Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Κοντή μνήμη; Όχι ακριβώς- Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει φέτος από 40 κύματα

tags :
Κοντή μνήμη; Όχι ακριβώς- Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει φέτος από 40 κύματα

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
Μετά από τέσσερις μήνες ζυμώσεων παλινωδιών και καθυστερήσεων η Αγορά φαίνεται να αντιλαμβάνεται και να αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στα δεδομένα που αφορούν τους βασικούς μακροοικονομικούς καταλύτες και να αλλάζει ταχύτητα. Οι προσδοκίες πλέον δεν φαίνεται να μένουν μόνο στην ειδησεογραφία αλλά έχουν αντανάκλαση στις τιμές των ομολόγων και των μετοχών τροφοδοτώντας ένα ράλι τιμών που έχει ικανοποιητική διάχυση και πρωταγωνιστές σε όλο το φάσμα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Η συμμετοχή των μετοχών των τραπεζών  σε ένα χρηματιστηριακό ράλι μπορεί να μην είναι αναγκαία συνθήκη είναι όμως ικανή να βελτιώσει θεαματικά την ψυχολογία και να μεταφράσει εμφατικότερα την θετική άποψη σε τζίρο, στοιχείο το οποίο αποτελεί έλλειψε ιδιαίτερα έως τώρα στο β’ εξάμηνο.

Κοντή μνήμη; Όχι ακριβώς. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει φέτος από 40 κύματα. Από τις πιο «αγαπημένες» μετοχές της αγοράς έφθασαν να θεωρούνται ως οι πλέον επικίνδυνες και αμφισβητούμενες. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο όχι μόνο εσωτερικοί παράγοντες αλλά και εξωγενείς:

Το κλίμα αμφισβήτησης των τραπεζικών ισολογισμών στην Ευρώπη ακόμα και μετά την αποτύπωση των κεφαλαιακών αναγκών στο διαγνωστικό τεστ αντοχής του Αυγούστου διατήρησε το σκεπτικισμό που υπάρχει ως προς την επαρκή κεφαλαιοποίηση και την δυνατότητα εξεύρεσης των αναγκαίων κεφαλαίων που θα καλύψουν ενδεχόμενες ζημιές από νέα αύξηση των προβλέψεων επισφαλών δανείων.

Σε αυτό το δυσμενές κλίμα η πρόσφατη υπόθεση της Μαρινόπουλος, η αδυναμία ολοκλήρωσης της στελέχωσης των ΔΣ στον ορισμένο χρόνο που αρχικά είχε τεθεί και η υποχρεωτική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον ESM κατά 40% έως το τέλος του 2019 επέτειναν τον κλίμα δυσπιστίας, διατηρώντας τις τιμές επί μακρό χρονικό διάστημα σε επίπεδα ακόμα και 60% κάτω από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι πρώτοι δημοσιευμένοι τραπεζικοί ισολογισμοί του εννεαμήνου μπορεί να μην έδειξαν κάποια θεαματική κερδοφορία, έδειξαν ωστόσο αντοχές ενώ στις τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν δόθηκαν κατευθύνσεις για το πώς και πότε οι τράπεζες θα πετύχουν τους στόχους μείωσης των προβληματικών τους χαρτοφυλακίων. Οι κατευθύνσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν «απαιτητικές αλλά όχι ακατόρθωτες»δεδομένου των τάσεων που σταδιακά αλλά σταθερά έχουν παρατηρηθεί στα τρία τρίμηνα του 2016. Επιπλέον το πάρτι στις Ευρωπαϊκές μετοχές των τραπεζών άνοιξε εκ νέου την ψαλίδα των αποτιμήσεων,  το ΑΕΠ του τρίτου τρίμηνου έδειξε ανάπτυξη καλύτερη από την αναμενόμενη, η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έχει τα φόντα να ολοκληρωθεί σύντομα και τα πρώτα ακούσματα για το χρέος έχουν θετική χροιά τουλάχιστον σε ότι αφορά την μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης μπορεί να θεωρηθεί ότι βγήκε από την μεγάλη χρονική συσσώρευση τιμών μπαίνοντας σε ανοδική τάση με τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που τον έφεραν υψηλότερα από τις 600 μονάδες. Τα νέα σημεία αναφοράς είναι οι 615 και οι 650 μονάδες από εκεί δηλαδή που ξεκίνησε η Αγορά μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα και από τα επίπεδα της αρχής του έτους.

Όλοι οι τεχνικοί δείκτες είναι αγορασμένοι, ο MACD αναίρεσε με χαρακτηριστική ευκολία το σήμα πώλησης γυρίζοντας ανοδικά ενώ οι ταλαντωτές έχουν ακόμα ικανοποιητικό περιθώριο μέχρι να εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών ισχυροποιώντας το ανοδικό σενάριο.

Ο τραπεζικός κλάδος από την άλλη πλευρά εμφανίζεται υπεραγορασμένος ωστόσο στο παρελθόν η εικόνα αυτή έχει δείξει ότι μπορεί να έχει διάρκεια ενώ η συσσώρευση που έχει προηγηθεί έχει δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή βάση στήριξης από την οποία ξεκίνησε το ράλι. Συμπερασματικά η άνοδος φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια, η τεχνικές προδιαγραφές είναι σχεδόν ιδανικές και οι 50 μονάδες έως την δεύτερη αντίσταση φαίνεται ένα βατός άμεσος στόχος.

Μπαίνοντας στην «καρδία» των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων εννεαμήνου η ερχόμενη εβδομάδα έχει περισσότερη δράση. Συγκεκριμένα το απόγευμα της Τρίτης αναμένονται τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ και του Φουρλή, την Τετάρτη ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα και η εβδομάδα κλείνει με Lamda Development το απόγευμα της Πέμπτης. Στην ατζέντα ωστόσο της ερχόμενης εβδομάδας ξεχωρίζει η έκτακτη Γενική συνέλευση (24/11) της ΔΕΗ στην οποία οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν την απόσχιση και πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης