Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Δημ. Τζάνας: Με τι σχετίζεται το πρώτο στοίχημα του νέου έτους...

tags :
Δημ. Τζάνας: Με τι σχετίζεται το πρώτο στοίχημα του νέου έτους...
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το πρώτο στοίχημα του νέου έτους σχετίζεται με την εκπλήρωση ανοδικής κίνησης για τον 1ο μήνα του έτους, το λεγόμενο January effect, κίνηση που συμβάλει στη διαμόρφωση θετικής ψυχολογίας για τη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται, ότι η περσινή χρονιά είχε ξεκινήσει πτωτικά διαμορφώνοντας μάλιστα την χαμηλή της επίδοση στις 11 Φεβρουαρίου, πορεία που ενδεχομένως συνέβαλε στη χαμηλή τελική επίδοση που απολογιστικά προέκυψε.

  • Ωστόσο, οι ασύμμετρες κινήσεις που σημειώνονται τελευταία στις αγορές, προϊόν των πολλαπλών εξωγενών διαταραχών σε συνδυασμό με τον ενεργότερο ρόλο των Κεντρικών Τραπεζών μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, έχουν οδηγήσει σε ακύρωση πολλών συμβατικών κινήσεων των αγορών.
Έτσι, για παράδειγμα, στη Wall Street ο δείκτης S&P έχει μόλις 5 από τις τελευταίες 11 χρονιές (2006-16) με θετικό πρόσημο κατά τον πρώτο μήνα του έτους, οδηγώντας πρακτικά σε ακύρωση του January effect.

Στα καθ΄ημάς, το ξεκίνημα του 2017 συνοδεύεται από νέες φορολογικές επιβαρύνσεις μέσω του ψηλότερου ΕΦΚ για τα καύσιμα, τον καφέ, τον καπνό και τo internet αλλά και πρόσθετες επιβαρύνσεις για όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων.

Από την άλλη πλευρά, η ολοκλήρωση του deal της μεταβίβασης της Νίκας κινείται στη σωστή κατεύθυνση, μεταφέροντας το μήνυμα ότι είναι δυνατή η ολοκλήρωση επιχειρηματικών συμφωνιών αν όλες οι πλευρές έχουν την διάθεση να κάνουν τους αναγκαίους συμβιβασμούς.

Και η δρομολόγηση των συμφωνιών επί των NPLs θα αποτελέσει για την αγορά το μεγαλύτερο τεστ από το οποίο θα εξαρτηθεί και η εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, σε συνδυασμό με την προώθηση και άλλων εμπροσθοβαρών δράσεων με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις.

tzanas_dhmhtris180-01_56902_13i4b3_b

Η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης θα αποτελέσει ασφαλώς καίριας σημασίας ζήτημα, με ζητούμενο την επίσπευσή της ώστε να ανοίξει ο οδικός χάρτης προς την κανονικότητα, αν και η τελευταία πληροφόρηση μεταθέτει μάλλον το χρόνο της για τον επόμενο μήνα.

  • Μέχρι τότε, το ελληνικό χρηματιστήριο δύσκολα θα μπορέσει να διαφοροποιήσει τη συμπεριφορά του, θα συνεχίσει δηλαδή τη συσσώρευσή του κινούμενο με χαμηλούς ημερήσιους τζίρους, ψηλότερους πάντως από τους «εορταστικούς» οπότε οι συνεδριάσεις έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα.
Στο διεθνές περιβάλλον, όλα τα μάτια των αγορών αναμένεται να στραφούν προς την 20η Ιανουαρίου, ημερομηνία ανάληψης της Αμερικανικής Προεδρίας από τον Donald Trump, ώστε να αρχίζει να διευκρινίζεται το περιεχόμενο της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει, ιδιαίτερα ως προς το ύψος του πακέτου τόνωσης της οικονομίας που θα εφαρμοστεί και της εμπορικής πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Στο μεταξύ, το 8ο τρομοκρατικό χτύπημα της Κων/λης από το Δεκέμβριο του 2015, συνιστά αντικειμενικά ένα ακόμη «μαύρο κύκνο» για τις αγορές που επί του παρόντος εθίστηκαν στη συστηματική αγνόησή τους, ελέω των παρεμβατικών κινήσεων των Κεντρικών Τραπεζών και των «δυνατών χεριών» στις αγορές και ενώ η ύφεση έχει ήδη συντελεστεί στην τουρκική οικονομία…

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης