Τελευταία Νέα

H περίπτωση “ατυχήματος” στα επικείμενα “stress tests” μπορεί να θεωρηθεί χαμηλή

tags :
H περίπτωση “ατυχήματος” στα επικείμενα “stress tests” μπορεί να θεωρηθεί χαμηλή

 



Στρατής Πολυχρονέας

Σε στάση αναμονής φαίνεται να βρίσκεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενόψει της ανακοίνωσης των “stress tests” των Ευρωπαϊκών Τραπεζών στο τέλος της εβδομάδας, με το Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα σχετικά στενό εύρος 12,47 μονάδων στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις και με τη μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα να ανέρχεται σε μόλις €35,7 εκατ. (€71,5 εκατ. για το 2016)  

Οι συστημικές Τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς στα εγχώρια χρηματιστηριακά και οικονομικά δρώμενα, λόγω και των διοικητικών εξελίξεων σε αυτές, παρά το γεγονός ότι η βαρύτητά τους στους δείκτες έχει υποχωρήσει (16,13% στο ΓΔ και 27,48% στον FTSE/Χ.Α. Large Cap στις 26/07/16).

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε σχέση με τους βασικούς Ευρωπαϊκούς δείκτες αναφοράς και τις τιμές κλεισίματος στις 23/6 (προ δημοψηφίσματος για το Brexit), ο DAX και ο PSI 20 βρίσκονται ελαφρώς υψηλότερα (+0,8% και 0,3%), ο CAC 40 υπολείπεται ελάχιστα (-0,2%), ενώ IBEX 35, FTSEMIB και ΓΔ υπολείπονται πλέον του -2% (-2,6%, -6,1% και -7,9%).

polixroneas

Επιπρόσθετα, ο FTSE 100 κινείται αρκετά υψηλότερα (+6,3%), με το ευρώ όμως να έχει ανατιμηθεί κατά +9,6% έναντι της Αγγλικής Λίρας στο 0,8389 και τον ISEQ General να υποχωρεί αισθητά (-6,8%), παρουσιάζοντας ενδεχομένως μια εντός ευρώ εικόνα για την Ιρλανδία. Τέλος ο SMI ενισχύθηκε (+2,9%), χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στην ισοτιμία EUR/CHF(+0,2%).

Δηλαδή, ο ΓΔ καταγράφει την χειρότερη επίδοση μεταξύ των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, το οποίο μπορεί μεν να αποδοθεί στο ότι η εγχώρια Αγορά συγκαταλέγεται στις Αναδυόμενες, αλλά υποκρύπτει δε ένα σημαντικό έλλειμμα εμπιστοσύνης που συνεχίζει να υφίσταται.

Άλλωστε, το τελευταίο έχει να κάνει και με τις συνθήκες που χαρακτηρίζουν την Παγκόσμια Οικονομία, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες παρά την ανεξάντλητη ρευστότητα που συνεχίζουν να παρέχουν στο Σύστημα, δεν έχουν καταφέρει να επιταχύνουν τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης.

Αν και η περίπτωση “ατυχήματος” στα επικείμενα “stress tests” μπορεί να θεωρηθεί χαμηλή, καθώς η EKT, λόγω των συνθηκών, φαντάζει δύσκολο να εξαντλήσει την αυστηρότητά της, ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να αποτελεί στοιχείο αβεβαιότητας για τους επενδυτές.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης