Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν και σχολιάζουν: Σήμερα ο Δημ.Τζάνας

tags :
Οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν και σχολιάζουν: Σήμερα ο  Δημ.Τζάνας

Τι σχολιάζουν οι άνθρωποι της αγοράς – σήμερα ο Δημήτρης Τζάνας

“Την 2η συνεδρίαση με θετικό πρόσημο. σε σύνολο 11 από την αρχή του έτους, κατέγραψε το Ελληνικό Χρηματιστήριο” αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η επίδοση αυτή φαίνεται να σχετίζεται με την επιβεβαίωση της αύξησης του Κινεζικού ΑΕΠ κατά 6,9% το 2015 αντιρροπώντας έτσι τα σενάρια για οικονομική επιβράδυνση του “Κινέζικου Δράκου”, εξέλιξη που είχε θετικό απόηχο στις διεθνείς Αγορές σε συνέχεια της πτωτικής επίδρασης από την κατάρρευση της τιμής του Πετρελαίου και των λοιπών Εμπορευμάτων.
Γίνεται ωστόσο σαφές, ότι οι αβεβαιότητες του εσωτερικού μετώπου, συνιστούν τους βασικούς επιβαρυντικούς παράγοντες που προκαλούν νευρικότητα στους επενδυτές που κατέχουν Ελληνικούς τίτλους και επιλέγουν κινήσεις ρευστοποιήσεων, ενόψει της στασιμότητας σε διάφορα πεδία.
Ειδικότερα, δυστοκία σημειώνεται στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους Δανειστές. Το περιεχόμενο του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού νομοσχεδίου δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ άγνωστος είναι και ο χρόνος ψήφισής του από το Κοινοβούλιο.
Βέβαιο είναι, ωστόσο, ότι οι προς ψήφιση διατάξεις συνιστούν μια ακόμη επιβαρυντική “ψηφίδα” στο ήδη πολλαπλά αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
δτζανας

Η αντιπαράθεση της διοίκησης της “Ελληνικός Χρυσός” με τον αρμόδιο Υπουργό, διέχυσε ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα προς τη Διεθνή Επενδυτική Κοινότητα, σε σχέση με την αρνητική αντιμετώπιση μεγάλων επενδύσεων στη Χώρα, ενόψει μάλιστα της συμμετοχής του Έλληνα Πρωθυπουργού στο forum του Νταβός. Αρνητικά επίσης επέδρασε και η απόφαση για αναστολή των εργασιών της “Softex”, Βιομηχανία με πολυετή παρουσία στο κλάδο του Χαρτιού.
Και τελικά, άγνωστος παραμένει ο χρόνος της αξιολόγησης από τους Δανειστές και της έναρξης συζητήσεων για διευθέτηση του Ελληνικού χρέους.
Τα παραπάνω θα μπορούσαν να τύχουν κάποιου βαθμού κατανόησης από τους Διαχειριστές των funds που συμμετέχουν σε Ελληνικούς τίτλους, ιδιαίτερα δε στις Τραπεζικές μετοχές.
Όμως, ένα σημαντικό μέρος από αυτούς έχουν επενδυτική φυσιογνωμία με βραχυπρόθεσμα χαρακτηριστικά. Διαβλέπουν το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του πολιτικού κινδύνου, μιας ενδεχόμενης επανάληψης του σκηνικού του 1ου εξαμήνου του 2015, εξέλιξη που ουδείς μπορεί με κατηγορηματικό τρόπο να αποκλείσει.
Είναι από τη φύση τους “αδύναμα χέρια”, με τον τρόπο που ανέλυε ο Andre Kostolany, τα οποία αρνούνται να λάβουν το “χάπι” εκείνο που θα τους οδηγήσει στη μεσομακροπρόθεσμη διακράτηση των τίτλων τους.
Θεωρούν λοιπόν ότι Τραπεζικές αποτιμήσεις με δείκτη P/BV κάτω από 0,30, τιμές χαμηλότερες των τιμών των πρόσφατων ΑΜΚ και συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου στο 21% του ΑΕΠ (4 φορές χαμηλότερη από τα Ευρωπαϊκά), δεν είναι επαρκείς λόγοι για να μην προβούν σε ένα ακόμη “sell – off” Ελληνικών τίτλων…

“Και μέχρι στιγμής, πετυχαίνουν να εδραιώσουν την αρνητική ψυχολογία και την εικόνα μιας επικείμενης περαιτέρω πλαγιοκαθοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη, με στόχο την διάσπαση και των 500 μονάδων, καθώς δεν υπάρχει στον ορίζοντα χρήμα με επενδυτικά χαρακτηριστικά για να αντισταθεί” όπως επισημαίνει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης