Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν και σχολιάζουν: Σήμερα ο Δημ.Τζάνας

tags :
Οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν και σχολιάζουν: Σήμερα ο  Δημ.Τζάνας
“Σε διαδικασία συσσώρευσης κινείται ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος κάτω από τις 500 μονάδες με περιοχή στήριξης, επί του παρόντος, λίγο πάνω από τις 480 μονάδες, αποτρέποντας σκηνικό που θα δρομολογούσε νέο κύμα αποεπένδυσης στο βαθμό που επανέλθει ο αυξημένος πολιτικός κίνδυνος” επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Έτσι, το χαμηλό ύψος των συναλλαγών δεν επέτρεψε την υπέρβαση των 500 μονάδων, που παρουσιάζει εικόνα ιδιαίτερα δυσχερούς εμποδίου στην παρούσα φάση, δημιουργώντας προϋποθέσεις για συνέχιση των ελεγχόμενων διακυμάνσεων με τους Δεικτοβαρείς τίτλους να εναλλάσσονται στους ρόλους του πρωταγωνιστή στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Η εικόνα αυτή είναι το αποτέλεσμα της συνέχισης του σκηνικού χαμηλής ορατότητας στο εσωτερικό μέτωπο καθώς τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και οι Δανειστές υιοθετούν τη στάση της “de facto” χρονικής μετάθεσης των διαπραγματεύσεων, αν και στις δημόσιες δηλώσεις τους δεν το αναγνωρίζουν.

Έτσι, λίγο πριν το τέλος του Φεβρουαρίου είναι ασαφές το περιεχόμενο του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού Νομοσχεδίου, το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης των Ιδιωτικοποιήσεων και η ασάφεια για άλλες (π.χ. ΑΔΜΗΕ), ενώ η προτροπή του κεντρικού τραπεζίτη για επίσπευση λύσεων περί τα NPLs (τα γνωστά “κόκκινα” δάνεια) είναι δηλωτική της αυξημένης αγωνίας των αρνητικών παρενεργειών από τη σημειούμενη αναβλητικότητα.

Οι πρωτοβουλίες του κεντρικού τραπεζίτη αξιολογήθηκαν μάλλον θετικά στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον Τραπεζικό δείκτη να παρουσιάζει αξιοσημείωτη κινητικότητα, προεξοφλώντας ότι η σύσταση των εταιρειών διαχείρισης στο εγγύς μέλλον θα δρομολογήσει προϋποθέσεις για την έναρξη εξυγίανσης των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων.

Μπορεί έτσι να προσφερθεί στο Χρηματιστήριο ένα σημαντικός θετικός καταλύτης επιτρέποντας να καταστεί δυνατή η υλοποίηση σεναρίων για τη μελλοντική δρομολόγηση της κίνησης του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 500 μονάδες, από κοινού με την ενδεχόμενη αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την Moody’s στις 26/2.

Στο διεθνές περιβάλλον, η συμφωνία της Μ. Βρετανίας με την Ε.Ε. που θα κριθεί από τους Βρετανούς στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τελική αποφυγή ενός “Brexit” που θα είχε αναμφισβήτητα τραυματικές επιπτώσεις στη συνοχή της Ευρώπης.

Η συνοχή ωστόσο συνεχίζει να δοκιμάζεται από τις αρνητικές εξελίξεις περί το Προσφυγικό, που διαμορφώνουν προϋποθέσεις σοβαρών απειλών για τη Χώρα μας: από τη μη διενέργεια μιας ακόμη ομαλής φετινής Τουριστικής περιόδου, μέχρι το ενδεχόμενο μιας “de facto” αναστολής της συνθήκης Σένγκεν μέσω του επιλεκτικού κλεισίματος συνόρων από διάφορες Χώρες.

“Είναι δε προφανείς οι δυσμενείς συνέπειες στα εταιρικά μεγέθη και επομένως και στις μετοχικές τιμολογήσεις από μια τέτοια εξέλιξη, τόσο για τις Ελληνικές όσο και για τις Ευρωπαϊκές εταιρείες” τονίζει ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης