Τελευταία Νέα

Πολλά και ενδιαφέροντα από και για τον... κόσμο της Αγοράς

tags :
Πολλά και ενδιαφέροντα από και για τον... κόσμο της Αγοράς
ΑΓΟΡΑ ΧΑ – ΑΛΦΑ ΦΑΙΝΑΝΣ: Οι λιγότεροι απαιτητικοί πολλαπλασιαστές και το χαμηλότερο ρίσκο της χώρας αναμένεται να οδηγήσουν υψηλότερα την αγορά. Αποφεύγει τις μετοχές με υψηλότερη έκθεση στην εγχώρια κατανάλωση, ενώ προτιμά τα «ονόματα» που διαθέτουν ισχυρούς ισολογισμούς και καλή «ορατότητα» σε ό,τι αφορά στην κερδοφορία τους. 

Σε ό,τι αφορά στο πολιτικοοικονομικό κλίμα στη χώρα, η Alpha Finance σχολιάζει πως μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα και την επιβολή capital controls, η Ελλάδα φαίνεται έτοιμη να επιστρέψει στην ομαλότητα για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια. 

Από τον Φεβρουάριο, η αγορά ανέκαμψε κατά 40%, προεξοφλώντας την επιτυχία της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. Ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης εξαιρουμένων των τραπεζών διαπραγματεύεται 13,7 φορές το P/E του 2016 και οι τράπεζες με 0,3x το P/TBV του 2016, χαμηλότερα από τους ιστορικούς μέσους όρους.


ΑΒΑΞ: Επιστροφή αγοραστών λοιπόν στην JP Άβαξ (+8,82%), μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, για το 2016 η διοίκηση αναμένει άνοδο του κύκλου εργασιών κατά 20% έναντι του 2015 και σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα συνολικά για τον Όμιλο.

Την τρέχουσα περίοδο, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων του Ομίλου υπερβαίνει τα 2,1 δισ, με τα έργα εξωτερικού να αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% του συνόλου.

ΑΒΑΚΑΣ: Ανέλαβε το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που ανατέθηκε ποτέ σε εταιρεία ελληνικών συμφερόντων. Η σύμβαση αξίας περίπου 400 εκατ. δολ. που υπεγράφη με τον Ιδιωτικό Όμιλο “Mass Global Holdings” αφορά στη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία ενός Σταθμού Ενέργειας ισχύος 1.500 MW στα Περίχωρα της Βαγδάτης στο Ιράκ.

Η συνολική αξία του έργου, μαζί με τον τεχνικό εξοπλισμό που θα αγορασθεί απευθείας από τον Ιδιοκτήτη και θα εγκατασταθεί και θα τεθεί σε λειτουργία από την J&P Άβαξ, είναι της τάξης του ενός δισ δολαρίων.


ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Προσοχή χρειάζεται το  “gap” μεταξύ 587,88 και 591,02 μονάδων, που πρέπει να επιβεβαιωθεί αν αποτελεί “gap” νέας ανοδικής εκκίνησης, ή “gap” εκτόνωσης.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ: Για την δική του περίπτωση  οι 1690 – 1694 μονάδες είναι η επόμενη αντίσταση, που κατοχύρωση θα μπορούσε να δώσει συνέχιση στο 1744 – 1750. Κοντινή στήριξη έχουμε στο 1650 και κύρια το 1637 – 1626 που διάσπαση μπορεί να μας δώσει το 1610 . Το “stop” για τους “long” στην ζώνη 1585 – 1580

ΕΛΛΑΚΤΩΡ- Alpha Finance:  Οι αναλυτές της ΑΦ διατηρούν την τιμή – στόχου των 2,7000 ευρώ εκτιμώντας πως “πέρασε η καταιγίδα, ώρα για επανεκκίνηση”. Όπως αναφέρει, “μετά από ένα ταραχώδες α’ εξάμηνο, με μια σειρά νομικών προκλήσεων, ήρθε η ώρα για να ‘λάμψει’ η αξία της εταιρείας”.   (σσ:Με το…καρτέλ όμως;; Όλα καλά;)

ΕΥΡΩΒ- Alpha Finance: Τιμή – στόχου  1,4500 ευρώ από τους αναλυτές της ΑΦ που σημειώνουν πως η Τράπεζα είναι έτοιμη να εμφανίσει ομαλοποιημένες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων υψηλότερες του 7% μετά το 2017 και να επωφεληθεί του ισχυρού brand name της μέσω της ενισχυμένης δημιουργίας αμοιβών. (σσ: Αναβαλλόμενος φόρος, NPL’s, Προνομιούχες μτχ κλπ κλπ… όλα καλά;;;)

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ: Η μτχ ήταν διαπραγματεύσιμη χθες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2015, €0,06 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό : € 0,054 ανά μετοχή). Εχασε 5 σεντς στο ταμπλό ολοκληρώνοντας στο -2,7% στα 1,8000 ευρώ.

ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ η λύση του ΑΔΜΗΕ για την ΔΕΗ:  Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, η Αγορά περιμένει την λύση για τον ΑΔΜΗΕ με το σχέδιο της LAZARD να έχει και τις περισσότερες πιθανότητες. Έτσι το πιο πιθανό είναι το 25% να μεταβιβαστεί στο Ελληνικό Δημόσιο και το 24% να πουληθεί σε Ιδιώτη.

Η δεύτερη διαδικασία αφορά στο υπόλοιπο 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, το οποίο προβλέπεται να εισφερθεί σε μια εταιρεία holding. Η holding θα έχει την ίδια μετοχική σύνθεση με τη ΔΕΗ, δηλαδή 51% Δημόσιο και 49% free float.

Αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι της ΔΕΗ θα καταστούν μέτοχοι και της νέας εταιρείας. Μέσω της holding λοιπόν, το Δημόσιο θα ελέγχει ένα μερίδιο της τάξης του 26% καθώς και το 25% από το μερίδιο που θα εξασφαλιστεί από το στρατηγικό επενδυτή (σύνολο 51%).


IΔIAΙΤΕΡΗ προσοχή σήμερα χρειάζεται ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+2,19%), καθώς θα διαπραγματεύεται χωρίς το έκτακτο μέρισμα ύψους 0,57 ευρώ ανά μετοχή και θεωρητικά θα ξεκινήσει την αυριανή συνεδρίαση στο “βαθύ κόκκινο”(μερικές φορές ξεχνάμε…)

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ- ΑΛΦΑ ΦΑΙΝΑΝΣ: Τιμή-στόχου τα 6,000 ευρώ από τους αναλυτές που εκτιμούν ότι οι προοπτικές του ομίλου είναι πολλά υποσχόμενες. Οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν σταθεροποιηθεί, επανήλθε το capacity payment, η εταιρεία αυξάνει το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά προμήθειας ηλεκτρισμού, η κατάργηση του φόρου στο φυσικό αέριο στηρίζει την παραγωγή CCGT, ενώ φαίνεται πως βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ η χρέωση ηλεκτρισμού στην Αλουμίνιον. (σσ: Αν βελτιωθεί το κλίμα η μτχ θα κοιτάξει για ψηλότερα)

ΣΗΜΕΡΑ ο ΟΠΑΠ θα είναι με κομμένο μέρισμα 57 λεπτών γεγονός που θα φάει κάποιους πόντους στον f25 τουλάχιστον στο άνοιγμα της συνεδρίασης. ΟΤΕ και ΜΠΕΛΑ κέρδισαν τις εντυπώσεις. Σήμερα έχουμε το δημοψήφισμα στην Αγγλία με τις αγορές να κρατάνε την ανάσα τους και με τις κεντρικές τράπεζες να είναι έτοιμες να παρέμβουν.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: H αγορά πάτησε στην κοντινή στήριξη στο 1647 που πλέον είναι και το νέο μας stop loss στο Long σε ωριαίο κλείσιμο. Μία κατοχύρωση του 1690 μπορεί να μας δώσει συνέχιση με επόμενο στόχο το 1744. Κοντινή στήριξη μας στο 1670. H EKΤ ενέκρινε το waiver για τον τραπεζικό κλάδο δίνοντας περαιτέρω ανάσες στον κλάδο και ανοίγοντας πλέον τον δρόμο για πιθανή συμμετοχή και στο QE.

ΥΣΤΕΡΟΥΝ εμφανώς: ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΑΤΤΙΚΗΣ, ΟΛΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΓΡΙΒ, ΟΛΘ…

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ: Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 6-9% του ΑΕΠ. Δηλαδή ως και 32% των δημοσίων εσόδων. Εξαιτίας της φοροδιαφυγής, το κράτος χάνει ως και 16 δισ. το χρόνο ενώ αντίστοιχα το κράτος δαπανά ετησίως 28 δισ. για συντάξεις, 15 δισ. για μισθούς στο Δημόσιο και 12 δισ. το χρόνο κοστίζει η εξυπηρέτηση του χρέους. Φυσικά, η φοροδιαφυγή οφείλεται και στο πως το κράτος αντιμετωπίζει τον πολίτη.

ΔΕΗ: Επτά συνεδριάσεις χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ συμπλήρωσε ο τίτλος της ο οποίος για ψηλότερα παρουσιάζει “υψοφοβικά σύνδρομα”. Μόνον μία διάσπαση του 3,35 θα δώσει μεσοπρόθεσμη λύση. Σε ημερήσιο, τα 3,06 ευρώ πρέπει να κατοχυρωθούν για να δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα. Στήριξη κύρια που πρέπει να κρατήσει είναι η περιοχή των 2,80 – 2,70 ευρώ (FFS)

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης