Τελευταία Νέα

Το πολιτικό… θερμόμετρο παραμένει στα ύψη

tags :
Το πολιτικό… θερμόμετρο παραμένει στα ύψη

Μπήκαμε στον Αύγουστο και το πολιτικό… θερμόμετρο παραμένει στα ύψη (ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ)




«Καύσωνας» για τις συνεργασίες

Μπήκαμε στον Αύγουστο και το πολιτικό… θερμόμετρο παραμένει στα ύψη, καθώς το θέμα των συνεργασιών συνεχίζει να προκαλεί ζυμώσεις, εντάσεις και τριβές σε όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων.

  • ΕΘΝΟΣ

Οι θέσεις και η συνάντηση της Φώφης με τον Θεοδωράκη

Η Φ. Γεννηματά επιμένει στη γραμμή του «διμέτωπου» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ. «Είμαστε αυτόνομη, εναλλακτική πολιτική δύναμη. Δεν είμαστε και ούτε θα γίνουμε συμπληρωματική δύναμη ούτε του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ ούτε του βαλκανικού τύπου νεοφιλελευθερισμού της ΝΔ», δήλωσε (στην «Αγορά»), σπεύδοντας να εξηγήσει ότι «δεν είναι θέμα ίσων αποστάσεων, εμείς θέλουμε να σπάσουμε αυτή την καρικατούρα δικομματισμού που στήνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και βλάπτει, αποδεδειγμένα πια, τη χώρα». Παράλληλα, προανήγγειλε ότι στα τέλη Αυγούστου θα συναντηθεί με τον Στ. Θεοδωράκη, προκειμένου να συζητήσουν για τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην «ενιαία πολιτική έκφραση του χώρου της Κεντροαριστεράς». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε («Real News») ότι «εμείς με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν συνεργαζόμαστε», ενώ υποστήριξε ότι ο Αλ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τον Β. Λεβέντη σαν «το κυβερνητικό του μπακ απ. Αν στραβώσει κάτι με τους ΑΝΕΛ, θα βγει να στηρίξει την κυβέρνηση. Είναι και ένα φόβητρο για τον κ. Καμμένο. “Κοίτα, Πάνο, έχω και εναλλακτική”». Απαντώντας στις βολές του Στ. Θεοδωράκη, η Ενωση Κεντρώων κατηγόρησε χθες το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ότι «είναι δεκανίκια της ΝΔ» και ξεκαθάρισε ότι «εμείς θα παλέψουμε μόνοι και θα πάμε μέχρι τέλους. Δεν προτιθέμεθα να πάμε με κανέναν».

Η παρέμβαση Βούτση για την προσέγγιση

Στο πλαίσιο αυτό, έχει σημασία η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση («Real News»), ο οποίος τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα μετακίνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά, ωστόσο τάχθηκε υπέρ της προσέγγισης «με δυνάμεις της κοινωνίας, των κινημάτων αλλά και των παραδοσιακών σοσιαλιστικών ρευμάτων, όταν σε αυτά αρχίζουν και διαμορφώνονται αποφασιστικές τάσεις αποκόλλησής τους από την ενσωμάτωση σε νεοφιλελεύθερα δόγματα της πρόσφατης και παρελθούσας εικοσαετίας».

Ο Πρόεδρος στην Επίδαυρο για τον «Οιδίποδα»

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του «Οιδίποδα Τύραννου» του Σοφοκλή, την Παρασκευή, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισήλθε στο θέατρο ακριβώς στις 9 μ.μ., όπου τον υποδέχθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στ. Λιβαθινός. Μετά τη λήξη της παράστασης επισκέφθηκε τα καμαρίνια και συνεχάρη διά ζώσης τους πρωταγωνιστές. Θερμή συνομιλία είχε με τον Οιδίποδα της παράστασης, Β. Ντομπρονράβοφ, ενώ φωτογραφήθηκε με ολόκληρο τον θίασο. Η παραγωγή αποτέλεσε τη σύμπραξη δύο κορυφαίων θεσμικών θεάτρων, του θεάτρου Βαχτάνγκοφ της Μόσχας με το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Ρ. Τούμινας. Την παράσταση παρακολούθησε και η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λ. Κατσέλη.

Νέο επεισόδιο στον «πόλεμο» μεταξύ εμπόρων – ΣΕΒ

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ εμπόρων και βιομηχάνων για τα εργασιακά ζητήματα, εν όψει και των φθινοπωρινών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης επέκρινε χθες με ιδιαίτερα δηκτικό ύφος τα όσα αναφέρονται στο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο του ΣΕΒ με τίτλο «Η παλινδρόμηση βλάπτει σοβαρά την υγεία της οικονομίας». Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρει πως «είναι γεγονός ότι κάτι δεν πάει καλά, αφού οι πολλοί άξονες περιστροφής στα εργασιακά, σε κάποιους δημιούργησαν ?vertigo?. Μου ζήτησαν λοιπόν από τα ΜΜΕ να απαντήσω στο περιεχόμενο του εβδομαδιαίου ενημερωτικού δελτίου του ΣΕΒ, αλλά νομίζω ότι δεν έχει νόημα, αφού αρκεί κάποιος να το διαβάσει, για να καταλάβει στο τέλος ότι… τρεις λαλούν και δυο χορεύουν». Ο B. Κορκίδης παραθέτει τα όσα αναφέρονται στο δελτίο του ΣΕΒ και ολοκληρώνει τη δήλωσή του με το εξής ειρωνικό σχόλιο: «Οπα! Ρε μερακλήδες! Ξενιτεμένοι (καταθέτες)!».

Στο δημαρχείο ο Κυρ. Μητσοτάκης

Με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη συναντάται σήμερα, στο δημαρχείο της Αθήνας, ο Γ. Καμίνης. Ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος έχει σειρά επαφών το τελευταίο διάστημα (την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα και τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη) έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη την ανησυχία του για την κατάσταση στα Εξάρχεια, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση μηνύσεων για τις καταλήψεις κτιρίων και την εγκατάσταση σε αυτά μεταναστών και προσφύγων. Πάντως, όπως διευκρίνισε, δεν ζητάει τη βίαιη εκκένωση των καταλήψεων, καθώς «κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ένα τεράστιο πρόβλημα, ξαφνικά να βρεθούν και πάρα πολλοί άνθρωποι άστεγοι», αλλά επιδιώκει «συνεννόηση για τη μεταφορά προσφύγων σε οργανωμένες δομές».

Πιστός στην «παράδοση» ο Ευκλ. Τσακαλώτος

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος είχε ανέκαθεν ενεργό συμμετοχή στα φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί φωτογραφίες που τον δείχνουν να μοιράζει… κουπόνια προτεραιότητας στις ουρές για τα σουβλάκια. Για τους γνωρίζοντες, λοιπόν, δεν προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι, αν και υπουργός Οικονομικών πλέον, έδωσε το «παρών», το Σάββατο, στο κάμπινγκ της Ν. ΣΥΡΙΖΑ στο Γύθειο. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος συμμετείχε, μαζί με τον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγα, σε συζήτηση για την πορεία του κόμματος προς το 2ο Συνέδριο και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας.

Διακοπές στη Σίφνο

Στο προσκήνιο βρέθηκε αυτές τις μέρες ο Κ. Σημίτης, με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με το «δείπνο των οκτώ», στο σπίτι του πρώην υπουργού Β. Κοντογιαννόπουλου, όπου έγινε συζήτηση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς. Πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός από την περασμένη Πέμπτη βρίσκεται στο Βαθύ της Σίφνου για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Ο Κ. Σημίτης κινείται όσο πιο διακριτικά γίνεται, ενώ όσοι τον είδαν λένε ότι διατηρεί σε άριστη κατάσταση τη φόρμα του, κολυμπώντας μεγάλες αποστάσεις. Στο Βαθύ, ειρήσθω εν παρόδω, περνάει τις καλοκαιρινές του διακοπές και ο Π. Καψής.

• Τις εξελίξεις στην κρίσιμη περίοδο 1909-1941 καταγράφει ο Αλκης Ρήγος στον δεύτερο τόμο του έργου του «Ελληνικό Πανεπιστήμιο και φοιτητικό κίνημα», ο οποίος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση. Ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο, ο οποίος είναι εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΚΕ του κόμματος, επιχειρεί μια προσέγγιση της πανεπιστημιακής πορείας από το Κίνημα στο Γουδί μέχρι την Κατοχή, η οποία, όπως σημειώνει, «αναμετριέται με μια ιδιαίτερα σημαντική και πολυσήμαντη περίοδο για την εξέλιξη της κοινωνικοπολιτικής και πολιτισμικής μας πραγματικότητας».

ΕΙΠΕ

Θοδωρής Δρίτσας (υπουργός Ναυτιλίας)

«Εμείς είμαστε η κυβέρνηση εκείνη που αναλαμβάνουμε να κλείσουμε το Μνημόνιο. Αυτό το νέο Μνημόνιο που υπογράψαμε, είναι ακριβώς το κλείσιμο».

(ΑΠΕ)

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης