Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Σημαντικό βήμα στην εξέλιξη των κβαντικών υπολογιστών

tags :
Σημαντικό βήμα στην εξέλιξη των κβαντικών υπολογιστών

Ενα βήμα ακόμη πιο βαθιά στο νέο πεδίο των κβαντικών υπολογιστών πήγε η τεχνολογία ύστερα από το επίτευγμα των ανθρώπων της ομάδας του Σταντάνου Ντεμπνάθ του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, οι οποίοι κατάφεραν να φτιάξουν έναν μικρό κβαντικό υπολογιστή, ο οποίος μπορεί να αναπρογραμματιστεί.

  • ΕΘΝΟΣ








Η σχετική δημοσίευση των ερευνητών από τις ΗΠΑ στη επιθεώρηση Nature ήδη έχει χαρακτηριστεί ως ορόσημο για την εξέλιξη της νέας αυτής τεχνολογίας των κβαντικών υπολογιστών στην οποία έχουν εμπλακεί ενεργά όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η IBM και η Google.

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί στη σχετική τους δημοσίευση, ο νέος αυτός κβαντικός επεξεργαστής αποτελείται από 5 μόνο bit κβαντικής πληροφορίας (qubit) και μπορεί προς το παρόν να «τρέξει» έναν περιορισμένο αριθμό κβαντικών αλγορίθμων μερικοί εκ των οποίων εκτελούν έναν μαθηματικό υπολογισμό σε ένα μόνο βήμα, την ώρα που για τον ίδιο υπολογισμό ένας συμβατικός επεξεργαστής θα χρειαζόταν πολλά διαδοχικά βήματα.

Οι φορείς της πληροφορίας του υπολογιστή είναι πέντε ιόντα του χημικού στοιχείου υττερβίου τα οποία έχουν παγιδευτεί σε φάση κβαντικής διεμπλοκής μέσα σε μαγνητικά πεδία. Η κβαντική διεμπλοκή σημαίνει ότι και τα πέντε αυτά ιόντα μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αλλά από απόσταση.

Οι ειδικοί κατάφεραν με τη χρήση λέιζερ να «χειραγωγήσουν» τους φορείς των qubit, ούτως ώστε να τους αναπρογραμματίσουν, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει το hardware! Οι ερευνητές τώρα ελπίζουν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα καταφέρουν να αυξήσουν την ακρίβεια των υπολογισμών του επεξεργαστή από το 98% πιο κοντά στο 100%, αλλά και να αυξήσουν την ισχύ και το μέγεθός του προσθέτοντας περισσότερα qubit.





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης