Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Σηµαντικό το τίµηµα το οποίο θα κληθεί η οικονοµία να αντιµετωπίσει

tags :
Σηµαντικό το τίµηµα το οποίο θα κληθεί η οικονοµία να αντιµετωπίσει
Ένα βήµα πιο κοντά –και ίσως το τελευταίο σε αυτή την φάση- αναµένεται να έρθει η Ελληνική πλευρά µε το κλείσιµο της συµφωνίας στο Eurogroup της προσεχούς Τρίτης.

Με την ψήφιση των 18 προαπαιτούµενων και τα εφεδρικά µέτρα δηµοσιονοµικής προσαρµογής ουσιαστικά η χώρα ξαναµπαίνει σε πρόγραµµα, αναµένει άµεσες εισροές από την δανειακή σύµβαση και επιστρέφει στο πρόγραµµα χρηµατοδότησης της ΕΚΤ.

Μέχρι την επόµενη αξιολόγηση δηµιουργείται ωφέλιµος χρόνος περίπου 5 µηνών όπου η οικονοµία θα µπορούσε να λειτουργήσει µε λιγότερο στρες ως προς τις αβεβαιότητες που δηµιουργούν στην ψυχολογία οι καθυστερήσεις όταν µάλιστα ο χρόνος αρχίζει και στενεύει επικίνδυνα ως προς την πληρωµή σηµαντικών ληξιπρόθεσµων οφειλών.

Υπάρχει ωστόσο και ένα σηµαντικό τίµηµα το οποίο θα κληθεί η οικονοµία να αντιµετωπίσει µε την αύξηση των έµµεσων και άµεσων φόρων.

Είναι σχεδόν καθολική η πίεση που δέχονται οι οικονοµικοί κλάδοι καθώς το διαθέσιµο εισόδηµα θα συµπιεστεί, ενώ τα περιθώρια κέρδους θα υποχωρήσουν απορροφώντας µέρος των ειδικών φόρων για να κρατήσουν τα επίπεδα τζίρου σε κάποια ικανοποιητικά επίπεδα.

Η επίσπευση ενός αναπτυξιακού πλάνου µε προσέλκυση επενδύσεων είναι πλέον το επόµενο στάδιο στο οποίο θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της η Αγορά καθώς η συζήτηση για το χρέος φαίνεται να µετατίθεται για τον Φθινόπωρο.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης