Τελευταία Νέα

Οι ειδικοί της αγοράς σχολιάζουν γράφοντας - σήμερα Ο Στρατής Πολυχρονέας της ΜΙΔΑΣ ΑΧΕΠΕΥ

tags :
Οι ειδικοί της αγοράς σχολιάζουν γράφοντας - σήμερα Ο Στρατής Πολυχρονέας της ΜΙΔΑΣ ΑΧΕΠΕΥ
“Η μη επίτευξη συμφωνίας, μέσα στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί και ανακοινωθεί, μεταξύ Θεσμών και Κυβέρνησης και η μετάθεση της όποιας λύσης για το Μάιο, αυξάνει σημαντικά την αβεβαιότητα στην Αγορά” επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Ο λόγος δεν είναι απλά η χρονική μετάθεση των διαπραγματεύσεων για μερικές ημέρες αργότερα, τη στιγμή που η καθυστέρηση συμφωνίας μετρά το λιγότερο πέντε μήνες, αλλά η διάθεση σύγκρουσης, εκ νέου, Κυβέρνησης με το ΔΝΤ.

Η ειδησεογραφία αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη σύγκληση Έκτακτης Συνόδου Κορυφής (Γερμανικές εφημερίδες δίνουν εξαιρετικά χαμηλές πιθανότητες στην πραγματοποίησή της) με βασικό όπλο τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, σε μια προσπάθεια επίτευξης πολιτικής λύσης για τη μη νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων €3,6 δισ που ζητά, επί της ουσίας, το ΔΝΤ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κλίμα αβεβαιότητας ενισχύεται και από την εικόνα οριακής ρευστότητας του Δημοσίου, καθώς η μεταφορά αποθεματικών Νοσοκομείων και άλλων Δημοσίων Οργανισμών σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ, καίτοι προβλέπεται νομικά, συνέβη το περασμένο Καλοκαίρι, το οποίο είχε “capital controls”, δημοψήφισμα και στη συνέχεια νέες Εθνικές εκλογές το Φθινόπωρο.

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς και τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος από το βήμα της Βουλής τον Φεβρουάριο είπε ότι “Αν η αξιολόγηση πάει για το Μάιο, ή τον Ιούνιο καήκαμε”.

Σχετική εικόνα

Με τη διαπραγματευτική τακτική της Κυβέρνησης να είναι υψηλού ρίσκου, για μια ακόμα φορά, είναι λογική η αύξηση της μεταβλητότητας στην Εγχώρια Αγορά μετοχών και χρεογράφων. Ενώ λοιπόν αρχικά, ο Γενικός Δείκτης και το Χ.Α. έσπευσε να προεξοφλήσει συμφωνία Κυβέρνησης – Θεσμών, μέσω της διάσπασης της περιοχής αντίστασης των 580 – 585 μονάδων, με εφαλτήριο τις ανακοινώσεις για τα χρεόγραφα του EFSF που κατέχουν οι Ελληνικές Τράπεζες, στη συνέχεια και μετά τη μη επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ Θεσμών και Κυβέρνησης, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε την περιοχή της προηγούμενης αντίστασης και νυν περιοχή στήριξης.

Η εικόνα των Κρατικών χρεογράφων, κατέδειξε επιφυλακτικότητα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, καθώς οι αποδόσεις αντί να επιστρέψουν στα επίπεδα του Ιανουαρίου, όπως με το Γενικό Δείκτη, υποχώρησαν σε επίπεδα Μαρτίου, προτού ενισχυθούν εκ νέου. Βάσει των τελευταίων δημοσιογραφικών πληροφοριών, φαίνεται να προκρίνεται η λύση του νέου Eurogroup, πιθανόν και την επόμενη εβδομάδα.

“Οι επικείμενες εκλογές στην Ισπανία, η αξιολόγηση της Πορτογαλίας από τον οίκο DBRS στις 29/4 (υποβάθμιση κάτω από ‘ΒΒΒ-‘ θα δημιουργήσει πρόβλημα χρηματοδότησης της Χώρας), αλλά και οι εξελίξεις στην Ελλάδα μπορεί να επαναφέρουν στο προσκήνιο την κρίση στην Ευρώπη, πριν από το σημαντικό δημοψήφισμα για το ‘Brexit’ στις 23 Ιουνίου” αναφέρει ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης