΡΙΑ πουλάκια κάθονταν και πλέκανε. Το τι έχουν κάνει δεν περιγράφεται. Αλλά για την ουσία τίποτα, κουβέντα!
  • Καλά, για τις ιρλανδικές δεν συζητάμε. Εκεί έγινε το κόλπο του αιώνα…
  • Είδαμε και τι συνέβη πρόσφατα με τις ιταλικές… Μόκο, όλοι τους…
Δηλαδή ρε παιδιά για να καταλάβουμε. Μόνο οι ελληνικές ανακεφαλαιοποιήθηκαν ξανά και ξανά και ξανά;

  • Μόνο οι Έλληνες φορτώθηκαν με τα δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων νέο χρέος για να μείνουν όρθιες οι τράπεζες τους, λόγω αρχικά ομολόγων και μετά, εκροής καταθέσεων και μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Δηλαδή μόνο εμείς; Εμείς να φτιάχναμε κανένα οργανισμό, καμιά τραπεζούλα με όλα τα κακά δάνεια δεν μπορούσαμε;

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης