Τελευταία Νέα

Οι ειδικοί σχολιάζουν γράφοντας (σήμερα ο Νίκος Σακαρέλης της Wealth Financial Services)

tags :
Οι ειδικοί σχολιάζουν γράφοντας (σήμερα ο Νίκος Σακαρέλης της Wealth Financial Services)

"Η Αγορά αναμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Μ. Βρετανία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και είναι δύσκολο να αυτονομηθεί, στην παρούσα φάση, ειδικά σε περίπτωση 'Brexit" επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης.


Σε περίπτωση που η Βρετανία παραμείνει μέλος της ΕΕ, πιθανότατα και η Ελλάδα να ακολουθήσει την ανοδική πορεία των υπολοίπων Αγορών, στα πλαίσια της αύξησης αποδοχής κινδύνου που θα υπάρξει διεθνώς.

Παράλληλα όμως τα ενδογενή ρίσκα είναι αρκετά. Η συμφωνία για το χρέος που εκκρεμεί, η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις Τράπεζες αλλά και η εφαρμογή του μνημονίου, ειδικά στο κομμάτι των Αποκρατικοποιήσεων, είναι οι σημαντικότεροι κίνδυνοι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξει ανησυχία για την δεύτερη αξιολόγηση και ειδικά για το κομμάτι των εργασιακών.

Στα θετικά της Αγοράς συγκαταλέγεται η μείωση του ρίσκου της Χώρας, η οποία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανεβάζει τις τιμές - στόχους πολλών εταιρειών και η πιθανή άρση του "waiver" για τις Ελληνικές Τράπεζες, με το όφελος να φτάνει μέχρι και τα 500 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ.

Παράλληλα, η συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο "QE", πιθανότατα από το τέλος της χρονιάς, αλλά και η πορεία της πολλά υποσχόμενης τουριστικής σεζόν αποτελούν νέα δυνητικά θετικά στοιχεία.

Το μεγάλο ερωτηματικό, βέβαια, που πλανάται σε όλη την Αγορά είναι η πορεία των Δημοσίων εσόδων.Ειδικότερα, τα ελαφρά πρόστιμα για τη μη απόδοση ΦΠΑ, που οδηγούν σε αυξημένη φοροδιαφυγή, αλλά και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, λόγω φοροεπιδρομής, αποτελούν παράγοντες εκτροχιασμού του προϋπολογισμού.

Συμπληρώνοντας ένα χρόνο από την εφαρμογή των κεφαλαιακών ελέγχων, πολλές εταιρείες με ποιοτικά χαρακτηριστικά άντεξαν και εμφανίζουν αξιοσημείωτα κέρδη.

Έχει αποδειχτεί ότι όταν βλέπουμε σε πανικό, ξεπούλημα υγιών εταιρειών κατά πολύ μεγάλο ποσοστό αποτελούν αγοραστική ευκαιρία. Είναι φρόνιμο, επομένως, σε περίπτωση "Brexit", να δούμε ότι στον πανικό θα δημιουργηθούν εκ νέου τέτοιες ευκαιρίες.

Τεχνικά και σύμφωνα με τον αναλυτή της Wealth Financial Services, η εικόνα στο Χ.Α. δίνει αντιστάσεις στις 630 και στις 680 μονάδες, ενώ οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 575 μονάδες και στις 550 μονάδες.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης