Τελευταία Νέα

Οι ειδικοί σχολιάζουν γράφοντας (Στρ. Πολυχρονέας, ΜΙΔΑΣ ΑΧΕΠΕΥ)- Για τον ΓΔ σημείο αναφοράς η στήριξη των 576 μονάδων

tags :
Οι ειδικοί σχολιάζουν γράφοντας (Στρ. Πολυχρονέας, ΜΙΔΑΣ ΑΧΕΠΕΥ)- Για τον ΓΔ σημείο αναφοράς η στήριξη των 576 μονάδων

“Η αύξηση των πιθανοτήτων του ‘Brexit’ σε ανησυχητικά επίπεδα, έχει οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση την Περιφέρεια της Ευρώπης το τελευταίο επταήμερο, προκαλώντας φυγή κεφαλαίων προς επενδύσεις χαμηλότερου ρίσκου ακόμα και αρνητικής απόδοσης”. 


Ξεκινώντας από το τελευταίο, άξιο αναφοράς είναι η υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς Γερμανικού Κρατικού Ομολόγου, για πρώτη φορά στην ιστορία του, σε αρνητικές περιοχές, δηλαδή σε γνώση απώλειας μέρους του κεφαλαίου επί τη επένδυση.

Το Γερμανικό μαζί με το Ιαπωνικό 10ετές εντυπωσιάζουν από τις Ανεπτυγμένες Οικονομίες με πιστοληπτική αξιολόγηση υψηλότερη του “Α+”, καθώς οι αρνητικές προσφερόμενες αποδόσεις είναι χαμηλότερες από το αντίστοιχο βασικό επιτόκιο αναφοράς των Κεντρικών Τραπεζών των Χωρών αυτών.

Σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων (δηλαδή αύξηση των τιμών) των 10ετών και για τις Ελβετία, Ην. Βασίλειο, Καναδά, Γαλλία, ΗΠΑ και Αυστραλία από την αρχή του μήνα, ενώ στον αντίποδα βρέθηκε η Περιφέρεια της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη άνοδο στις αποδόσεις να σημειώνεται κατά σειρά σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία, βάσει λίστας παρακολούθησης.

Όσον αφορά τους χρηματιστηριακούς δείκτες αναφοράς, απώλειες άνω του 4% από την αρχή του μήνα για την πλειονότητα της ΕΕ (μικρές οι διαφορές μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας) και την Ιαπωνία, με το δείκτη μεταβλητότητας “VIX” να καταγράφει άνοδο άνω του 50% μέσα στον Ιούνιο.

Στα Νομίσματα ξεχωρίζει μέχρι στιγμής η ενίσχυση του Γιέν έναντι του Δολαρίου και η υποχώρηση της Στερλίνας, με το Ευρώ να ενισχύεται οριακά έναντι του Δολαρίου. Τέλος, στα Εμπορεύματα η αναλογία ανοδικών καθοδικών είναι 2 προς 1, με τις θετικές αποδόσεις από την αρχή του μήνα σε Φυσικό Αέριο, Βρώμη και Ασήμι να ξεχωρίζουν.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να αντιδράσει σήμερα, μετά από σωρευτικές απώλειες της τάξεως του -9,2% επί πέντε συναπτές συνεδριάσεις, οι δηλώσεις του Διοικητή της ΤτΕ για την πορεία της Οικονομίας, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η στάση των Ευρωπαίων Εταίρων, δεν επιτρέπουν μια ανακλαστική τύπου αντίδραση, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη.

Επιπρόσθετα, η FED αναμένεται να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων σήμερα, λόγω της σημαντικής επιβράδυνσης των προσλήψεων και της πιθανής εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχισθεί και την προσεχή εβδομάδα. Για τον Γενικό Δείκτη, σημεία αναφοράς αποτελούν η στήριξη των 576 μονάδων και το ύψος της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης