Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Πολλά και ενδιαφέροντα από και για τον... κόσμο της Αγοράς

tags :
Πολλά και ενδιαφέροντα από και για τον... κόσμο της Αγοράς
Ο βαθμός δυσκολίας για τους αγοραστές είναι πλέον πολύ αυξημένος, οι μετοχές είναι “φορτωμένες” με κέρδη και η ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα δείχνει ότι το “αντίπαλο δέος” αρχίζει σταδιακά να κάνει πιο έντονη την εμφάνιση του.

Αν και η Αγορά έχει συνηθίσει να μας εκπλήσσει και προς τις δύο κατευθύνσεις, η άνοδος βραχυπρόθεσμα έχει εξαντλήσει την δυναμική της και το ιδανικότερο σενάριο για την διατήρηση των κεκτημένων πλέον φαίνεται να είναι μια συσσώρευση αναμονής…

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Στην τιμή του 1,58 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση 163 εκατ. ευρώ, έχει P/BV 0,47, ελεύθερες ταμειακές ροές 135,4 εκατ. ευρώ (εννεάμηνο), οι οποίες συνιστούν απόδοση 83%(!) και το 2016 εκτιμάται βάσιμα ότι θα γυρίσει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα.

SARANTIS: Στα 10,50 ευρώ, από 9,00 πριν, αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του Σαράντη η Wood σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση ΑΓΟΡΑ (περιθώριο ανόδου 39%). Η αύξηση της τιμής-στόχου αποδίδεται στα ισχυρά, όπως τα χαρακτηρίζει, αποτελέσματα δ΄ τριμήνου αλλά και στις καλές προοπτικές που προδιαγράφονται για τα φετινά κέρδη.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Για το 2016 τα καθαρά κέρδη της εταιρίας προβλέπεται να ανέλθουν στα 23 εκατ. και οι πωλήσεις στα 310 εκατ. ευρώ.Παράλληλα η Wood εκτιμά ότι οι στόχοι που έχει θέσει η διοίκηση για το τρέχον έτος είναι εφικτοί.Η μετοχή του Σαράντη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της 17ης Μαρτίου στα 7,54 ευρώ.

ΕΧΑΕ: Στα 9,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 55% σε ετήσια βάση προβλέπει τα κέρδη για το 2015 η Alpha Finance σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ και τιμή-στόχο στα 5,63 ευρώ για τη μετοχή. 

ΕΧΑΕ(Ι): Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν κρίσιμη για την ΕΧΑΕ καθώς προκάλεσε έκτακτη ώθηση της τάξεως των 3,5 εκατ. ευρώ στα έσοδα της εταιρίας το δ' τρίμηνο. Περιθώριο ανόδου 7%...

ΕΧΑΕ(ΙΙ): Η Alpha Finance προβλέπει ότι η ΕΧΑΕ θα ανακοινώσει τη διανομή μερίσματος ύψους 0,10 ευρώ. Το καθαρό ταμείο της εταιρίας στα τέλη του 2015 εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στα 137 εκατ. ή στα 2,10 ευρώ ανά μετοχή

ΕΧΑΕ(ΙΙΙ): Ομως η χρηματιστηριακή δεν αναμένει να προχωρήσει η εταιρεία σε επιστροφή κεφαλαίου δεδομένου του εύθραυστου περιβάλλοντος στην αγορά. Η ΕΧΑΕ ανακοινώνει αποτελέσματα τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς. 

EUROXX-TΡΑΠΕΖΕΣ: Η Euroxx εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις τραπεζικές μετοχές, δίνοντας τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 3,20 ευρώ (δυνατότητα ανόδου 75%), για την Eurobank στα 1,50 ευρώ (δυνατότητα ανόδου 82%), για την Εθνική Τράπεζα στα 0,46 ευρώ (δυνατότητα ανόδου 96%) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,39 ευρώ (δυνατότητα ανόδου 118%).

ΔΕΗ-ΦΕΣΙΑ: Οι ανεξόφλητες οφειλές πνίγουν την ΔΕΗ με την εταιρεία να δείχνει αδυναμία στην διαχείριση των ληξιπρόθεσμων πελατών της, γεγονός που απειλεί να τινάξει στον αέρα την ενεργειακή αγορά, καθώς οι οφειλές έχουν εκτιναχθεί στα 2,3 δισ. ευρώ όπως ανέφερε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης.

Ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ο κ. Μ. Παναγιωτάκης, ανέφερε πως οι οφειλές έχουν αυξηθεί πάνω από 200 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 2,088 δισ. ευρώ που αναφέρονται στις καταστάσεις της εταιρείας για το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Το θέμα αναμένεται να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή, καθώς ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Σκρέκας κατέθεσε σχετική ερώτηση που υπογράφεται από 26 βουλευτές.

Τα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Σκρέκας στην ερώτηση είναι αποκαλυπτικά. Συγκεκριμένα όπως σημειώνεται στην ερώτηση οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις το εννεάμηνο του 2015 αυξήθηκαν κατά 407,7 εκ ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 (αύξηση 210%). 

Επίσης, τα ανείσπρακτα υπόλοιπα στο τέλος του 2015 εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 2,3 δισ. και 2,5 δισ. ευρώ, αυξημένα έως και 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014. 

Επί της ουσίας, καταγράφεται αύξηση έως και 40% των ανείσπρακτων λογαριασμών στον έναν χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ερώτηση των 26 βουλευτών, «η προτροπή στους πολίτες “να μην πληρώνουν” έχει δημιουργήσει σήμερα τραγικά προβλήματα στον βασικό παραγωγικό πυλώνα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού".

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: Το εκπέμπουν τα νοσοκομεία καθώς οι οφειλές που ξεπερνάνε το 1,5 δισ. ευρώ πνίγουν τις διοικήσεις που βλέπουν τα χρέη να καλπάζουν. 

Σε πολλά νοσοκομεία, ακόμα και σε μεγάλα στην Αθήνα, τα «χρωστούμενα» προς τις φαρμακευτικές, τους προμηθευτές και τα ιατρικά κέντρα, έχουν συσσωρευτεί ακόμα και από το 2014, καθώς οι διοικήσεις τους άρχισαν να λαμβάνουν επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό του Υπ.Υγείας μόλις τον προηγούμενο μήνα.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης ότι περίπου το 1/3 των χρεών, δηλαδή γύρω στα 600 εκατ. ευρώ, αφορούν σε ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς εταιρείες προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων. 

Προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, υπολογίζεται πως οι συνολικές οφειλές ανέρχονται σε πάνω από 480 εκατ. ευρώ.


ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΘΕΟ ΤΟΥΣ (περί γερμανικής νοοτροπίας ο λόγος…): Τις αμφιβολίες τους για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει η γερμανική Δικαιοσύνη ως προς την διερεύνηση του σκανδάλου της Volkswagen εξέφρασαν οι εισαγγελείς Ελ.Τουλουπάκη και Χρ.Τζούρας κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν στη Χάγη με συναδέλφους τους από 18 χώρες. Οι δύο έμπειροι εισαγγελικοί λειτουργοί επικαλέστηκαν το “προηγούμενο” της Siemens , όταν τα κακουργήματα που αντιμετώπιζαν οι εμπλεκόμενοι στη Γερμανία, μετατράπηκαν σε πλημμελήματα. Οι Γερμανοί εισαγγελείς ζήτησαν να ασκηθεί δίωξη μόνο στη χώρα τους (!!!) για την υπόθεση της Volkswagen και εφόσον έχουν σχηματιστεί σε άλλες χώρες σχετικές δικογραφίες να αποσταλούν σε αυτούς “για να μην υπάρξει… επικάλυψη”.

ΕΥΔΑΠ: Στην κεφαλαιοποίηση των 460 εκατ. ευρώ, παίζει με P/BV 0,49 και είχε στο εννεάμηνο του 2015, ελεύθερες ταμειακές ροές 35 εκατ. ευρώ, που συνιστούν απόδοσή τους περίπου 7,6%. Και έχει, βεβαίως, εξίσου θετικές προοπτικές για το 2016.

ΜΕΤΚΑ: Στα 9,00 ευρώ από 11,000 πριν έχει μειώσει την τιμή-στόχο για την μετοχή της η Euroxx σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση overweight. Οι αναλυτές της αναπροσαρμόζουν τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις και τα EBITDA της εταιρίας το 2016-2017. Σύμφωνα με αυτές τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της METKA θα ανέλθουν στα 33 εκατ. και οι πωλήσεις στα 409 εκατ. το 2016. Η μετοχή της εταιρίας τώρα στα 6,70 ευρώ.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Η ετήσια παρουσίαση στους αναλυτές είχε πολλά και ενδιαφέροντα νέα για το πώς έκλεισε η χρήση και πως αναμένεται να εξελιχθεί το 2016. Συγκεκριμένα το 2015 κινήθηκε στα αναμενόμενα εφόσον εξαιρεθούν τα πιστοποιητικά διαθεσιμότητας (44 εκατ. ευρώ), τα οποία πιθανότατα θα υπολογιστούν φέτος καθώς το σχέδιο για την ρύθμιση της αγοράς ενέργειας έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Έτσι η χρονιά φαίνεται να κλείνει με κερδοφορία 45 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 28 εκτιμάται ότι θα αφορούν την συνεισφορά του Αλουμινίου της Ελλάδος. Δυνατό τρίμηνο στο τέλος της περυσινής χρονιάς είχαν η ΜΕΤΚΑ αλλά και η Protergia λόγω της υψηλότερης συνεισφοράς ενέργειας στο σύστημα μετά την μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Εδώ κι αρκετό χρονικό διάστημα η μετοχή της Alpha Βank προσελκύει το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον καλύπτοντας καθημερινά το 25% μέχρι και 35% της συνολικής αξίας των συναλλαγών. Επίσης από το ιστορικό προ μηνός χαμηλό της διπλασίασε την τιμή της, πλησιάζοντας μάλιστα την τιμή των 2,00 ευρώ στην οποία πραγματοποίησε την πρόσφατη αμκ της. 

ΟΤΟΕΛ: Καθαρή θέση – ίδια κεφάλαια 189,43 εκατ. ευρώ και αποτίμηση στο ταμπλό 138 εκατ. ευρώ. Αύξηση κερδών στο 9μηνο σε 23 εκατ από 17,16 εκατ πέρυσι. ‘Ανοδος πωλήσεων από 124,15 εκατ σε 135,4 εκατ.ευρώ. Δανεισμός 187,4 εκατ ευρώ και στα ταμεία της υπάρχουν διαθέσιμα 33 εκατ ευρώ. Απασχολεί προσωπικό 696 ατόμων από τα 652 του 2014. Για αμοιβές και συναλλαγές δ/ντικών στελεχών και μελών δσ ο όμιλος κατέβαλε στο 9μηνο το ποσό των 1,85 εκατ ευρώ. Τα ebitda ανήλθαν σε 71,95 εκατ. ευρώ έναντι των περυσινών 66,27 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης δανειακής μόχλευσης 0,81 και ο P/bv στο 0,67.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: H CS διατηρεί αμετάβλητη την σύσταση “OYΔETEΡOTHTAΣ” και την τιμή-στόχο των 0,28 ευρώ ανά μετοχή. Η Morgan Stanley διατηρεί την σύσταση “ΑΠΟΔΟΣΗ ΙΣΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ” και την τιμή-στόχο των 0,32 ευρώ ανά μετοχή. Και η Wood & Company δίνει σύσταση “ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ” για την μετοχή, με τιμή – στόχο 0,38 ευρώ ανά μετοχή.

Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε το 2015 κατά 0,3% μόνο, με την βοήθεια μίας ακόμη περιόδου – ρεκόρ για τον τουρισμό, με τους τουρίστες που ήλθαν στην Ελλάδα να φθάνουν σχεδόν τα 24 εκατομμύρια.

ΤITAN: Θετικά κρίνει την πορεία των μεγεθών σε ΗΠΑ και Αίγυπτο η Deutsche Bank, ενώ εκφράζει τις ανησυχίες της για το outlook των δραστηριοτήτων του ομίλου στη Ν.Α. Ευρώπη. Σύμφωνα με την ανάλυση της γερμανικής τράπεζας για την ΤΙΤΑΝ η τιμή στόχος προσδιορίζεται στα 20 ευρώ και η σύσταση για “Διακράτηση”.

ΥΓΕΙΑ: Η καθαρή θέση της στη λήξη του 9μηνου ανερχόταν σε 136,8 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμά της στα 12,93 εκατ. και τον δανεισμό της στα 161,9 εκατ. ευρώ… Mε δείκτη δανειακής μόχλευσης 1,08. Αποτιμάται σε 37 εκατ. ευρώ στη τιμή του 0,1210 ευρώ με χαμηλό – υψηλό 12μήνου 0,0780 (ιστορικό) και 0,1850 ευρώ. Επομένως τώρα βρίσκεται περίπου στα μέσα της διαδρομής. Book value 0,4800 ευρώ αλλά και μεγάλο… μπλέξιμο με το δημόσιο. Εφέτος στο +13,08%.

Στη φορολόγηση όλων των τραπεζικών συναλλαγών μελετά να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 1 δισ. ευρώ για φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευκλ. Τσακαλώτος, υιοθέτησε τελικά την πρόταση που είχε κάνει ο προκάτοχος του Γιάννης Βαρουφάκης, και έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των τραπεζών προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο φορολόγησης των τραπεζικών συναλλαγών.Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει επιβολή φόρου ή τέλους 5 τοις χιλιοίς επι όλων των τραπεζικών συναλλαγών με εξαίρεση μόνο τις μεταφορές ποσών από τον ένα λογαριασμό σε άλλο λογαριασμό του ιδίου καταθέτη. Ετσι ακόμη και για μία απλή εβδομαδιαία ανάληψη 420 ευρώ η τράπεζα θα παρακρατά τα 2 ευρώ.

Υποστηρικτικά στη προσπάθεια του Γενικού Δείκτη για υψηλότερα λειτουργούν ως τις 18/3 οι εισροές που έχουν ξεκινήσει σε επιλεγμένες μετοχές λόγω της μετάταξης της Ελληνικής Αγοράς από ανεπτυγμένη, σε προηγμένη αναπτυσσόμενη. Σε περίπτωση καθυστέρησης της Αξιολόγησης, η διόρθωση ως τις 510 μονάδες δεν αλλάζει την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση του Γενικού Δείκτη, αλλά κίνηση κάτω από αυτή την στήριξη θα αλλάξει τα δεδομένα.

Πάντα θα υπάρχουν αξίες στο ΧΑ, που αξίζει να εμπιστευθεί ο επενδυτής. Η στήλη πιστεύει ότι υπάρχουν παρόμοιες αξίες στον 25άρη για το 2016 και σας τις παρουσιάζει, βάζοντας βεβαίως δύο πολύ δύσκολα φίλτρα και μία παραδοχή: (1) Πρέπει το P/BV να είναι μικρότερο της μονάδας. (2) Η εταιρεία, να παράγει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές (με βάση το εννεάμηνο του 2015) και (3) να υπάρχει η παραδοχή, ότι η εταιρεία έχει θετικές προοπτικές για το 2016.

Από τις 21 εταιρείες του 25άρη, μόνον τέσσερις (4) πληρούν τα κριτήρια 1 και 2! Βάζοντας και το 3, μένουν μόνον τρεις (3)! Πρόκειται για τις εταιρείες ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

ΓΕΒΚΑ: Δημοσίευσε τον δικό της απολογισμό χρήσης 2015 και με λίγα λόγια για τα δικά της μέτρα και σταθμά τα πήγε κάτι παραπάνω από καλά. 

Την έχουν “νοικοκυρέψει” σε σημαντικό βαθμό, η εταιρεία παράγει χρήμα, έχει σημαντικές ταμειακές λειτουργικές ροές, δεν έχει δανεισμό που να προβληματίζει (ούτε καν 2,6 εκατ. ευρώ ο καθαρός). 

Κάπως τα χαλάει με το ύψος των αποθεμάτων της και τις απαιτ’ησεις έναντι των πελατών που αγγίζουν το 82% της συνολικής καθαρής θέσης της. Το Δ.Σ. θα εισηγηθεί στη γενική συνέλευση την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,0300 ευρώ.


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης