Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Οι αβεβαιότητες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού

tags :
Οι αβεβαιότητες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού
Του Μάνου Χατζηδάκη

Η γρήγορη άνοδος των ελληνικών ομολόγων αποτέλεσε την βασική αφορμή διάχυσης της ανόδου και στο μη τραπεζικό κομμάτι της αγοράς.

Η αναθεώρηση των ασφάλιστρων κινδύνου των ελληνικών αξιών δίνει πλέον περισσότερους λόγους αύξησης της έκθεσης των χαρτοφυλακίων σε ελληνικό ρίσκο και δη στις εταιρίες που έχουν ισχυρά θεμελιώδη δεδομένα.

Τα χαρακτηριστικά των εταιριών που μπαίνουν στον επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχουν να κάνουν με ισχυρές επαναλαμβανόμενες ταμειακές ροές, υψηλή καθαρή θέση και περιορισμένο σχετικά δανεισμό.

Σε ανάλογο ρυθμό και ο τραπεζικός τομέας για τον οποίο πλέον η ημερομηνία της 2ας Ιουνίου αποκτά ισχυρό ενδιαφέρον, ορόσημο για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα χρηματοδότησης απευθείας από την ΕΚΤ.

Οι προσδοκίες που επανέρχονται στην αγορά κινούνται προς το παρόν σε μια βραχυπρόθεσμη βάση. Ουσιαστικά στις 24 Μαΐου αναμένεται να κλείσει ένα κύκλος.

Όπως φαίνεται το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα εφεδρικά μέτρα θα απομακρύνουν τους βαθμούς αβεβαιότητας που είχαν συσσωρευτεί στην ελληνική οικονομία στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Ο επόμενος κύκλος θα έχει σαν κύριο θέμα την διευθέτηση του χρέους και την υλοποίηση των πρόσφατων συμφωνηθέντων.

Αν και τα μέτρα τα οποία έχουν σε μεγάλο βαθμό υφεσιακή επίδραση μέρος των απωλεσθέντων ωφελειών για τις μετοχές θα μπορούσε να αναπληρωθεί με μια επιτυχή εκπλήρωση των στόχων του προϋπολογισμού ή με την επίσπευση άλλων αναπτυξιακών δράσεων (ΕΣΠΑ. Αποκρατικοποιήσεις, Πακέτο Γιούνγκερ).

Όπως και να έχει ο νέος κύκλος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ελεύθερος από αβεβαιότητες», η ύφεση του πρώτου τριμήνου είναι γεγονός και οι δυσκολίες που υπάρχουν στο οικονομικό πεδίο (περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, μείωση διαθέσιμου εισοδήματος, αναστολές πληρωμών, χρεοκοπίες) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης