Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Βουλγαρικά POS: Το γνώριζαν, αλλά ανέλαβαν...δράση (10) μήνες μετά!

tags :
Βουλγαρικά POS: Το γνώριζαν, αλλά ανέλαβαν...δράση (10) μήνες μετά!

 

Aπό το φθινόπωρο του 2015 οι αρχές ήταν ενήμερες για τα POS από τη Βουλγαρία που χρησιμοποιήθηκαν στην αποφυγή των capital controls. Ωστόσο έλαβαν μέτρα δέκα μήνες μετά…

Και όμως, η «μηχανή» με τα POS που μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό, ήταν γνωστή στις αρχές από το φθινόπωρο του 2015. Οπως φαίνεται και από το ρεπορταζ που δημοσίευσε τότε το Protagon, οι φορολογικές, οι αστυνομικές και οι τραπεζικές αρχές ήταν απολύτως ενήμερες για την εισαγωγή POS από τη Βουλγαρία με σκοπό την παράκαμψη των capital controls.

Toν Οκτώβριο του 2015, σε ένα ρεπορτάζ του Κώστα Γιαννακίδη, το Protagon περιέγραφε πώς ένας άνθρωπος από τη Βουλγαρία έφερε στην Ελλάδα POS τα οποία διακίνησε στα νησιά, παρέχοντας τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες να εισπράττουν χρήματα μέσω Λουξεμβούργου, αποφεύγοντας τους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων.

Aνέφερε το ρεπορτάζ του Οκτωβρίου 2015
«Λίγες μέρες μετά την επιβολή των capital controls, υπήκοος Βουλγαρίας πέρασε τα σύνορα του Προμαχώνα έχοντας στο πορτ παγκάζ του αυτοκινήτου του έναν «έξυπνο», ασφαλή και, κυρίως, «νόμιμο» τρόπο για να βγάζεις τα λεφτά σου στο εξωτερικό. Ο τύπος μετέφερε μηχανήματα POS, ξέρετε, αυτά που δίνουν στους επαγγελματίες τη δυνατότητα να χρεώνουν πιστωτική κάρτα. Και στις διαδρομές του προς την Ελλάδα μετέφερε πολλά. Περισσότερα από 7.000 μηχανήματα έφτασαν στην ελληνική αγορά και αγοράστηκαν χωρίς ΦΠΑ από επαγγελματίες, κυρίως του τουρισμού. Εννοείται ότι δεν έχουν καμία σχέση με ελληνικές τράπεζες.

Είναι καταχωρημένα σε τράπεζα του Λουξεμβούργου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όποια συναλλαγή γίνεται μέσω αυτών των μηχανημάτων, οδηγεί στη μεταφορά χρημάτων στο Λουξεμβούργο. Τώρα εσείς θα ρωτήσετε πώς είναι δυνατόν να χρεώσετε την κάρτα σας σε τέτοιο μηχάνημα και τα χρήματα να βρεθούν στο Λουξεμβούργο. Είναι. Διότι η συναλλαγή που θα κάνετε σε αυτό το μηχάνημα, λογίζεται ως γενόμενη στο εξωτερικό, με φυσική παρουσία. Και όταν υπάρχει φυσική παρουσία, δεν υφίσταται περιορισμός στη μεταφορά κεφαλαίων.»

Με άλλα λόγια η παράκαμψη ήταν γνωστή εδώ και μήνες και είναι μάλλον «χαριτωμένη» η παρουσίαση της ως ανακάλυψη των ημερών. Τι συνέβη; Το αυτονόητο: οι αρχές καθυστέρησαν δραματικά για να λάβουν μέτρα. Και όταν το έκαναν έσπευσαν να ισχυριστούν ότι δρουν άμεσα, χωρίς να χαρίζονται σε κανέναν. Πόσο ελληνικό…


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης