Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Αγορές: Διάχυτη η αρνητική ψυχολογία και υψηλή η απροθυμία διακράτησης τίτλων

tags :
Αγορές: Διάχυτη η αρνητική ψυχολογία και υψηλή η απροθυμία διακράτησης τίτλων

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ SELLOFF ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests το βράδυ της Παρασκευής ήταν μάλλον ικανοποιητική σε σχέση με τους δείκτες που αναγγέλθηκαν, ενώ κεφαλαιακές ανάγκες επισημάνθηκαν για μικρό μόνο αριθμό τραπεζών πλην της ήδη γνωστής περίπτωσης της ιταλικής Monte Dei Paschi.

Όμως, οι αγορές διαφώνησαν ριζικά και οι επενδυτικοί οίκοι, με επικεφαλής την Goldman Sachs, εκδήλωσαν ανοικτά την διαφορετική στάση τους θεωρώντας ανοικτά ότι το σοβαρό ύψος των NPLs δεν συνεκτιμήθηκε επαρκώς. Έθεσαν δηλαδή ουσιαστικά θέμα εμπιστοσύνης για τις αξιολογήσεις του ειδικού μηχανισμού εποπτείας (SSM) που τις διενήργησε !

Το αποτέλεσμα  αυτής της στάσης καχυποψίας ήταν αναπόφευκτο:  εκτεταμένες ρευστοποιήσεις για το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζικών  μετοχών καθώς διαχύθηκε αρνητική ψυχολογία και υψηλή απροθυμία διακράτησης τίτλων. Έτσι, οι ευρωπαϊκές αγορές που είχαν αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες μετά το brexit, υποχωρούν και πάλι.

Αναπόφευκτα, οι εξελίξεις αφορούν και το ελληνικό χρηματιστήριο που δεν αποκατέστησε τις απώλειες λόγω brexit και προσπαθούσε τις τελευταίες ημέρες να υπερβεί την αντίσταση των 571 μονάδων, κάτι που πέτυχε στις δημοπρασίες της Παρασκευής , καθώς ο αναιμικός ημερήσιος τζίρος δεν βοηθούσε. Ήδη διανύουμε πλαγιοκαθοδική κίνηση με ορατή την πιθανότητα κίνησης του Γενικού Δείκτη προς τις 520 μονάδες το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα,  το νέο selloff τραπεζικών μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου συνυπάρχει με την επιβάρυνση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος εξαιτίας της πρόσθετης φορολογίας  που οδηγεί σε συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης καθώς ήδη ο δείκτης λιανικών πωλήσεων του Μαΐου υποχώρησε κατά 8%.

Tαυτόχρονα, αρνητικά λειτουργεί  και η στοχοθέτηση της  φορολογίας  ιδιωτών και εταιρειών  για τη συγκέντρωση των  δημόσιων εσόδων  κατά το 2ο εξάμηνο καθώς και η κατάσταση στη γειτονική Τουρκία, με θετικές προσδοκίες στην παρούσα φάση μόνο από τον τουρισμό.

Από την άλλη πλευρά, η μη ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ είναι πλέον το πιθανότερο σενάριο, διαχέοντας το μήνυμα ότι οι υπουργικές πρωτοβουλίες συνιστούν λόγους ακύρωσης ιδιωτικοποιήσεων που μέχρι πρότινος θεωρείτο ότι θα ολοκληρωθούν, με βλαπτικές συνέπειες σε πολλά επίπεδα (μη είσπραξη τιμήματος και  ακύρωση επενδυτικού προγράμματος κυρίως).

Στις υπόλοιπες διεθνείς αγορές, η αναγγελία του χαμηλού ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ  αμβλύνει τις προσδοκίες για τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας και ματαιώνει πιθανότατα τυχόν αποφάσεις για αναπροσαρμογή των παρεμβατικών επιτοκίων από την Federal Reserve. Από την Ασία, η προσδοκία της υλοποίησης του πρόσθετου πακέτου ποσοτικής χαλάρωσης της Boj συντηρεί το θετικό momentum για το ιαπωνικό χρηματιστήριο.

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης