Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Δημ.Τζάνας: Ελπιδοφόρα κινητικότητα σημειώνεται επιλεκτικά σε τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης

tags :
Δημ.Τζάνας: Ελπιδοφόρα κινητικότητα σημειώνεται επιλεκτικά σε τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης

  • Με καλή διάθεση ξεκίνησαν οι πρώτες συνεδριάσεις για το νέο έτος με σαφή την επιθυμία να καταγραφεί θετικό January effect. Έτσι, παρά τη συντήρηση των ημερήσιων συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα, καταγράφηκαν 10 ανοδικές συνεδριάσεις κατά τις τελευταίες 12, που περιλαμβάνουν ωστόσο και συνεδριάσεις από το 2016.
Από την άλλη πλευρά, η χιονόπτωση ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας για μισή έστω ημέρα και τα προβλήματα που προκλήθηκαν, αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός της εσωτερικής ειδησεογραφίας καθώς η ανομβρία χαρακτηρίζει την οικονομική ειδησεογραφία. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει αδυναμία πιθανολόγησης του χρόνου ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης, με πιθανό απλώς χρόνο να συμβεί τον Φεβρουάριο και αφού ο Ιανουάριος έχει αποκλειστεί καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί, εκτός αν στο EWG της Πέμπτης υπάρξει κάποια «θετική έκπληξη».

Επομένως, το χρηματιστήριο βιώνει συνθήκες αναμονής, κινούμενο σε ελεγχόμενη ζώνη και με τεχνική εικόνα που υπό προϋποθέσεις μπορεί να δώσει επιδόσεις του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 660 μονάδες, στο βαθμό που ο τραπεζικός κλάδος επιδείξει άλλα δεδομένα, όπως αυξημένη κινητικότητα στα των κόκκινων δανείων ή συντελεστεί κάποια πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις, όπου η κόπωση είναι εμφανής στην περίοδο που ακολούθησε μετά την αποχώρηση του κ. Πιτσιόρλα.

Ωστόσο, ελπιδοφόρα είναι η κινητικότητα που σημειώνεται επιλεκτικά σε τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης τις τελευταίες ημέρες, καθώς διαφαίνεται ότι τα αντανακλαστικά της αγοράς είναι ακόμη ζωντανά, αφού οι επιλεγόμενες εταιρείες διακρίνονται για τα ελκυστικά θεμελιώδη τους, τη μερισματική απόδοσή τους, την προσδοκώμενη κερδοφορία τους, τη προκλητικά χαμηλή τιμολόγησή τους και το θετικό βαθμό ανταπόκρισης του τραπεζικού συστήματος σε αιτήματα αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεών τους.



Από την άλλη πλευρά, συγκρατημένα κινούνται και οι διεθνείς αγορές καθώς έχει γίνει αποδεκτό ότι η πορεία των αγορών για το 2017 θα είναι «προς το άγνωστο-Into the unknown» όπως επιγραμματικά ανέφερε η Pimco. Αν και η αναγγελία ενός ισχυρού δημοσιονομικού πακέτου συνέβαλε στην ανοδική κίνηση που συντελέστηκε μετά τις 8/11/2016, ο σκεπτικισμός τώρα είναι διάχυτος, ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων μετά την 20/1/2017.

Πάντως, εκτιμάται ότι οι απαντήσεις που θα δοθούν από τον Trump στην αυριανή συνέντευξη τύπου θα αποσαφηνίσουν την μορφή της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει και τον ενδεχόμενο βαθμό απειλής της παγκοσμιοποίησης.

Όσο για την Ευρώπη, οι ενδεχόμενες απειλές για τη συνοχή της όπως αυτές είναι δυνατό να προκύψουν από τις φετινές εκλογικές αναμετρήσεις της Ολλανδίας (Μάρτιο), της Γαλλίας (Απρίλιο-Μάιο) και της Γερμανίας (Σεπτέμβριο), αλλά και τα ανοικτά ζητήματα της Ιταλίας με αιχμή το τραπεζικό της σύστημα, αποθαρρύνουν σε αυτή τη φάση τις τοποθετήσεις στους ελκυστικούς βάσει αποτιμήσεων ευρωπαϊκούς τίτλους.

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης